Nobel ödüllü Prof.Joseph Stiglitz; Kapitalizme olan eleştirisini “Merhaba ben Kapitalizm” başlıklı makalesiyle dile getirirken, Ülkelerinde olup bitenleri salt izlemek durumunda edilgen bırakılmış günümüz ekonomistlerinden farklı olarak;

“Dayatmaların eleştirilmesi gereken bir durum olduğunu, ancak insanların olup bitenlerin farkında olmadığını öne sürüyor.”

Dünyanın yakından tanıdığı Amerikalı ekonomist Cambridge’den, Yale’e, Oxford’dan, Stanford’a kadar çeşitli üniversitelerde profesörlük yaptı. Bill Clinton’un başkanlığı döneminde Ekonomik Danışmanlar Kurulu’nun başkanlığını yaptı.

Dünya Bankası’nda başkan yardımcılığı görevinde iken, Türkiye gibi ülkelerin nasıl uçuruma yuvarlandığını görüp istifa etti.

Dünya Bankası ve İMF’nin içyüzünü, tüm dünya kamuoyuyla paylaştığı mektubu olay oldu…

Toplumsal, insani ve doğal kötülüklerin ana sebebi olan Kapitalizmi bu denli yakından ve içinden tanıyan vicdanlı (öyle anlaşılıyor ki vicdanı onu, kendi sınıfına ihanet etmeye zorlamış, iyi de olmuş.) bir bilim insanının… bir sosyalistmişçesine; sert ve çarpıcı bir üslupla kaleme aldığı, ibret vesikası niteliğindeki bu makalenin kitlelere ulaştırılmasının payıma düşeninin onuruyla…

Ben Kapitalizmim;  Dünyayı sarışın kadınların güzel olduğuna inandırdım, bu yüzden Asya kıtasında 300 milyon kadın düzenli olarak beyazlatıcı sabun kullanıyor.

Ben Kapitalizmim ve sizin hayatlarına özendiğiniz Hollywood yıldızlarının %64’ü kokain bağımlısı.

Ben Kapitalizmim ve yılda 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz aynı tişörtü haftada iki kez giymeye utanıyorsunuz.

Ben Kapitalizmim ve siz hangi tanrıdan bahsediyorsunuz, artık farkına varın, taptığınız tek tanrı benim!!!

Ben Kapitalizmim ve siz hangi tanrıdan bahsediyorsunuz, Müslümanlar 5 Yıldızlı Kabe manzaralı otellerde ibadet ederken!

Ben Kapitalizmim ve Müslümanlar kutsal topraklara gittiklerinde bile alışverişe koşarken?

Ben Kapitalizmim ve siz hangi tanrıdan bahsediyorsunuz, büyün dünya Hristiyan bayramı Noel’i sırf alışveriş yapıp eğlenmek için ‘kutlarken’?

ABD’de 7 milyon evsiz insanın olduğundan kimsenin haberi yok!.. çünkü TV’de gördüğünüz Amerikalıların hepsi havuzlu villalarda yaşıyorlar.

Dünya nüfusunun %50 ‘si dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin %1’ine sahip

Dünya nüfusunun %1’i Dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin %50’sine sahip…

Ben Kapitalizmim ve Bankacılar benim evlatlarım.

Amerikalıların %85’i ekonomik durumlarını iyileştirebilecekse faşist bir hükümeti seçebileceklerini söylüyor. İşte kapitalin gücü!

Sizi özgür bırakmayan, fikirlerinize sansür uygulayan, en son polis kurşunuyla öldüren bir anlayışı kendi elinizle iktidara taşımanız ne tuhaf!

Sizin ağzınızı burnunuzu kırıp hapse tıkmaları için bir devlet kuracak parayı, kendi vergilerinizle sağlamanız ne kadar tuhaf!

Amy Winehouse gibi bağımlılara acırken hepinizin birere bağımlı olduğunu unutmanız ne kadar komik!

Ben istediğim kadını elde ederim, biraz altın, biraz pırlanta, biraz şan şöhret, birkaç güzel vaat, TAMAMDIR…

Ve son noktayı koyuyor Stiglitz;

“Zavallı tüketim bağımlıları!”

Çokça Üreten, Hakça Bölüşen Türkiye özlemiyle dostlarım…