KILAVUZLUK HİZMETLERİNE TAKVİYE GELİYOR

Nokta Atış - 14.05.2024 Nokta Atış - 14.05.2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü Türkiye’deki limanlara gelen ve denizlerinde gemilerde meydana gelen kazalara kılavuzluk hizmeti yapan gemiler ve kılavuz kaptanların güvenliğini artırmak amacıyla Kılavuzluk Hizmetleri Emniyetine İlişkin Yönerge hazırladı. 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek yönergeye Kılavuz Botları, Kazazede Kurtarma Donanımları ile Donatılacak. Emniyeti artırmak ve emniyetli transferi gerçekleştirmek adına, kılavuz botları, gece şartlarında da görüntü alan, deniz şartlarında kullanılmaya uygun kamera ile donatılacak. Kılavuz kaptanlar hariç diğer personel, kılavuz botunun barınma iskelesinde kılavuz kaptanı güvertesine kabul etmesinden tekrar iskeleye geri dönmesine kadar olan tüm safhaları içerecek bir eğitime tabi tutulacak ve bu eğitim 24 ayı geçmeyen aralıklarla yenilenecek. Kılavuzluk teşkilatları tarafından üç ayda bir olacak şekilde kılavuz kaptanlara ve diğer personele denize adam düşmesi durumunda kurtarılmasına yönelik tatbikat yaptırılacak. Kılavuz botlarında görev alacak tüm personel çalışacağı bölgede en az iki ay görev başı eğitimi almadan görevlendirilemeyecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yönerge ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede “Yönerge ile Türkiye’de deniz yetki alanlarında gemilere verilen kılavuzluk hizmetleri esnasında kılavuz kaptanların ve diğer çalışma arkadaşlarımızın can ve mal emniyetini artırmaya yönelik yeni düzenlemeler getirdik. Yönergemiz ile limanlarımıza yanaşacak veya limanlarımızdan ayrılacak tanker ve her türlü tehlikeli madde taşıyan gemiler başta olmak üzere birçok gemiye kılavuzluk yapan kaptan ve personelimiz dünya standartlarında güvenliğe sahip olacak.” dedi.

Konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “2024 yılı vekaletle kurban kesim bedelini, yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında ise 4 bin 750 lira olarak belirledik.” dedi. Duyurmuş olalım.

EVLATLARIMIZIN YANINDAYIZ

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle makamında bir araya gelerek yaşanan şiddet olayını bir kez daha kınadı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Sürmene ilçesinde yaşanan elim hadisenin ardından Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle makamında bir araya geldi. Görüşmede yaşanan şiddet olayının kabul edilemez olduğunun bir kez daha altını çizen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak evlatlarımızın yanında olduğumuzu sürecin en başında dile getirmiştik. Anbean yaşananların yakın takipçisi olduk. Gelinen noktada şunu ifade etmek gerekir ki; sadece KTÜ yönetimi değil, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Trabzon halkı da öğrencilerimize sahip çıkmıştır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi; bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İlgili kurumlarımızla iletişim halindeyiz.” dedi. Görüşmede, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğrencilere geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Editör: Sonnur Örnek