BAŞKA UZUNGÖL YOK!

CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sibel Suiçmez, Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesine karşı çıkarak, projenin çevreye olan potansiyel zararlarını vurgulayan açıklamalarda bulundu. Suiçmez, projenin Uzungöl'ün doğal güzelliklerini ve turizm potansiyelini tehdit ettiğini belirterek, “Başka Uzungöl yok!” dedi. 2012 yılında süreci başlatılan ancak yapımına başlanmayan HES projesinin, mevzuata aykırı şekilde yeniden gündeme getirilmesini eleştiren Suiçmez, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun süresinin dolmasına rağmen projeye başlanmadığını ve artık yasal bir dayanağının olmadığını vurguladı. Suiçmez, Uzungöl'de imar planlarının yıllardır çıkarılamadığını ve yapılaşma sorunlarının devam ettiğini söyleyerek, “Bu projenin Solaklı Deresi boyunca ekosistemi tehdit edecek biçimde ilerlemesi, su kaynaklarımızın tükenmesine, biyolojik çeşitliliğin zarar görmesine ve bölgedeki flora ve fauna üzerinde telafi edilemez hasarlara yol açabilir. Ayrıca, inşaat sırasında ağır makinelerin kullanılması nedeniyle oluşacak gürültü, kirlilik ve yolların kullanılamaz hale gelecek olması turizmi olumsuz etkileyerek bölge halkının geçim kaynaklarını tehlikeye atacaktır.” dedi. Bölgedeki ekosistemi, endemik türleri ve alabalık popülasyonunu korumak için çaba sarf eden kurumların, projenin biyolojik çeşitlilik üzerindeki yıkıcı etkilerini dikkate alması gerektiğini vurguladı. Suiçmez, Trabzonlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar’ı, Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu, tüm Trabzon milletvekillerini, tüm halkımızı ve ilgilileri bu yanlışa dur demeye çağırarak, “Bu tarihi hata düzeltilene kadar mücadelemize devam edeceğimizi ifade ediyoruz.” dedi. Bakalım Suiçmez’in bu çağrısına bakanlardan ve yetkililerden nasıl bir yanıt gelecek.

Nokta Atış - 28.04.2024 Nokta Atış - 28.04.2024

TÜRKİYE’NİN EN ZEKİ İLLERİ

Türkiye'nin Zeka Testleri Merkezi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalar sonucunda en zeki iller belli oldu. Trabzon'un listedeki sırası dikkat çekti. Türkiye'nin Zeka Testleri Merkezi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir çalışma, ülke genelindeki şehirlerin ortalama IQ puanlarını ortaya koydu. 1.214.505 kişinin IQ puanları esas alınarak yapılan bu araştırmada, Eskişehir 105.20 IQ puanıyla zirvede yer alırken, Trabzon da 103.37 IQ ile dikkat çekici bir performans sergileyerek ilk 11 şehir arasına girdi. Başkent Ankara 104.91 IQ ile ikinci sırada yer alırken, İzmir ve İstanbul sırasıyla 104.51 ve 104.02 IQ puanları ile üst sıralarda kendine yer buldu. Bu şehirler, özellikle eğitim ve teknoloji altyapılarıyla bilinen ve yüksek öğrenim kurumlarına ev sahipliği yapan bölgeler olarak öne çıktı. Son sırada ise 94.19 IQ puanıyla Bingöl yer aldı.

İLK DERS ZİLİ ÇALDI

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 1 milyon 200 bin öğretmen, Ramazan Bayramı tatili ile birleşen “ara tatilin” ardından ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığının takvimine göre, 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk ara tatili 13-17 Kasım 2023'te, yarıyıl tatili ise 22 Ocak-2 Şubat 2024'te uygulandı. Okullardaki 8-12 Nisan 2024'teki ikinci ara tatil, Ramazan Bayramı tatili ile birleşti. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 1 milyon 200 bin öğretmen, bayram tatili ile birleşen ara tatilin ardından dersbaşı yaptı. 11 Eylül 2023'te başlayan eğitim öğretim dönemi, 14 Haziran 2024'te sona erecek.

Editör: Sonnur Örnek