Eğitim öğretimimiz genel sorunlarla başlamak üzere. Gerçi Milli Eğitim Bakanımız bazı küçük dokunuşlarla işe başladı. Ancak sorunlar devam etmekte olsada düzeleceğine olan inanç özellikle yeni bakanımıza endeksli olarak eski yıllara göre bayağı yüksek.

Bilimsel olarak bizim eğitim sistemimizin düzelmesi sözde değil var olan imkanları da göz önüne alarak yapabileceklerimiz üzerinden sağlanabilir. MEB yöneticileri illaki çok önemli durumda durmaktadır. Ancak yıllardır bir bıtkınlık birikmişlik varken uzun yollar alınamayacağı görülmektedir. Çeşitli yöntemler ortaya koyulsada öğretmenlere ek gösterge 3600 acilen çıkartılmalıdır.

Emeklilik hakkı kazanmış 30 yıllık çalışmışlığı olan bir öğretmen şuan ek gösterge 3000 ile 93.000 lira ikramiye 2.600 lira maaşla emekli olabilirken, 3600 ek gösterge ile emekli olan 30 yıllık çalışmışlığı olan bir öğretmen 114.000 lira ikramiye 3.150 lira maaşla emekli olabilecektir. 2018 seçiminde başka meslek grupları ile öğretmenlere müjde şeklinde ek gösterge 3600 verileceği vaat olarak verilince alanda büyük bir beklentiyede neden olmuştur. Özellikle de emekliliği düşünen öğretmenlerimiz emekliliklerini erteler hale gelmiş hatta 3600 çıksın bugün emekli olacağım diyenlerin sayısı çok artmıştır. Aslında bu yasa çıktığında emeklileri de kapsayacağını düşününce sadece ikramiyede oluşacak 20.000 liralık fark için beklenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda tüm Türkiye’de 150.000 civarında, Trabzon’da 1.500 civarında emekli olmayı bekleyen öğretmenleri görünce bu ek gösterge 3600 niçin hemen çıkmadığına kimsenin aklı ermemektedir. Yeni bakanımızın duruşuna bakınca bu emeklilik furyasından sonra yeni pırıl pırıl 150.000 genç öğretmenleri de atayınca ülkenin eğitim sorunlarının büyük kısmının çözülebileceği düşünülmektedir. Bu atamalar hem öğretmenlik hakkı kazanmış 400.000 öğretmenin istihdam edilmesi için imkan verip gençleştirme sağlanacak, hem de MEB içerisinde uzun zamandır dağlarda tayin bekleyenlerinin sıra tayini ile ikametine yakın bölgelere atanabilmesine imkan verecektir. MEB içerisinde sayısız düzenlemeler de oluşabilecektir.

Yıllardır eğitimin birinci unsuru öğretmendir diyoruz. Öğretmenin mutlu huzurlu olması, önünün açılması eğitimde gelmek istediğimiz yere hızla ulaşmamızı sağlayacaktır. Her zaman yeniden, yeni proğram, en yeni program diyerek bu aziz millet kandırılmıştır. Artık ne kandırılmak ne de oyalanmak istemiyoruz. Devletimiz tüm imkanları ile görülen eksiklikleri en kısa zamanda ve en iyi yolla çözmesi gerekmektedir. Artık pansuman tedbirler yerine bilimsel etkili ve kalıcı adımlar atılmalıdır.

Türk Milleti bu Dünyayı tekrar yönetmeye, yönlendirmeye talipse eğitimin önündeki tüm engelleri kaldırmak zorundadır. Milletimizin bu açlığı her platformda görülmekte ve anlaşılmaktadır. Esas olan eksikliklerin sadece tesbiti değil yıkıp dökmeden çözmektir. Sorunları çözülmüş veya azaltılmış ortamlar, sonuçların doğru ve hızlı alındığı ortamlar olmuştur. Okul ziyaretlerinde bunu bizzat görmekte, yaşamakta ve fark etmekteyiz.

Eğitimde hızlı adımların atılması ve istenilen sonuçların elde edilmesi için ek gösterge 3600 acilen çıkartılması gerekmektedir. Eğitimde oluşan yeni fırsat kaçırılmamalıdır. Unutulmasın ki verilen sözlerin tutulması ülke yöneticilerin görevidir.