Nokta Atış - 02.05.2024 Nokta Atış - 02.05.2024

YENİDEN SAYILIRSA KAYBEDECEKLER

İYİ Parti Şalpazarı Belediye Başkan Adayı Faruk Beldüz, Şalpazarı’nda seçim sonuçlarına yaptıkları itirazın kabul edilmemesini sert bir şekilde eleştirdi. 31 Mart 2024 günü gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından, Trabzon’daki iki ilçede sular durulmuyor. Şalpazarı ve Çarşıbaşı ilçelerinde MHP’li adaylar kesin olmayan sonuçlara göre önde gözüküyorlar. Fakat sonuca itirazlar var. Şalpazarı’nda İYİ Parti, Çarşıbaşı’nda CHP sonuca itiraz etti. Ancak ilçe seçim kurulu itirazları kabul etmedi. Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Şalpazarı Belediye Başkan Adayı Faruk Beldüz, “Onlar da seçimin sonucunu ve bizim kazandığımızı biliyorlar, şu an sandıklar yeniden sayılır korkusuyla uykuları kaçıyor. Bildiğiniz üzerine seçim sonuçlarına itiraz etmiştik. Kurul itirazımı kabul etmedi. Komisyondaki oylama 3’e 3 çıktı. Komisyonda görevli hakimin kararıyla 4’e 3 oylama sonucuyla sandıkların tekrar sayılmasına ret kararı çıktı. Açıkçası Vakfıkebir ilçe seçim kuruluna ve oradaki komisyon üyelerine baskı yapılarak, sandıkların yeniden sayılmasına karşı çıktılar. Çünkü yeniden sayıldığı zaman kaybedeceklerini biliyorlar. Bundan dolayı uykuları kaçıyor. Şalpazarı’nda çeşitli ayak oyunlarıyla milletin iradesini hiçe sayıyorlar. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz Şalpazarlıların hakkını savunacağız. Trabzon İl Seçim Kuruluna müracaat ediyoruz. Orası da ret kararı verirse YSK’ya gideceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız.” şeklinde konuştu. Konuyla alakalı konuşan İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Fatma Başkan ise şu ifadeleri kullandı: “Sandıktan çıkan her sonuç değerlidir ve saygı duyulmalıdır. Demokrasinin temelinde de bu vardır. Fakat son yerel seçim sonuçlarında şaibeli durumların oluştuğu ilçeler var. Bunlardan birisi de Şalpazarı ilçemiz, ilçe başkanımız ve belediye başkanımızla sürekli irtibat halindeyiz. Sandık sonuçlarında tutarsızlıklar olduğunu belirttiler. Hukuk birimimiz konuya müdahil olmuş durumda. İlçe seçim kuruluna yeniden sayım için yaptığımız itiraz reddedildi. Fakat ret için elle tutulur gerekçe sunulmadığını bize bildirdiler. Şuan evraklar hazır il seçim kuruluna itiraz edeceğiz. Buradaki itiraz da olumsuz olursa YSK’ya başvuracağız. Sürecin peşini bırakmayacağız. Sandığa giren her oy değerlidir. Milletin iradesi için mücadelemizi sürdüreceğiz, Şalpazarı halkının iradesine darbe vurulmasına izin vermeyeceğiz.”

İLÇE SEÇİM KURULU KARARI REDDETTİ

CHP, Trabzon’da 31 Mart yerel seçimlerinde 2 ilçe belediyesi kazandı. Başa baş gittiği Çarşıbaşı ve Maçka’da ise oy çoğunluğuna erişemedi. Geçtiğimiz günlerde seçim sonucuna itiraz eden CHP’ye ilçe seçim kurulundan onay çıkmadı. CHP, Çarşıbaşı’nda 18 oy, Maçka’da ise 916 oy farkla seçimi kaybederken, sandıktan AK Parti galip çıktı. Az oy farkıyla seçimi kaybeden CHP, Maçka ve Çarşıbaşı ilçe seçim kuruluna itiraz etti. Maçka İlçe Kurulu, yapılan itirazı reddederken Çarşıbaşı’nda karar bugün belli olacak. Çünkü ilçe seçim kurulları 4 Nisan’a kadar itirazları karara bağlamak zorunda.

MAZBATALAR NE ZAMAN ALINACAK?

Seçimlerin ardından gözler kazanan adayların ne zaman mazbata alıp göreve başlayacağına çevrildi. Trabzon’da AK Partili Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç Büyükşehirde, CHP’li belediye başkanı Ahmet Kaya ise Ortahisar’da göreve başlayacak. Önce Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya mazbata verilecek. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç mazbatayı verdikten sonra kendisi de alabilecek. Kaya, mazbatayı bizzat Başkan Genç’ten alacak. 5 Nisan Cuma günü mazbataların verilmesi bekleniyor. YSK’ya göre seçim sonucuna itiraz edilmeyen yerlerde mazbatalar 1 hafta içerisinde verilecek. Buna göre 5 Nisan’da mazbatasını alması beklenen Başkan Genç’in bu tarihten önce Kaya’ya mazbatayı vermesi gerekiyor.