Trabzonspor ile Alanyaspor arasındaki müsabaka birkaç farklı nedenle daha da önemli hale gelmişti. İlk cemre düşüşününbile Trabzonspor adına yakalanan havaya ayrı bir katkı getirir umudu vardı. Ligin ikinci yarısını forse eden takımların hafta sonunu başarılı skorlarla geçmiş olması Trabzonspor da istikrarını sürdürecek beklentisini güçlendirdi.

Trabzonspor kendisine hedef koyabilecek olduğu bu müsabakanınskoru ile puan kaybeden muhtemel rakiplerinin de gözünü korkutmaktan ileri gidemedi. Bir kaç gelişme bu müsabakayı çok önemli hale getirmiş olmasına rağmen, ayağına gelen fırsatıtepmeyi, final oynayamamayı alışkanlık haline getiren Trabzonspor yine hayal kırıklığı vekaygı üretti. Aslına gidilecekse bu önemli problemin adı sistem yoksunluğudur.

Tabi ki son haftalarda taraftarına umut veren bir takımın yalancıbahar gibi ortaya çıkışı yüzleri güldürdü. Arzu edilen sistemin tüm unsurları ile tekrardan cesurca modernize edilmesidir. Ancak bu şekilde istenilen kaliteyeulaşılır ve büyük takım olma kimliğine sahip çıkılır.Trabzonspor bir önceki müsabaka ve son müsabakada ne yaptığını bilmeyen oyuncular ile motivasyonu üst düzeydeki bir kaç kurtarıcı oyuncunun uyumsuz hallerine kurban ediliyor. Oynanabilecek kaliteli futbolu engelleyen bir diğer unsur da, ülke futbolunun tipik sorunu halinegelen pozitif oyuna katkı sağlamayan hakemlerin görev yapmasıydı. İlk dakikalar Trabzonspor müsabakayı farklı skor üreterek tamamlar görüntüsüyle başladı. Alanyaspor, Trabzonspor her atağa kalktığında ustaca ihlalleriyle atakların etkisini azalttı. Pozisyonlara giren ve girecek oyunculara oyun kurallarının ruhuna aykırı ustaca müdahaleler ile önlem alan Alanyaspor hakemi Trabzonspor teknik heyetini ve hatta taraftarı bile uyuttu. Topu kazanma şansı olmaksızın yapılan her müdahalenin sportmenliğe aykırı tarafı vardır. Hakemin görevi bu müdahaleleri tespit etmek ve gereğini yerine getirmektir.

Trabzonspor son haftalardaki başarısına en büyük katkı sağlayan savunma oyuncusunu ustaca yapılan sportmenliğe aykırıitme ile bir kaç hafta oynatamayacakkadar talihten de yoksundu. Hakem Trabzonspor savunma oyuncusuna yapılan ihlali süzemedi bile. Konsantrasyon, hemen oyunun başında kurguladığı oyundan ödün verecek Trabzonspor için o dakika ile bozulmaya başladı. Hakemin oyuna katacağı kalite de o dakikadan itibaren irtifa kaybetmeye başladı. Hakemler adına çok  tartışmalı olmasa da birçok pozisyon başarısız geçti. Hakemler icra ettikleri görevin kutsallığına uygun kaliteyi koşuları işaretleri diyalogları ve kıyafetleri ile göstermeli.

Şüpheli durumlarda oyunun devam ettiğini gösterir şık karizmatik işaretler kullanılmalı. Sporcuların kaygılarını giderecek kabul gören jest ve mimikler kullanılmalı. Hakemler tüm kararlarında herkesin görebileceği ve anlayacağı netlikte işaretler kullanmalı. Koşarak verilen tüm kararlarda ve işaretlerdeyanılma olasılığı durarak olanlara göre çok daha yüksektir. MHK görev ve sorumluluklarının aksine işlerle meşgul. Şimdilik bünyesindeki hakem gözlemci ve eğitimcilerin arasında başkaca nasıl ayrıcalıklar üretiriz çalışmaları ile meşgul. Her yerde olduğu gibi menfi uygulamalar, hakemlerin kendileri gibi olmalarına, oyun kurallarının özüne sadık kalmalarına olanak tanımıyor. Trabzonspor tüm olumsuzluklara rağmen bir düzine gol fırsatından sonuç elde edemedi. Alanyaspor kalesini gole kapatan Onur'a rağmen istediğini aldı. Trabzonspor adeta efsunlu Haydar'dan gözü korktu ki her girdiği pozisyonu daha da cömertçe harcadı.

Teknik heyetten beklenen diziliş ve kadro ile başlayan müsabaka; bir kaç talihsiz gelişmenin yanında beklenmedik oyuncu değişiklikleri ile sona yaklaşıldıkça galibiyeti amaçlamayan beraberliği korumaya çalışan oyuna dönüşüverdi. Hatırlatmakta fayda vardır. Trabzonspor altyapısı yetenekli ve yıldız oyuncu hazinesidir. Üst düzeyde oynamayı başarabilen oyuncuların küçük çekişmeler neticesinde lider oyunculuğa soyunmaları ve yeteneklerini ellerine yüzlerine bulaştırmaları gibi bariz bir problem var. Bunu ortadan kaldırmayı başarabilecek ülke futbolu dahil tüm aşamalarda gerektiği gibi bilimsel koşulları kendine düsturkabul eden yönetimlere ihtiyacımızvar.

Her şeyin daha iyi gittiğidolayısıyla daha güzel futbol seyredeceğimiz yarınlar umuduyla...