Taksim viyadüğünde renkli led aydınlatmalı bir tabela. Tabelada “Olimpiyat Kenti Trabzon” yazısı viyadüğe bir gerdanlık gibi asılı. Atatürk Alanı’ndan Taksim-Boztepe yokuşuna doğru yüzünüzü çevirdiğinizde çok rahat görebiliyorsunuz. 2011’in ilerleyen günlerinde tabelanın ışıkları yanmamaya ve başını benim çektiğim -lütfen düzeltin- şikâyetleri artmaya başlayınca yöneticilerimiz tabelayı yerinden sökmekle çözüm buluyor!

***

2008 yılında kısaca KEİ olarak adlandırılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği ülkelerinin katılım göstereceği spor oyunları düzenlendi. Türkiye dâhil bu oyunlara 12 ülke 13 branşta katıldı. 18 yaş altı genç sporcuların katıldığı oyunlara 1277 sporcu, 259 antrenör, 402 hakem, 90 takım menajeri ve 142 yönetici yer aldı. Oyunlar süresince yaklaşık 600 gönüllü yardımcı personel olarak görev yaptı. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Trabzonlu Mehmet Atalay, “1. Karadeniz Oyunları'nda hedeflerinin ötesine geçerek, Trabzon üzerindeki olumsuzlukları bu başarılı organizasyon ile sileceğiz” derken, Trabzon Belediye Başkanı Mehmet Volkan Canlioğlu, “1. Karadeniz Oyunları kentimiz için vizyondur. 2011 Olimpiyatları için bir hazırlıktır. Trabzon, bölgemizin doğa, liman, spor, öğrenci ve sağlık kentidir” ifadelerini kullanıyorlardı.

***

1. Karadeniz Oyunları’nın kentimiz de yapılacak olması 2005 yılında aday olduğumuz, 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları için önemli bir referanstı. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları olarak da adlandırılan EYOF 2011, Türkiye'nin olimpiyat düzeyinde düzenlediği ilk spor organizasyonu oldu. Büyük özveri ile yönetilen süreç Brüksel’de yapılan oylama ile 4. turda 28 oya karşılık 18 oyla kazanılarak sonuçlandı. Trabzon Belediye Başkanı Mehmet Volkan Canalioğlu ve Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay sevinçlerini 90+3’de Fenerbahçe’ye galibiyet golünü atmışız gibi coşku ile birbirlerine sarılarak kutladılar.
Trabzon EYOF 2011’e 49 ülkeden, 9 branşta 4 bin sporcu katıldı. Trabzon Avni Aker Stadyumu’nda Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açılış konuşması sonrası, müthiş görsel şovlarla olimpiyat ateşi yakıldı ve Trabzon Olimpiyat Kenti unvanını kazandı.

***

Bölgemizde bir olimpiyat da 2017 yılında komşumuz Samsun ilimizde gerçekleşti. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları (Deaflympics 2017) organizasyonunu başarılı bir şekilde tamamlayan yöneticiler ilerleyen günlerde sadece parklara isim vererek kalmayıp kentin giriş ve çıkışlarında olimpiyat kenti olduklarının altını çizdiler. Başka olimpiyatlara, spor müsabakalarına, oyunlara ev sahipliği yapabilmek için birimler oluşturarak kent vizyonlarını ileriye taşıdılar. Trabzon’da 2011 EYOF için yapılan spor tesisleri çürümeye terk edilirken, Samsun yeni spor tesisleri için kaynak arayışına girdi bile.

***

Sayın Murat Zoroğlu, Sayın Haydar Revi, Sayın Ömer Hacısalihoğlu, Sayın Azmi Kuvvetli, Sayın Cevat Kurt, Sayın Adnan Günnar, Sayın Bahar Ayvazoğlu, Sayın Salih Cora, Sayın Muhammet Balta, Sayın Ahmet Kaya ve Sayın Hüseyin Örs; “Trabzon Olimpiyat kentidir” iddiamız hala sürüyorsa lütfen gereğini yapın ve bölgemizin hakkını Trabzonlulara verin.