AİLE KAVRAMININ ESASIDIR
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Ustaoğlu şunları dile getirdi: “Toplum hayatının vazgeçilmezi, birleştirici ve yönlendirici unsuru olan, geleceğimizi sağlıklı şekillendirebilmek için her daim özveriyle mücadele eden kadınlarımız, inancımızda ve kültürümüzde büyük önem atfedilen aile kavramının da esasıdır.

Temel hak ve özgürlüklerin, uluslararası sözleşmelerle ve yasalarla güvence altına alınması, demokrasi kültürünün de yerleşmesiyle birlikte kadınlar, tüm modern toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de eğitimden bilime, sanattan kültüre hayatın her alanındaki başarıları ile günden güne ön plana çıkmıştır.

Kadim medeniyetimizde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunda gösterdikleri üstün fedakârlık ve kahramanlıklarla, tarih boyunca gövdelerini aziz milletimize siper eden şehit ve gazilerimizin kıymetli anneleri ve değerli eşleri başta olmak üzere, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, saygı ve muhabbetlerimi sunarım.”

EN BÜYÜK SORUN ŞİDDET
Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Milletvekili Balta mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bizler, cenneti annelerin ayağının altına seren bir dinin mensupları, hem yönetimde hem de aile içerisindeki vakur duruşuyla örnek teşkil eden Hayme Anaların, yeri geldiğinde İstiklal Mücadelemizde eşsiz kahramanlıklar gösteren Nene Hatunların ve Kara Fatmaların torunlarıyız.

Bugün kadınlarımızın yaşadığı en büyük sorun, hepimizi derinden üzen kadına yönelik şiddettir. Şiddetin hiçbir türü insanlık onuruyla bağdaşmazken kadına yönelik şiddet asla tasvip edilemez. Ülkemize hizmetleriyle değer katan, tüm kadınlarımıza örnek olacak başarılarıyla adından söz ettiren, genç nesillere ışık tutan, geleceğimize yönelik tehditler karşısında dimdik duran, cesur ve özgüveni yüksek kadınlarımız geleceğe yürüyüşümüzde en önemli güvencemizdir.”

ANALARIMIZ, EŞLERİMİZ…
Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 No’lu Şube Başkanı Gökhan Gedikli 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gedikli yayınladığı mesajında şu konulara vurgu yaptı: “Sayısal olarak toplumun yarısını oluşturan kadına karşı ayrımcılık hayatın her alanına sinmiştir. Evde, tarlada, büroda ve sanayide çalıştırılan kadının payına; ikinci sınıf insan muamelesi görmek, kayıt dışı, sendikasız ve sigortasız olarak taşeronda çalışmak, düşük ücret ve keyfi biçimde işten atılmak düşüyor.

Analarımız, eşlerimiz, bacılarımız olan kadınların insanca muamele görmesi, eşit bireyler olarak yaşaması ve en az erkekler kadar özgürlüklere sahip olması aynı zamanda temel bir insan hakkıdır. Bu düşünce ile kadın üyelerimizin, tüm kadın emekçilerin, analarımızın ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyoruz.”

HEPİMİZİN YÜREKTEN TEMENNİSİ
Trabzon Ortahisar Kent Konseyi Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklamada bulundu. Açıklama şöyle: “Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir kez daha önemle belirtmek isterim ki, kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın varoluşsal değeri, saygınlığı ve dokunulmaz hakları konusunda farkındalık oluşturmak hepimizin vazifesidir.

8 Mart'ın savaş, şiddet, mahkumiyet ve yoksulluğun pençesinde hayatta kalmaya çalışan nice mağdur ve mazlum kadın için umut seferberliği oluşturması, küresel bir iyilik hareketine vesile olması hepimizin yürekten temennisidir. Unutmamalıyız ki; Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız, modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmışlardır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi dünyada ki her şey kadının eseridir.”

DÖRT ANA TALEBİMİZ KARŞILANMALI
KESK Şubeler Platformu Adına Esengül Kırlak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayınladı. Kırlak, “Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız.

KESK olarak kadın emekçilerin öne çıkardığı dört ana talebinin acilen karşılanması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz: Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi