Karadeniz Bölgesi'nde ve Trabzon özelinde partilerin listelerine baktığımda açıkça ifade edeyim ki "dağ fare doğurdu" hissiyle doldum. Şöyle uluslararası tek bir isim yok listelerde. Yani vasat isimler listeleri işgal etmiş.

AK Parti daha velut isimler bulurdu kanaatindeydim. Lakin "et-tekraru ahsen velev kane yüz seksen" sözünde sübut bulan bir liste. İsim isim milletvekillerini bütünüyle değerlendirmeye hacet yok. Bu isimlerin beni heyecanlandırdıklarını asla söyleyemem. Partili insanlar da benim gibi düşünüyor.

CHP ise Trabzon'un sesi gür sözü hür Haluk Pekşen'ini liste dışı bıraktı. Volkan Canalioğlu gibi toplumun her kesiminin teveccühüne mazhar olmuş bir isim bu dönemde hatırlanmadı bile. Kısaca listeye girenlerin dışarıda bırakılmışlardan üstün bir kerameti olduğunu hiç düşünmüyorum.

MHP de çok rutin bir aday listesiyle seçime giriyor. İl Başkanı Nihat Birinci'nin aday olarak konması normal. Lakin Birinci kendisi hakkında "nöbetçi partili" övgüsüyle yazdığım yazı sonrası bir teşekkürü bizden çok gördü. Yani toplumsallık, sosyalite yönünden çok umarsız olmasının dışında sadakat bakımından takdire şayan bir aday. Milletvekili seçilme şansı da var. Listenin tamamlayıcıları ise vefadan başka bir beklentiye varit değiller gibi geliyor bana.

İYİ Parti Trabzon için bana göre en reel adayları gösterdi. Hüseyin Örs sevilen bir isim. Onun da milletvekili olma sansı var. Fakat çok çalışmaları gerek. Şansı olmayan vekil adayları Örs'e çekiç olmazlarsa Örs'ü Meclis'te görürüz. Örs seçilirse Trabzonspor için de iyi olur. Adaylar içinde futboldan anlayan tek isim gibi duruyor.

Artvin adayları da bence yeterli bir kıvamda tespit edilmemiş. Her parti daha ziyade biatçı isimleri tercih etmiş.

Rize'de ise durum yine "aheste çekilmiş kürekler" duygusu yaratıyor. Ak Parti için en hayırlı iş Hasan Karal'ın devre dışı bırakılması olmuş. Rize'de hangi tanıdığımı aradıysam ezdiği toprak kadar kuvvetli bir mesaisi olmadığını söylüyordu. Hayati Yazıcıoğlu da ehveni şer görülen bir isim. Tabii Rize'de işler çantada keklik olduğu için isimlerin kalitesi diğer şehirler gibi önem arz etmiyor.

Bayburt'ta bir değişim imkânsız. Diğer partiler "iş olsun torba dolsun" diye aday göstermişler.

Gümüşhane'de de bir değişiklik umulmuyor. Listeler yine rutinle eşleşik. İki vekilin adresi belli. MHP'nin de Gümüşhane'de bir gücü var ama oylar İyi Parti ile bölüşüleceği için Gümüşhane'de Ak Parti rahat. CHP'nin zaten esamisi yok.

Giresun'da işler biraz karışık. Bölgede en iyi adaylarını seçmiş partiler. Ak Parti önde olsa da CHP ile İyi Parti'nin bir ağırlığı olacakmış gibi görünüyor.

***

Evet listelerde gündem böyle. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Karadeniz'de Recep Tayyip Erdoğan'ı yıkmak imkânsız.

Trabzon'da konuştuğum Refah Partililer, “Temel Karamollaoğlu ne derse desin biz CHP'nin başını çektiği bir vagona binmeyiz” diyorlar. Milletvekilliğinde partileri Meclis’te olsun diye tercihleri ile Başkanlıktaki tercihleri farklı olacak şeklinde yorumlarını afaki görmüyorum.

Evet bizim mahalleden listeler böyle görünüyor. Katılan olur olmaz saygılıyım.