Karadeniz Teknik Üniversitesi Pediatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Cansu yaptığı açıklamada, KTÜ Pediadri Bölümünün son yıllarda hızlı bir şekilde kan kaybettiğini öne sürdü. Prof. Dr. Ali Cansu “KTÜ Pediatri bölümü yaklaşık olarak Trabzon bölgesinde 11-12 ile hizmet veren geçmişi olan çok güçlü bir bölümdür. Neredeyse tüm yan dallara sahiptir ve çok güçlü bir akademik kadrosu vardır. Son dönemlerde oluşan bazı olumsuzluklar bizim bölümümüzü de etkilemektedir.  KTÜ Pediatri ana bilim dalı, gerek akademik gerek bilimsel gerekse etiğim olarak üst düzeye bir bölümdür. Ancak son dönemlerde bölüme asistan çekemiyoruz. Bu sadece bizim sorunumuz değil, bu aslında tüm ülkenin sorunu. Özellikle peliferik üniversitelerde Pediatri asistanlığı tercih edilmeyen bir bölüm haline gelmiştir.” şeklinde konuştu. Gelinen durumun gerekçelerini de sıralayan Cansu şöyle devam etti: “Zorlu çalışma koşulları, zorlu eğitim süreci ve çocukların beklentilerinin karşılanamaması sadece bir kaçıdır. Diğer branşlardan örneğin Radyoloji, Dermatoloji, Fizik tedavi gibi daha rahat branşlar çok sayıda asistan alımı ve puanlarının da daha düşük olması oralara doğru ciddi bir kayışa yol açmıştır.” 

NEREYE YETİŞELİM ŞAŞIRDIK!

Trabzonspor'un muhtemel rakipleri kim? Trabzonspor'un muhtemel rakipleri kim?

“Pediatri sayısı diğer doktorlara göre çok çok düşüktür” diyen Prof. Dr. Ali Cansu şunları söyledi: “Pediatri son 2-3 yıldır inanılmaz bir hızla kan kaybetmektedir ve son Tıpta Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavı (TUS) bize en önemli gösterge olmuştur. Yaklaşık 17 tıp fakültesinde sıfır kadro çekmiştir. Bu şu anlama gelir; KTÜ Pediatri'yi örnek verecek olursak,  11 ilin en zorlu hastalarına burası bakmaktadır. Servislerimiz dolu, asistan sayımız 13'e düşmüştür. Biz bu 13 asistanla doğumhaneye mi, yeni doğan yoğun bakıma mı, acile mi, servislere mi yoksa poliklinik bölüme mi asistan verelim bilemiyoruz. Hızlıca kapanmaya doğru gidiyoruz. Önümüzdeki Nisan ayında yapılacak olan TUS'da da asistan gelmezse muhtemelen KTÜ Pediatri bölümü kapanacaktır. Kapanmayla beraber bu 11 ildeki on binlerce kronik hasta tedavi için il dışına gitmek zorunda kalacaktır.”

DURUM ÇOK CİDDİ

Prof. Dr. Ali Cansu, “Durumun ciddiyetini daha net ve anlaşılır ifade etmek gerekirse; ‘Fatma teyzemizin çocuğuna lösemi tanısı koydunuz. Ve diyorsunuz ki,  burada asistanımız yok hastayı takip edecek kimse yok, gidin Ankara'da İstanbul'da tedavi olun.’  Devletimizin yeni yaptığı bu yan dallarla ilgili temel katsayıda artış olumludur ancak çözüm değildir. Pediatri asistanlığının zor bir branş olduğunu devletimizin görmesi ve bu gibi zor branşlarda farklı bir yöntem geliştirerek bunların Pediadrist olmalarını sağlaması zaruridir. Aksi takdirde 1 veya 2 yıl içerisinde bütün peliferik üniversiteler kapanır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Esra Nur Pervan - Karadenizde Sonnokta