2020 yılında Tokyo’da yapılacak olan Olimpiyat oyunlarından boks sporunun kalkması söz konusu olmuştur. Türk Olimpiyat Oyunları Komitesi boksla ilgili hazırlıkları askıya almıştır.

Olimpiyat oyunları çok büyük bir organizasyondur. Zaman zaman bana şu soru sorulmakta; Dünya boks şampiyonasıyla, olimpiyat oyunları arasında ne fark vardır? Fark şu dur; Dünya Şampiyonası’nda sadece boks sporu yapılmakta, olimpiyat oyunlarında ise, hemen hemen bütün branşların burada bulunmaları ve icra edilmeleridir. Dünya devletlerinin olimpiyat oyunlarıyla çok yakından ilgilenmektedir.

Yıllardır boks olimpiyatlarda var olmuştur. Bu var oluşu hakikaten renk katmıştır bu oyunlara, onun için bu tip büyük organizasyonda boks sporu olmazsa olmazlardandır. Dünya boksunun burada yer almaması hakikaten anlaşılır gibi değildir.

Dört senede bir icra edilen dünya çapında ki bu oyunlar, katılan ülkeler için sadece bir sportif faaliyeti olmayıp, aynı zamanda katılan ülkeler kendi reklamlarını bu faaliyet sayesinde en üst düzey yapmaktadırlar. Ayrıca bu oyunlar ülkeler arası dostlukları tabiatıyla en üst düzeyde oluşturmaktadır.

Dünya Olimpiyat Komite'sinin böyle bir karar almasının tarafımdan net olarak bilinmemektedir. Ancak boks sporu ile ilgili çeşitli skandallar var olduğu bilinmektedir. Örneğin; profesyonel boksun teknikten yoksun yapılan maçların etkisi vardır. Bir başka durumda, amatör boksun var olan teknikle ilgili estetik sanatı bunların yüzünden kaybolmuştur. Öyle ki; Eskiden bizim zamanımızda salonlar boksun dövüş sanatını izlemek için, salonlar tıklım tıklım olurken şimdi bakıyorsunuz ne kadar büyük şampiyonalar olursa olsun, boksörler boş salonlarda maç yapmaktadırlar.

Başka bir husus; boksun tehlikeli olduğu varsayılmakta, oysa 24 tehlikeli sporlar içinde boks sporu 19. sırada yer almaktadır.Bir başka tahminim de Kick boks diye boksa uyarlanan sözde spor, sporcular birbirine öyle zararlar vermektedirler ki bu arazlar o sözde sporla kişilerde ömür boyu kalmaktadır. Kick boksun da rolü olabilir, olimpiyat oyunlarından boksun kalkmasında.