KURBETÇİ YASA BOĞDU

Trabzon’un ünlü mimarlarından Sinan Kurbetçi sevenlerini yasa boğdu. Her kesimden tanıdığı ve seveni olan Kurbetçi, dün İskenderpaşa Camisinde kılınan cenaze namazının ardından Trabzon’da toprağa verildi. Trabzon’da birçok kişi sosyal medya hesaplarından Kurbetçi için başsağlığı mesajları yayımlayıp ailesinin acısını paylaştı.

HEMŞERİLER BULUŞTU

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci Trabzon Bayburtlular Derneği’ni ziyaret ederek yöneticilerle bir araya geldi. Samimi bir ortamda geçen buluşmada konuşan Başkan Pekmezci, Bayburt isminin geçtiği her yerde Bayburtlular olarak heyecanlandıklarını dile getirerek, il dışında faaliyet gösteren dernekler ne kadar güçlü olursa, oralarda yaşayan Bayburtluların da o kadar güçlü olacaklarını belirtti. Ziyarette konuşan Trabzon Bayburtlular Derneği Başkanı Saadettin Okay, Trabzon’da yaklaşık 30 bin Bayburtlu hemşerimizin yaşadığını belirterek derneğin devam eden Kültürel ve sosyal yardımlaşma faaliyetlerini Başkan Pekmezci ile paylaştı.

ALKIŞLAR CEMİYET’E

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti organizasyonu ile bu yıl 12'incisi düzenlenen Orhan Kaynar Futbol Turnuvası geçtiğimiz akşam oynanan final maçıyla sona erdi. Bu yıl gerçekleştirilen turnuvanın diğer yıllarda olduğu gibi tatsız hadiselerle anılmaması bizleri sevindirdi. Tabi ki turnuvanın kalitesinin artmasında TGC Başkanı Ersen Küçük’ün katkısı büyüktü. Başta Başkan Küçük olmak üzere, Trabzon protokolünü final maçında buluşturan TGC yönetimini de alkışlıyoruz.

KORKUTAN GERÇEK

BBC tarafından hazırlanan bir video Karadeniz ile ilgili gerçeği gözler önüne serdi. Karadeniz, on yıllar boyunca endüstriyel ve tarımsal atıkların boşaltıldığı bir alan olarak kullanıldı. Denizdeki ekosistem o kadar kötü bir hal aldı ki, bilim insanları bazı bölgelerinde yaşam olmadığını açıkladı. BBC muhabiri Jonah Fisher, bölgedeki ülkeleri ziyaret ederek durumu araştırdı. Araştırma sonunda hazırlanan videoda şu ifadelere yer veriliyor: “Araştırma gemisi ile Karadeniz’de çalışma yapıldı. Gemide bilim insanları denizin kirlilik seviyesini ölçtü. Farklı derinlikteki sulardan örnekler alındı. Suyun ısısı, tuz yoğunluğu ve oksijen kapasitesi ölçüldü. Denizde kıyıdan 400 kilometre açıkta olması beklenen kimyasalların yoğunluğu endişe verici. Daha sonra bunların insanların dört bir taraftaki restoranlarda yediği sudaki biyolojik canlılarda, balıklarda, midyelerde de olduğunu görülüyor. Deniz tabanından alınan örneklerde mikroplastik bulundu. Bu kirliliğin yüzeyde olmadığı ve ekosistemin derinliklerine işlediği anlamına geliyor. Denizsuyu kafain, ilaç ve yasa dışı uyuşturuculardan örnekler taşıyor. En büyük tehdit tıbbi ilaçlardan geliyor, özellikle de antibiyotiklerden. En büyük sorun bakteriler. Bakteriler bu antibiyotiklere dirençli hale gelebiliyor. Bu da antibiyotiği işe yaramaz hale getiriyor. İnsanlar bu nedenle hayatlarını kaybedebiliyorlar.”

MUHAMMET TAŞ YARIŞMASI YAPILACAK

Büyükliman Gazeteciler Cemiyetinin önceki gün Vakfıkebir’deki dernek merkezinde Başkan Aydın Gelleci başkanlığında yapılan yönetim ve denetim kurulu istişare toplantısında şapkalar test edildi ve beğenildi. Toplantıda alınan yönetim kurulu kararıyla geçtiğimiz günlerde amansız hastalığa yenilerek vefat eden Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Taş’ın yerine yedek üyelerden Şalpazarı Ses Gazetesi Sahibi Mustafa Özcan getirildi. Toplantıda ayrıca 2020 yılında 2019 yılı içinde üretilen haber ve eserleri kapsayan “Muhammet Taş Yerel Gazetecilik Ödülleri” yarışması yapılmasına da oy birliği ile karar verildi. Yarışma Yönetmeliği ve jürisinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Ayrıca BGC’nin yayın organı olan “Büyükliman” dergisinin ikinci sayısının da ocak ayında çıkarılması kararlaştırıldı. Toplantı sonunda açıklama yapan BGC Başkanı Aydın Gelleci “Aldığımız kararlar hayırlı olsun.  Muhammet Taş kardeşimizi unutmayacağız, unutturmayacağız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi