SÜMELA NE ZAMAN AÇILACAK?
Trabzon’un Maçka ilçesinde, Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan Sümela Manastırı'nda 4 yıldır sürdürülen ve bu yıl mayıs ayında bitirilmesi planlanan restorasyon, olumsuz hava koşulları ve korona virüs salgını nedeniyle tamamlanamadı. 4 yıl süren restorasyonun ardından Sümela Manastırı'nın birinci avluya kadarki ilk kısmı, 25 Mayıs 2019'da ziyarete açıldı.

1 ay boyunca ilk etabı ziyaretçilere açık kalan manastır yeniden kapatılarak ikinci etap çalışmaya başlandı. Manastırın bu yıl mayıs ayında ziyarete açılacağı duyuruldu. Ancak restorasyon korona virüs salgını nedeniyle çalışmaların aksaması üzerine tamamlanamadı. Manastırın ne zaman ziyarete açılacağı restorasyonun ardından belirlenecek. Açılsa artık Sümela. Açılsa da turizme katkı sunmaya devam etse.

MOR YAYLAYA HASRET KALDIK
Trabzon'un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki 1300 rakımlı Kadıralak Yaylası, ilkbaharla birlikte 'mavi yıldız' çiçeklerinin açmasıyla mor örtüyle kaplanıyor. Her yıl nisan ayında açan ve 'Uluslararası Bern Sözleşmesi' gereği korunan, ince, uzun yapraklı 'mavi yıldız' çiçeklerinin yetiştiği yaylaya bu yıl korona virüs tedbirleri kapsamında ziyaretçi yasağı getirildi. Her yıl binlerce ziyaretçinin ağırlandığı yaylada, sessizlik hâkim oldu.

Bölge turizmine büyük katkısı olan yaylada, sadece evi ve arazisi olanlar ağırlanıyor. Salgın tedbirleri kapsamında virüsten korunmak isteyen yayla sakinleri, elektrik olmayan yaylada, gaz lambalarıyla doğal yaşam sürüyor, sessizliğin ve yeşilin keyfini çıkarıyor. Bu yıl kor yayla ile aramıza korona engeli girdi ama doyumsuz manzara ile salgının ardından yeniden kavuşacağız. O günleri iple çekiyoruz.

BU UYARILARA DİKKAT
Sağlık Bakanlığı tarafından yeni tip korona virüs salgınıyla mücadele için kurulan Bilim Kurulu’nun üyelerinden KTÜ’lü Prof. Tevfik Özlü, salgının tamamen bitmediğine dikkati çekerek, “Henüz tedbirleri gevşetmek için uygun zamanda değiliz” dedi. Özlü, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda her gün 2 bine yakın kişinin Kovid-19’a yakalandığını, 100’e yakın kişinin de yaşamını yitirdiğini hatırlattı ve şunları yazdı:

“Henüz yangını söndüremedik, kontrol altına aldık. Ardından soğutma yapmamız lazım ki, ikinci bir atak başlamasın. Caddeleri, sokakları doldurarak, alışveriş için marketlere hücum ederek sosyal mesafeyi ihlal etmeyelim. İftarı hane halkımızla yapalım. Tedbirlere uyalım. İyi gidiyoruz ama gevşeyip, bugüne kadarki tüm emeklerimizi, çektiğimiz zahmetleri boşa çıkarmayalım” dedi.

Ramazan ve ertesindeki bayramda durumun iyi yönetilmesi durumunda normalleşme sürecinin başlayabileceğini belirten Özlü, “Ramazan ve bayram dolayısıyla oluşabilecek bulaşma risklerini iyi yönetebilirsek, hane halkı dışındakilerle teması önleyip, sosyal mesafeyi koruyabilirsek, bayram sonrasında normale dönmeye başlayabiliriz. Yoksa daha uzun süre beklemek durumunda kalabiliriz” diye konuştu. Bu uyarılar dikkat etmek gerek.

CİDDİ YIKIM SÖZ KONUSU
Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru, Ayasofya’da tepki çeken restorasyon çalışmaları üzerine konuştu. Kurum şunları söyledi: “Türk kültüründe tarihin emaneti olan eserlere geçmişten günümüze büyük önem verilmiştir. Müze de bu eserleri barındırmaktadır. Trabzon’da Ayasofya’nın tarihi dokusuna kamuoyunca özen gösterilerek, mümkünse de, hiçbir yeni uygulamanın olmaması istenilen bir durumdur. Ayasofya, tadilat geçiren eserlerden olmuştur.

Bazen kendisi, bazen de etrafının temizlenmesi olarak günümüze kadar gelmiştir. Ayasofya’da yaptığımız incelemede; restorasyonla ciddi yıkımlar söz konusudur. Ancak, bitirilmemiş görüntüsünü değerlendirdiğimizde Ayasofya’nın ortada olan tarihi dokusu hiçe sayılmaktadır. Ayasofya sılasına hasret kalan garip görünümündedir.

Restorasyon çalışmaları devam eden Ayasofya’nın henüz bitmediğini değerlendirerek, Ayasofya müzesi, camiinin tarihi dokusu ile tabiat görüntüsünün tarihi mirasına uygun olarak yapılmasını önemli görmekteyim. Bir tarafında mescitle ibadete açık olan Ayasofya, tarihi dokusuyla da Müze varlığını korumalıdır.”

Editör: Haber Merkezi