O MESAJ HAVADA KALDI
Önceki gün AK Parti Trabzon teşkilatı Danışma Meclisi toplantısında bir araya geldi. Partinin, belediyelerin ve milletvekillerinin çalışmaları tüm partililer ile paylaşıldı. Ancak toplantı öncesinde AK Parti Trabzon teşkilatına atılan SMS havada kaldı. Parti mensuplarına İl Başkanlığı’ndan geçilen mesajda, “Değerli teşkilat mensubumuz, Bakanlarımızın ve Milletvekillerimizin katılımlarıyla yapılacak olan genişletilmiş il danışma meclisi toplantımıza katılımınız bizleri onurlandıracaktır” denilmesine rağmen Danışma Meclisi’nde herhangi bir bakan yer almadı. Partililerin bu olaya kendi aralarında eleştirilerde bulunduğu da kulağımıza geldi.

SABIR SABIR NEREYE KADAR?
Trabzon sürekli birilerinin iki dudağının arasından çıkan kararlarının sıkıntısını çekiyor. Şehirdeki siyasî organlar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri kimsenin umurunda değil! Birileri masa başında, Trabzon’u bilerek ya da bilmeyerek istediği gibi at koşturuyor. Örnekler çok sayıda… Ama burada Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın yaklaşımına değinmek istiyoruz.

Akçaabat’a bir yol yapılmak isteniyor, resmen ihanet yolu! Kavaklı Mahallesi’nden başlayıp Yıldızlı’ya kadar sahilden yol. Sahil yolunun bölgeyi katletmesi yetmemiş gibi daha da daha da istiyor birileri, yazık. Konu 2-3 ay önce kente gelen Bakan Turhan’a soruluyor. “Denizden geçen bir şey yok değil mi?” sorusuna Bakan Turhan “Şu anda yok” diyor. Ardından "Orada ilave bir kapasite oluşturmak için Kavaklı-Yıldızlı yolu çalışmalarımız tamamlanmak üzere” diyor, resmen projeyi anlatırcasına.

Şimdi de Boztepe’deki kıyım var gündemde. Bakan tepkilere sessiz kalmamak adına Boztepe’ye gidiyor ve ardından sabır istiyor. Sabır sabır da nereye kadar sayın Bakan, kent yok olana kadar mı?

TEBRİKLER BÜYÜKŞEHİR
Trabzon'da ‘9 Ülke El Ele Hayde Horona’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Trabzon Horon Festivali devam ediyor. Festival Trabzon’un yıllardır özlemini çektiği şehrin meydanında konser özlemini sonlandırdı. Gerek yöreyle özdeşleşmiş isimler gerekse ünlü sanatçılar Trabzon’da konser verip vatandaşlara müzik ziyafeti sundu.

Bu festivalde kuşkusuz en büyük pay Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin. O yüzden Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyoruz. Bu tarz kültür ve sanata yönelik etkinliklerin artarak devam etmesi için de elini kim taşın altına koyacaksa destekliyoruz.

BASIN HAFIZASI KORUNMALI
Gazetemizin köşe yazarlarından KTÜ Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Yılmaz, geçtiğimiz cumartesi günü kaleme aldığı yazısında kentin önemli bir konusunu gündeme getirdi. Konunun öneminden dolayı bu köşeden de bir kez daha dile getirmeyi doğru buluyoruz. Trabzon’un basın tarihi 19. yüzyılın 2. yarısından günümüze dek sürüyor. Bu hafızayı Hüseyin Albayrak’ın Trabzon Basın Tarihi adlı kitap çalışmasında görebiliriz.

Şehrin basın tarihi, İl Halk Kütüphanesi’nde 1940’ların öncesine gidememektedir. Bu yıllardan günümüze kadar çıkmış olanlar da tam olarak mevcut değildir. Tamamı 2000’den sonra toplanmış ancak eski gazeteler ve bu 2000 sonrası gazeteler de kütüphanede nem, toz ve dış etkilere açık şekilde duruyor. Gazeteler ise araştırma yapmak isteyenlere doğrudan veriliyor. Güzel ama bu zararları beraberinde getiriyor. Teknoloji çağındayız, neden gazeteler dijital alana taşınmıyor?

Peki son olarak köklü bir yayıncılık tarihi olan Trabzon’un neden bir basın müzesi yok? Bunu da Trabzon Valiliği’ne, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ne ve katkı sağlayacak durumda olmaları nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ortahisar Belediyesi’ne hatırlatalım.

CHP AKÇAABAT’IN HAREKETLİLİĞİ
CHP Trabzon’da kongre sürecinin hemen öncesine ilk hareketlenme Akçaabat’ta başladı. Mevcut Başkan Musa Hacıoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasıyla 4 aday şimdiden boy gösterdi. Hacıoğlu’nun aday olmama kararı isabetli bir karardır. Zira Hacıoğlu, Akçaabat gibi bir ilçede etkisiz bir muhalefet başkanlığı yürüttü. İktidarın ilçedeki birçok hatalı müdahale politikasıyla belediyenin yıpranmışlığına karşı CHP hiç öne çıkamadı.

Hiçbir gündemi takip edemedi. Eleştiremedi, doğru dürüst açıklama yapamadı, kamuoyunda yanlışları teşhir etmedi. Bu arada adaylığı düşünen bir dönem gazetecilik de yapan Cengiz Bölükbaşı’nın çalışmalarını hızlandırdığı öğrenildi. Bölükbaşı’nın partinin eski isimleriyle bire bir oturarak bir araya geldiği, çalışma ve projeleri hakkında onları bilgilendirdiğini öğrendik.

TURİZM SEZONU AMA…
Tam da turizm sezonun en yoğun geçtiği günlerdeyiz ama her yandan ayrı olumsuz duyumlar alıyoruz. Bir bakıyoruz; telefonumuza Ayasofya’dan çöp fotoğrafları geliyor, bir bakıyoruz Uzungöl’de kaldırım ve yollar yıkık halde. Ortahisar’da kale içinin hali ise içler acısı. Turizm sezonu ama her ne hikmetse bunu ya anlamak istemiyoruz ya da turisti bu şehirden kaçırmak için mücadele ediyoruz. Biraz daha dikkatli olsak olmaz mı acaba bu konularda. Yetkilileri bir kez daha uyarmış olalım.

Editör: Haber Merkezi