YERİNDE HAMLE
Koronavirüs salgını nedeni ile vaka sayıları artarken Ordu’dan yerinde bir hamle geldi. Ordu Valisi Tuncay Sonel, “Ana caddelerde ve sahilde sigara içilmesi yasaklandı. Cenazelerde taziye çadırı kurulmayacak, telefonla taziye iletilecek” dedi. Şimdi aynı uygulamanın bütün illerde uygulanması isteniyor. Bu uygulama şüphesiz salgın mücadelesine olumlu yansıyacaktır. Trabzon’da da bu uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

ÇOK ZOR OLMASA GEREK
Yomra Belediyesi’nden vatandaşlara uyarı geldi. Uyarı şu şekilde: “Değerli Yomralılar; Daha temiz bir Yomra için lütfen çöplerimizi 18.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkaralım ve çöp konteynırlarına atalım. Çöpleri, konteynır yerine dışına bırakmak çevre kirliliğine ve kötü kokulara neden olmaktadır. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım.” Yomra Belediyesi çok haklı, artık vatandaş olarak şu işi doğru düzgün yapalım. Buna dikkat etmek çok zor olmasa gerek.

KULAĞA HOŞ GELİYOR ANCAK…
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın demir yolu güzergâhı ile ilgili Samsun-Sarp rotasının daha yerinde olduğunu belirtmesinin ardından kendisine Trabzon Liman Müdürü Muzaffer Ermiş’ten cevap geldi. Ermiş bakın neler söyledi: “Samsun- Sarp yolu yapılsın sözcüğü kulağa hoş geliyor. Bir zamanlar ben de böyle düşünüyordum. Ancak, Demir yolu Platformu Üyesi olarak yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar sonucunda Trabzon- Erzincan demir yolu için bazı kazanımlar elde edilmişti. Bu doğrultuda TCDD Genel Müdürlüğü Demir yolları Daire Başkanı Sayın Babaloğlu’nu Trabzon’a davet ettik.

Hamamizade’de halkı bilgilendirme toplantısı yaptık. Uzun konunun teknik kısa özeti; ‘Trenlerin verilen dever ölçüsüne göre hesaplanan hızlarda seyretmesi gerekir. 600 metre yarıçaplı kurplar bulunmaktadır’ ifadesinin karşılığında, Samsun-Sarp arasında bir demir yolu yapılabilmesi için bugünkü sahil yolu kadar bir yolun yapılması gerekiyor. Yani yeniden deniz dolgusu, maliyeti milyarlarca dolar. Veya kara tarafından geçirilmesi için, geçecek güzergâhlarda devlet arazisi yok.

Bu durumda, yapılacak kamulaştırmalarına hangi bütçe imkân sağlayacak ve getirisi ne olacak. Dolaysıyla, konuya emek veren ve araştırmalara katılan biri ve Trabzon Limanı yöneticisi olarak, 15Eylül 1924’te Ulu Önderin Trabzon ziyaretindeki nutkunda yer alan ve bilahare yapımını emrettiği demir yolu Trabzon- Erzincan demir yoludur. Çin’in Ankara Büyükelçisi, TTSO’daki ziyaret toplantısında neden Trabzon’dasınız soruma karşılık, biz Trabzon’a önem veriyoruz, İpek demir yolunun bir kolunun Trabzon Limanı üzerinden Karadeniz’e açılması hedefimiz var’ cevabını verdi. Konu hakkında konuşulacak çok şey var.” Demir yolundaki güzergâh tartışmaları sürüp gidecek gibi.

KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, koronavirüse yakalanıp hastalığı atlattığından bu yana 25 gündür Trabzon’a gelmiyordu. Kaya doktorların önerilerine uyarak hasatlığa karşı mücadelesini verdi ve bu süreci başarılı olarak atlattı. Milletvekili Kaya, bu hafta sonunu da Trabzon’da geçirerek çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

Editör: Haber Merkezi