Kanser kronik bir rahatsızlık olarak önemli bir sağlık sorunudur ve yaygınlığı tüm dünyada her geçen gün artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2008 yılında dünyada 12.4-12.7 milyon arasında yeni kanser vakası bildirilmiş ve kansere bağlı 7,6 milyon (tüm ölümlerin %13'ü) ölüm gerçekleşmiştir.

Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yaklaşık 400 bin kanser hastası olduğu ve tüm ölümlerin yaklaşık % 20’sine kanser hastalığının neden olduğu tahmin edilmektedir. Kanser hem dünyada, hem ülkemizde % 22’lik oran ile kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedenidir.

Duygusal sıkıntı, olumsuz psikososyal sonuçları olan ve yaşam kalitesini düşüren bir terimdir ve kanser hastaları arasında tıbbi tedavilerin ya da tümörün sonucu olarak meydana gelen yaşam tarzı değişikliklerinden dolayı yaygındır. Kanserin birçok sebepleri ve çeşitleri var.

Başta babam olmak üzere akrabalarım, arkadaşlarım ve çevremdeki birçok insanı kanserden kaybetmiş biri olarak, yaşadığım ve gördüğüm tüm kanser hastalarının ortak sorunu kemoterapinin insan üzerinde çok büyük yan etkisi olduğudur.

Temennim odur ki insanların tedavi gördükleri bu hassas dönemde birbirlerine destek olarak, sağlıklarına biran önce kavuşmalarıdır.

Yakın süreçte bu hastalıktan kaybettiğimiz Neslican Tay’a da Allah’tan rahmet diliyorum. Sağlıklı günler...