Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler adeta isyan etti; “İnsani şartlarda yaşamak bizim de anayasal hakkımızdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı.”

HAK VE ADALET TALEBİ

Trabzon Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası mesleki sorunlarını dile getirmek ve seslerini duyurmak için Atatürk alanında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından Türkiye genelinde organize edilen açıklamayı Trabzon Oda Başkanı Cüneyt Hayal okudu. Hayal şu ifadelere yer verdi: “Ülke ekonomisinin güçlü bir temel üzerine yükselmesinde önemli bir rol üstlenen mali müşavirler olarak, haklarımızı savunmak ve adalet talebimizi dile getirmek için bir araya geldik.”

333

MÜKELLEFTEN İSTENEN!

“Devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. 

Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir.

444

OFİSLERİMİZE HAPSOLDUK

“Ancak bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır.”  

MASA BAŞINDA MI ÖLELİM

“Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin 08 Nisan 2024 tarihinden itibaren yapılan yazılı ve sözlü başvuruları dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli! Yine son gün mü uzatacaksınız beyannameleri?                          

2024 yılı geçiş dönemi olması ve ikincil mevzuatın oldukça geç yayımlanması ve aşırı yoğunluk nedeniyle 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına yaptığımız müracaatımızın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”

İNSANİ ŞARTLARDA YAŞAMAK

“Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Ancak, hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur. Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle, büyüyen sorunların ortadan kaldırılması, mesleğimizin yapılabilir olması için, ‘yaptım oldu’ modeli ile değil, kalıcı olan aşağıda sıralamış olduğumuz düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

Türkiye en fazla o yiyecekleri tercih ediyor Türkiye en fazla o yiyecekleri tercih ediyor

1- Mali İdarenin çalışmayan bildirim ve beyan sistemi acilen yenilenmelidir.

2- Beyan ve Bildirim Sürelerinin, Resmi ve İdari Tatil süreleri kadar kendiliğinden uzaması için mevzuat acilen düzenlenmelidir.

3-Yargının tatil olduğu, yürütmenin tatil olduğu, yerde verginin de tatili olmalı; Adı olup kendi olmayan Mali Tatilimiz bizlere verilmelidir.

4- Meslek Mensubu arasındaki gelir dağılımındaki adaletin sağlanması ve haksız rekabetin önlenmesi için Kota Uygulaması acilen getirilmelidir.

5- Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması ve Bilanço Yıllık olmalıdır.

6- Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesindeki olumsuz denge acilen düzeltilmelidir.

7- Sadeleştirilmiş ve birbiriyle uyumlu vergi mevzuatı acilen hazırlanmalıdır.

8- Gereksiz beyan ve bildirimler kaldırılmalı, kamu kurum ve kuruluşlarının altyapısı birbirlerine açılmalıdır.

Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır.”

Editör: Sonnur Örnek