On beş kasım iki bin on dokuz tarihinde bu köşemden Trabzon ve Trafik diye bir yazı yazmıştım. Ortak akıl kullanan tüm okurlarımızın telefonları gerçekten beni çok gururlandırdı. Yaşadığımız kentimizdeki yanlışlıklara gösterdikleri hassasiyetler için içten teşekkürler ediyorum. Söz konusu yazımda ifade ettiğim Trabzon’da trafik sorununa bir çözüm bulunamadı demiştim. Günü kurtarma politikasından bir türlü kurtulamadığımız bir gerçek. Bu konuda çok sayıda aldığım telefonlar nedeniyle vatandaşlar ve yolcu taşıyıcı şoförlere düşüncelerini sordum. Aldığım yanıtlar Trabzon’da trafik sorununu kim çözmek istiyor ki ifadeleri gerçekten düşündürücüydü.

Evet, Trabzon çok eski yılların içinden gelen önemli tarihi bir kent. Böyle olunca bu kentimizde yapılacak çalışmaların zorlukları karşımıza çıkıyor. Ancak şunu da açıkça kabul etmemiz lazım. Yetkililer kentin yaşanacak kentler arasında göstermek için planlı ve programlı bir çalışma yaptığını göremiyoruz. Trafik başlı başına bir sorun. Çözülmesi için akıllı projeler varken belediye siyasi baskıyı aşamıyor. Bu konudaki duyarlı okuyucularımdan Ahmet Burhan Altunayoğlu’nun telefonuma attığı yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. (Ahmet beyin izni alınmıştır.)

Duyarlı arkadaşımız aynen şöyle yazıyor. “Trabzon ve Trafik” yazınızda günlük çözümler öncelik oluyor ifadesi çok doğru. Yıllardır ihtiyacını zamanında yapamayan bu şehirde Kanuni Bulvarı çözüm olamaz. Bu konuda iddiaya girmeye hazırız. Biz bunu Trabzonlu Karayolları genel Müdürlüğüne de söyledik. Bu şehri kandırmasınlar avutmasınlar. Sahilden yukarı iki buçuk km derinliğinde Kanuni yolu altıncı yol olurken, Beşirli-Ganita arası yedi km’dir. Bir tane dikey kuzey-güney yolu yoktur. Nasıl çözeceksiniz bu problemi mümkün değil. Biz bunu harita üzerinde ortaya koyduk. Çekirdek şehir merkezinden en az üç, Beşirli’de şimdilik bir olmak üzere kente dört adet dikey kuzey güney bulvar çift şerit yol yapmak şarttır.

Öncelikle şehrin ulaşım (master) planı yapılıp ortaya konmalı. Bu yapılmadan önce de kesinlikle imar planı hazırlanmamalı. Değerli okurumuzun görüşleri böyle olurken yetkililerin yanıtını beklemek bizlere düşüyor. Tüm duyarlı vatandaşlarımızın sesi olmaya çalışacağız. Bizlere verdiğiniz gurur ve sizlerden aldığımız güçle her zaman yerelde ve genelde ülkemize hizmet etmeyi gören biliyoruz.  Tüm vatandaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum.