BAYRAM İÇİN TALİMAT
İçişleri Bakanlığı Kurban Bayramı’nda uygulanacak trafik tedbirleri ile ilgili 81 İl Valiliği’ne talimat gönderdi. 7 gün 24 saat esasına göre uygulanacak tedbirler kapsamında, emniyet ve jandarmadan toplam 162 bin 832 trafik personeli görevli olacak. Son 3 yıldaki bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu tespit edilen, 17 ildeki 20 güzergâhta, kontrolsüz alanlar bırakılmayacak şekilde birbirinin devamı niteliğinde ekipler görevlendirilecek.

Yollarda, maket model trafik aracı ve maket model trafik personeli uygulamaları sürdürülecek. Kurban satış/kesim alanları, AVM’ler ile mezarlıklarda trafik tedbirleri artırılacak. İhtiyaç duyulduğunda polis ve jandarma trafik ekiplerince karma ekipler oluşturulacak. Tüm bu denetimlerde, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda tüm personel temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına riayet edecek İçişleri Bakanlığı Kurban Bayramı’nda trafikte oluşabilecek yoğunluk nedeniyle, olası trafik kazalarının önüne geçmek için karayollarında sıkı trafik tedbirleri uygulayacak.

BAKANLIK’TAN GELDİ
Bakanlığın illere gönderdiği talimatta alınacak önlemler şu şekilde sıralandı: Özellikle kazaların yoğunlaştığı kaza kara noktalarında ve güzergâhlarda alınan trafik tedbirlerinin yanı sıra ilave tedbir ihtiyacı olup olmadığının tespiti ve denetimi amacıyla; bayram tatili boyunca 29 Polis Başmüfettişi, 18 Jandarma Başmüfettiş/Müfettişi, Emniyet Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanlarından oluşan 20 ekip görevli olacak. Yine Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığınca 39 personelden oluşan 13 ekip, Jandarma Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığınca 8 personelden oluşan 4 ekip, güzergâhlarda görevli bulunacak.

Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığında görevli generaller, kurban bayramı tatili süresince alınan tedbirleri yerinde incelemek amacıyla görevde bulunanlar görev yerlerinde, izinde olanlar ise iznini geçirdiği il/ilçede jandarma/trafik kontrol noktasını resmi/ sivil kıyafetle ziyaret edecek. Merkezden 44 farklı il güzergâhına 268, 67 ilden 61 farklı il güzergâhına 450 olmak üzere toplam 718 sivil personel tarafından 1.436 yolcu otobüsü habersiz olarak denetlenecek.

HAVADAN DENETİMLER
Havadan denetimlere ağırlık verilecek Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bu bayramda da havadan denetimlere ağırlık verilecek; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır, Bursa, Muğla, Afyonkarahisar, Balıkesir, Hatay, Kocaeli, Manisa, Mersin olmak üzere toplam 14 il ile bu illere komşu illerde 89 saat helikopterle, 74 ilde ise 1233 saat drone ile denetim yapılacak.

78 ilde 767 (polis 420/jandarma 347) adet Maket/Model Trafik Aracı tepe lambalı ve reflektif şeritleriyle görünürlüğü artırmak amacıyla kazaların yoğunlaştığı güzergahlara yerleştirildi. Maket/Model Trafik Araçlarının etkinliğinin artırılması amacıyla 72 ilde 333 (polis 283/jandarma 50) adet Maket/Model Trafik Personeli yerleştirildi.

KURALLARA RİAYET EDİLECEK
Denetimlerde temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına riayet edilecek Trafik ekiplerince yürütülecek faaliyetlerde (iletişim/ denetim/bilgilendirme) Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda tüm personel temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına riayet edecek. Şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında; Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” esas alınarak gerekli hassasiyet gösterilecek.

ÇEVİRME EKİBİ YOLLARDA
Ortalama hız denetimlerine devam edilecek radar denetimleri; hız kaynaklı kazaların yoğunlaştığı güzergâhlarda gündüz/gece saatlerinde çevirme ekipli olarak yapılacak. Ortalama Hız Tespit Sistemi Kurulu olan tüm otoyollarda “Ortalama Hız” denetimi yapılmaya devam edilecek. Son 3 yıldaki bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu tespit edilen, 17 ildeki 20 güzergâhta tedbirler, daha etkili ve yoğun şekilde planlanarak, bu güzergâhlarda arada kontrolsüz alanlar bırakılmayacak şekilde birbirinin devamı niteliğinde ekipler görevlendirilecek.

Şehirlerarası otobüs denetimleri terminallerde/ ara istasyonlarda denetimler artırılacak, terminal ve izin verilen yerler dışında şehirlerarası otobüslerin kalkışlarına ve korsan taşımacılığa izin verilmeyecek. Sefere çıkan bütün otobüsler denetlenecek, şoförleri kural ihlali yapmamaları, sürücü ve yolcuları seyahat süresince emniyet kemeri takmaları, şoförler ise “taşıt kullanırken cep telefonu ile konuşmamaları” konusunda bilgilendirilecek. Şehirlerarası yolcu otobüsleri ile izin verilmesi halinde B2/D2 yetki belgeli TUR araçlarının; SRC belgeleri, taşıma sözleşmeleri, yedek şoför, takograf (hız, çalışma/dinlenme süreleri), cihaza takılı sürücü belgesi/kartının aracı kullanan kişiye ait olup olmadığı titizlikle incelenecek.

Editör: Haber Merkezi