TRABZON SANATTA SINIFTA KALMIŞTI!
Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemlerde normalleşme süreci devam ediyor. Trabzon İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, tiyatro, sinema, konser salonu ve gösteri merkezlerinin faaliyetlerine 1 Temmuz itibariyle başlamasına karar verildi.

Trabzon Valiliği tarafından açıklanan kararda şu ifadelere yer verildi; “Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, valiliğimiz internet sitesinde de yayımlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nin ‘Covid- 19 Kapsamında Sinema, Tiyatro ve Diğer Kültürel Etkinliklerle İlgili Alınması Gereken Önlemler’ başlığında belirlenen tedbirler ile Kültür ve Turizm Bakanlığının 23/06/2020 tarih ve 432597 sayılı genelgesinde belirlenen önlemlere riayet edilmesi kaydı ile 16.03.2020 tarih ve (2020/6) sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararımız ile faaliyetleri durdurulan ‘tiyatro, sinema, konser salonu ve gösteri merkezleri’nin İçişleri Bakanlığının 28/06/2020 tarih ve 89780865-153-E.10332 sayılı genelgesi doğrultusunda; 1Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayabilmesi kararlaştırılmıştır.”

Diğer illerde tiyatro grupları ve sanatçılar online olarak işlerine devam edip sosyal medya hesaplarından bu açığı kapatırken Trabzon ise bu süreçte sınıfta kaldı. Artık yeniden tiyatro ve sinemaların izleyici ile buluşacak olması umarız bu açığı kapatır.

İŞ YERLERİNDE YENİ DÖNEM
İş güvenliğinde küçük işletmeler için yeni dönem yarın başlıyor. Az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde de artık iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesi esas olacak. Yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa 50’den az çalışanı olan hukuk bürosu, terzi, manav, market ve hatta apartmanlar da bu kapsamda olacak.

Tek bir çalışanı dahi olsa tüm işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermesi esas olacak. Bu ise hizmet alımı veya işverenin kendisinin eğitim alması yoluyla olacak. Eğitim alan bir işveren, işyerindeki sağlık gözetimi dışındaki hizmetleri verebilecek. Buna göre, işveren veya işveren vekili, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’yle protokol imzalamış kurum, kuruluşlar veya üniversiteler aracılığıyla verilen eğitimlere dahil olabilecek.

Bu eğitimlere herhangi bir mezuniyet şartı aranmaksızın, 18 yaşını dolduran herkes katılabilecek. Buradan e-sertifika alınması yeterli olacak. Sağlıkla ilgili süreçleri ise kamu sağlık kurumları veya aile hekimlerinden takip edebilecek. Eğitim almayan işverenler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından hizmet alımı yapmak zorunda olacak.

Pandemi sonrası bu yükümlülüğün kendileri için ağır olacağını söyleyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken de yaklaşık 1 milyon işyerinin bu zorunluluk kapsamında olacağını anımsattı. Palandöken, “Biz bir yıl daha ertelenmesini istiyoruz. Bu yükümlülük ek maliyet demek. Kimsenin şu ortamda iş güvenliği uzmanı tutma durumu yok. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Umarım gerekli uzatma imkânı sağlanır” diye konuştu. Bu konulara işletmelerin dikkat etmesi gerek.

VATANDAŞ KORKUYOR
Artvin’de, tedbirlerden sonra sıfırlanan koronavirüs vakalarının, Bursa’dan gelen kişinin verdiği 'döner partisi' ile bir anda 20’ye yükselmesi, bölge halkını tedirgin etti. Artvinliler, kente dışarıdan gelenlerin maske ve sosyal mesafe kurallarına uymasını istedi. Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerle vaka sayısının tamamen sıfırlandığı Artvin’de, yeni vakalar görülmeye başlandı.

İldeki vaka sayısı, birkaç günde 20’ye yükselince İl Pandemi Kurulu Toplantısı düzenlendi. Vali Yılmaz Doruk, kentteki 20 vakanın 15’inin Bursa’dan gelenlerde görüldüğünü, bu kişilerin komşularıyla birlikte 'döner partisi' yaptığını açıkladı ve ilave tedbirler alınacağını duyurdu. Kentte yeniden artan vakalar, bölge halkını da endişelendirdi. Artvinli vatandaşlar durumdan korkarken, kente dışarıdan gelenlerin maske ve sosyal mesafe kurallarına uymasını talep etti.

BEŞİRLİ’YE YENİ NEFES ALANI
Trabzon'da Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 2 Nolu Beşirli Mahallesi’nde Ekopark tarzında yeni bir parkı daha hayata geçireceklerini söyledi. Başkan Ahmet Metin Genç, yaklaşık 3 dönümlük arazi üzerinde inşa edilecek park için, 3 Temmuz’da ihaleye çıkacaklarını belirtti.

Ortahisar’da her geçen yıl artan nüfus yoğunluğuyla orantılı olarak yeşil alanların da artırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Genç, “Vatandaşlarımızın dinlenme, gezme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak için birçok proje geliştiriyoruz. Bugüne kadar ‘Her mahalleye en az bir park’ hedefi kapsamında irili ufaklı birçok park projesini hayata geçirdik. Özellikle merkez mahallelerimiz olan Çukurçayır, Pelitli ve Kalkınma gibi mahallelerimizde ihtiyaçlara cevap verebilmek için 5-6 adede varan projelerimiz oldu. Bunlara yenilerini ekleyerek Ortahisar’ımızı daha yeşil bir hale getireceğiz.

2 Nolu Beşirli Mahallesi’nde de bu amaçla tıpkı Ekopark konseptinde 3 dönümlük bir alanda yeni bir park yapacağız. Projemizi 3 Temmuz’da ihale edeceğiz. Yanında da bir meyve ve hobi bahçesi olarak düşündüğümüz bir alanı düzenleyip vatandaşlarımızın boş vakitlerini güzel bir şekilde değerlendirebileceği bir projeyi yapacağız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi