GENÇ’E KÜTÜPHANE ÖNERİSİ

Eski Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız’dan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e bir öneri geldi. Kansız şunları kaydetti: “Hep deriz ya Trabzon'un 4000 yıllık tarihi var diye. İşte o tarihten elimizde kalan birkaç eserden biri Pazarkapı'da yeniden hayat buluyor. Ortahisar Belediyesince tarihi tescilli sivil mimarlık örneklerinden 19.y.y'dan kalma bina restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılıyor. Sayın Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in duyarlılığına inandığımız için burası ile ilgili bir önerimiz olacak.

Malum bu yapının olduğu bölge tam da 4000 yıllık Trabzon tarihinin merkezinde bulunuyor. Kale surlarının bitim noktası. Surların hemen yanıbaşında.11.yüzyıldan kalma Sekiz Direkli Hamam az aşağısında. Yine etrafında Hoca Halil Cami Molla Siyah Camileri... El atılıp gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen bir kaç tarihî çeşme ve tescilli diğer sivil mimari örnekleri. Bu aks aslında Semercilerden Kunduracılar'a kadar uzar. Bu tarihî binanın restorasyonu bittiğinde mutlaka işlevli hâle getirilmesi bir fonksiyon verilmesi gerekiyor.

Trabzon'un yazan araştıran evinde çalışma ortamında özel kütüphanesinde Trabzon'a bölgeye ait yüzlerce belge kitap vb. bulunan değerli araştırmacı yazar insanları var. Çoğu zaman bu insanlar ya da geride bıraktıkları kitaplarını değerlendirilmek geleceğin araştırmacılarına kaynak bırakabilmek adına verebilecek ciddi kurumlar ararlar. Trabzon'da değerlendirilecek bir kurum bulunulmayınca çok değerli eserler il dışına gitmiştir. İşte burası tam yeri. Sayın Başkan gelin bu binayı Trabzon Tarihi Araştırmaları/Basın Yayın Kütüphanesi olarak hizmete açalım. İlk bağış kitaplar benden. Hayırlı olsun diyelim mi?”

O YOLA ELEŞTİRİ

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı süren Pulathane Bulvarı’nın Fatih Eğitim Fakültesi geçişine eleştiri geldi. Bir vatandaşın yorumu aynen şöyle: “Eski adıyla Fatih Eğitim Fakültesi, şimdiki Trabzon Üniversitesi tarafında yapılan Tanjant yolu, kaldırımlarda bulunan ağaçların kesilmesi ve yerine yenilerinin dikilmemesi ile sonuçlandı. Üstelik kaldırımlar o kadar daraltıldı ki iki kişinin yan yana yürümesi mümkün değil. Buradan şu sonuç çıkıyor: Doğayı sömürme ve yayadan çok araçlara değer verme. Anlayış bu olmamalı.”

ÖNEMLİ BİR TOPLANTI VAR

Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneği, Trabzon için oldukça önemli bir sivil toplum kuruluşu. Başkanlığını KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz’ün yaptığı Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneğinde bu akşam önemli bir toplantı var. Santa-Yanbolu Vadisi ve Kurum Vadisi (Karaca Mağarası-Kurum-İmera tarihî yerleşimler) turizm master plan çalışması için turizm işletmeleri ile havzaların tanıtım sunumu ve ardından 1. değerlendirme çalıştayı yapılacak. Yok edilen Santa-İstavroma Gölü ile ilgili uzmanlar da katılımcıları bilgilendirecek.

JOHNS HOPKİNS’TEN ZİYARET

KTÜ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İLAFAR) davetlisi olarak Karadeniz Teknik Üniversitesine gelen Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arthur L. Burnett, İLAFAR'da vermiş olduğu seminer öncesinde KTÜ Rektörlüğünü ziyaret ederek Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş ile görüştü.

TEKEL BİNASI KRONİK SORUN

Trabzon’un Akçaabat ilçesi merkezinde Tekel binası yine gündeme geldi.  Otel ve tekstil fabrikası olmak şartıyla 10 yıl önce ihale edilen ve zamanla bu şartları yerine getiremediği gerekçesiyle tahliyesine karar verilen Tekel binası, aynı firmaya yeniden zorunlu olarak verildi. Akçaabat Belediyesi tarafından eski Tekel binalarından sonuncusu otel yapımı şartıyla 2008 yılında ihale ile kiraya verilmiş ve ihaleye tek firma olarak katılan Korlus Ltd. Şti. yıllık 30 bin lira teklif ederek ihaleyi kazanmıştı. Aradan geçen süre içerisinde Tekel binasının alt katlarında tekstil fabrikası açan ve üst katlarında da otel için tadilata başlayan firma, ekonomik sıkıntıya düşünce önce otel bölümünün inşaatını durdurmuş, ardından da tekstil atölyesindeki çalışmalara ara vermişti. Şartları yerine getirmeyen ilgili firma Akçaabat Belediyesi tarafından tahliye edilmesine karar verildi ve tahliyesi sağlandı. Buna karşılık mahkeme yoluna giden ilgili firma mahkemeyi kazanarak Akçaabat Belediyesini haksız buldu.  Haksızlığa uğradığını iddia eden mahkeme sonucu Akçaabat Belediyesine karşı 8,5 milyon liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı ve daha halen devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi