BU NASIL BİR SORUMSUZLUK?
Yer: Trabzon Fatih Devlet Hastanesi, tarih: 3 Ekim 2019 Perşembe, saat: 18.00 civarı, acil servis bölümü... Bu tarih ve saatte yaşlı bir hasta, acil bir şikâyeti için hastaneye başvurdu. Tahlillerini yaptıktan sonra sonucunu beklemeye başladı. Tam olarak saat 18.33’te tahlil sonuçları alındı ve acildeki doktorlardan sonuçlarla ilgili bilgi talep edildi. Ancak tüm görevliler, sorumlu doktorun o sırada A.A. olduğunu ifade ederek onun beklenmesi gerektiğini söyledi.

Dr. A.A.nın nerede olduğu sorusu ise “yemekte” şekliyle cevap buldu. Aradan dakikalar geçmesine rağmen A.A. ortalarda yoktu. En son hasta yakınları tarafından aratılan A.A. “5 dakikaya geleceğini” söyledi ancak yine dakikalarca ortalarda yoktu. Durum, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta’ya kadar ulaştı. Usta büyük bir özveriyle hareket ederek soruna hemen müdahale etti ve takipçisi olacağını söyledi. Usta, hastane başhekimini aradı ve durumu sordu.

Acilde görevli A.A. tam olarak 19.20 itibarıyla görevli olduğu yere geri döndü. Toplam 47 dakika sonra A.A. ortaya çıktı. Bu gelişmelerin hepsi delilleriyle birlikte elimizde mevcut... Hastane kameraları da kayıt altında. Soruyoruz: Bir acil doktoru 47 dakika nasıl görev alanından ayrı kalır? Ayrı kalırsa yerine başka bir yetkili neden bakmaz? Acil servisin anlamı nedir?

Bu durum üzüntü verici, teselli edici yanı ise İl Sağlık Müdürü Hakan Usta’nın büyük bir özveriyle duruma yaklaşması ve sorunları yakından takip eden bir isim olması. Umarız böyle bir şey bir daha yaşanmaz.

TARİHÎ BİNA TALEPLERİ ARTTI
Trabzon kamuoyunda bir süre önce tartışma konusu olan Ortahisar Kaymakamlık binasının kime verileceği meselesi gibi yine tarihî bir yapıyla alakalı tartışma gündeme oturdu. Tabakhane yokuşundaki Toplum Sağlığı Merkezi, bir vakfın hedefine oturmuş. Binayı almak istiyormuş! İlginç…

Trabzon’daki vakıflarda, esnaf odalarında bir tarihî bina merakı uyandı! Ortahisar’daki tarihî binalardan biri de böylece bir vakfa verilmişti. Ortahisar Kaymakamlığına talipler çoktu. Şimdi de bu bina. Burasının önceliği Sağlık Bakanlığınındır, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta’nın da bu konuda görüşü vardır. Ancak binanın tarihiyle ilgili bazı yorumlar var. Biz kamuoyunu doğru bilgilendirmek için köşe yazarımız Tarihçi Arş. Gör. Murat Yılmaz’a başvurduk. Yılmaz, bu tarihî binanın ilk önceleri Trabzon Türk Ocağının kullanımında olduğunu söyledi.

Yılmaz şöyle konuştu: “Bina 1912’de kurulan Türk Ocaklarının Trabzon Şubesi olarak uzun yıllar hizmet vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk, 27 Kasım 1930’da Trabzon’u ikinci ziyaretinde de ilk önce bu binadaki Türk Ocağını ziyaret etmiştir. Türk Ocaklarının kapatılmasından sonra ise zamanla farklı devlet kurumlarına geçen bina bugün tartışma konusudur. Bize göre yapılması gereken Sağlık İl Müdürlüğünde kalmasıdır. Ama eğer bina başka bir kuruma devredilecekse tarihî gerekçelerle bu hak Türk Ocaklarınındır. Türk Ocağı eğitim-kültür faaliyetleri ile şehre hizmet etmektedir. Dolayısıyla yine Trabzon kazançlı çıkacaktır.”

AKÇAABAT, KİTABI BASMAYACAK MI?
2. Uluslararası Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumu 12 Ekim 2018 tarihinde yapıldı. Yani neredeyse bir yıl önce. Ancak buna rağmen hâlen daha sempozyumun tam metin kitabı basılmadı. Sempozyum döneminin Belediye Başkanı Şefik Türkmen, bu kitabı aslında görev süresi tamamlanmadan 31 Mart’tan önce yayımlatmak istiyordu. Ancak nedeni bize meçhul olan süreçle birlikte bu Başkan Türkmen’e yetişmedi. Bırakınız Türkmen’i, sempozyumun yapıldığı 12 Ekim’in yıl dönümüne bir haftalık bir süre kaldı ve hâlâ kitaptan haber yok… Merak ediliyor doğrusu!

BIRAKIN ÇOCUKLAR SPOR YAPSIN!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın spora bakışının nasıl olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Spor Bakanlığı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’na da sağlıklı bir neslin yetişmesi adına herkesin spor yapması konusunda gerekli talimatlarını vermişti Cumhurbaşkanı Erdoğan. Gelin görün ki aldığımız duyuma göre Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’nde spora ambargo koyan bir zihniyet hakimmiş. İnsan kendine ‘hangi devirde yaşıyoruz’ diye sorabilir. Şaşırmamak elde değil.

Bütün gelişmiş ülkelerde sporun her yönüyle ne kadar önemli olduğunu bilenler bilir ama ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi müdürü Abdullah Boğoçlu bunu tam olarak kavrayamamış. Kız ve erkek öğrencilerinin boks yapma isteğini elinden aldığı gibi bütün söylenenlere de kulaklarını tıkayan Boğoçlu’nun vurdum duymazlığı tepkileri beraberinde getirdi.

Boğoçlu’nun Trabzon’un en başarılı branşları arasında yerini alan boksu spor olarak kabul etmeyip öğrencilerinin bu alana yönelmesini istemediğini makamına kadar gelen antrenörlere dile getirmesi de içler acısı durumu da gözler önüne serdi. Üniversite sınavı ve okul içi sınavlarda bunalan ve sınav stresini atmak isteyen öğrencilerin isteklerine duyarsız kalan Boğoçlu’nun umarım hatasını anlayıp bu yanlıştan dönmesini temenni ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi