GENÇ HAKLI BULDU
Ortahisar Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantıları dün devam etti. Faaliyet Raporu’nun da görüşüldüğu Belediye Meclisi’nde Tünel Akvaryum Projesi’nin Yap İşlet Modeli ile yaptırılıp 29 yıla kadar işletilmesi için Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç’e yetki verilmesi hususu müzakere edildi.

İlk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen maddeye Komisyon Üyesi Oktay Söğüt şerh koydu. CHP’li Üye Söğüt’ün şerh koyması sonrasında Komisyon, maddeyle ilgili olumlu görüşünü oy çokluğu ile aldı. Meclis’te tartışmalara neden olan madde de bulunan 175 bin ziyaretçi garantili kısmının Belediye’yi büyük yük altına sokacağı ifade edildi. Maddedeki bu kısım, Başkan Genç tarafından haklı bulunarak çıkartıldı. Ziyaretçi garanti kısmı içeriğinden çıkarılan madde, Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilsede uzunca tartışıldı.

ETÜT ÇALIŞMA OLMADAN GÖRÜŞTÜK
Maddeyle ilgili yapılan tartışmalarda ilk olarak Komisyon’da şerh koyan CHP’li Üye Oktay Söğüt çekincelerini belirtti. Söğüt: “Yapım aşaması çok sık kamuoyuyla paylaşıldı ancak işletme aşaması kamuoyuyla sık bir şekilde paylaşılmadı. Aceleyle geçiştirilmesi birinci itirazım. Maddi açıdan bayağı büyük bir meblağ içeren bu konuyu etüt çalışma ve plan olmadan görüştük. Önümüzde tek sayfa başkanlık makamından gelen yazı koyuldu. Müdür bey sözlü olarak sorularımızı cevaplasa da hiç bir bilgiye sahip olmadan karar vermek ikinci itirazım. 29 yıl boyunca 175 bin ziyaretçi sayısının ne kadar altına düşerse para Trabzon’un cebinden çıkacak.”

BORCA SOKMAYIN!
CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin: “Bu iş başladığından beri sorduk, sorguladık. Her sorduğumda, ‘Henüz karar vermedik işletilmesi konusunda iki seçeneğimiz var. Bunlardan bir tanesi belediye tarafından kendimiz işleteceğiz diğeri bedel karşılığında özel sektöre vereceğiz’ denildi. Şimdi tamamen farklı bir işle karşılaştık. Komisyon’un öyle bir yetkisi yok. Böyle önemli bir işte, 30 trilyonluk yatırımdan meclisin haberi yok. 175 bin bilet deniliyor.

Bugün Antalya’da bu iş için bilet 80 lira. Bu iş bittiğinde bilet 100 lira olabilir. 175 bin bilet ne eder? Yılda yaklaşık 17 milyon 500 bin lira. 29 yıl demişsiniz bu da 507 milyon eder. 2,5 yıllık Ortahisar Belediyesi’nin geliridir bu para. Böyle bir yükün altına siz belediyeyi nasıl sokarsınız? Önerim, hiç belediyeyi yüke sokmayalım. Sonuçta burayı kazdık. Bu tüneli yaptık. Bu belediyeye 500 milyon çok para. 30 sene sonra burada ki meclis üyelerinin hiç biri belki de hayatta olmayacak. Trabzon’un insanını bu kadar borca sokamazsınız.”

KENDİMİZ YAPMALIYIZ
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu: “Her şey, geçiş sayılı yap işlet modeline dönüştü. Burayı alacak olan kişi böyle bir müşteri garantisi aldıktan sonra ve fiyatı da belirlendikten sonra gönlü ister ki kimse gelmesin zaten garanti altına alınmış. Avrupa’da böyle yerler var. İşletmesi maliyetli işler bunlar. 12 milyonunu belediye bütçesinden karşıladık. Bundan sonra ki süreçte buraya harcanacak rakam belli değil.

Alacak olan yatırımcı kişi buraya ne kadar para harcayacak da, 29 yıl belediye tarafından rakamın belirlenmesi neye göre yapılacak? Meclis’in buranın müşteri garantili, ziyaretçi garantili adına ne dersek diyelim, bir işletmeciye devri noktasının doğru olduğunu ben de düşünmüyorum. Belediye’nin gelir kalemini tek bir kalemde bir yere aktarmamıza sebep olacak. Bu garantili işlerin ben çok da toplum için, hemşerilerimiz için faydalı işler olduğunu düşünmüyorum. Biraz daha bunları yapabiliyorsak, kendi kabiliyetlerimizle yapmalıyız.”

DAHA FAYDALI OLACAK
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç: “Komisyon üyelerimiz ve meclis üyelerimiz bu kısımda haklı olarak Belediye’nin garanti yükü altına koyulmasına itiraz ediyor. Garanti rakamını şöyle baktığımızda, en azından 4 yıl daha görev süremiz var. Bizden sonraki belediye idaresini sorumluluk altına, garanti sorumluluğu altına koyacak olan şart nameye itirazı da haklı görürüm. Çünkü bizden sonra ki idare ‘Ey önceki dönem başkanı, meclisi, tamam şehre güzel proje kazandırdınız ama bunu daha farklı modelde yapsaydınız biz şu anda bu garantiyi karşılamak yerine, başka bir projeyle ilgilenseydik’ diyebilir.

İtirazı haklı görüyorum. Garanti rakamını çıkartıp, belediye sorumluluk altına sokmadan, şartname hazırlanırken, ihaleye daha cazip başka maddeler koyarak ama Belediye’yi geleceğe dönük garanti rakamına sokmadan, böyle bir değerlendirmenin müzakere itibariyle daha faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. Madde, Başkan Ahmet Metin Genç’in talimatıyla 175 bin garanti rakamı çıkarılarak oy birliği ile kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi