Evet onlar ta başından beri farklıydılar;

Orta Asya’da kadın – erkek eşitliğine dayanan bir medeniyet oluştururken imrenilecek bir farklılık yaratmaya başlamışlardı bile...

Vakti geldiğinde gök kanatlı atlara atlayarak, batıya doğru uçtular ve Anadolu’yu vatan tuttular. Hoca Ahmet Yesevi’den nefes alıp yeni bir medeniyetin nabzı oldular.

Dünya tarihinin utanç sayfalarından birini oluşturan Haçlı Savaşları’na karşı koyarak İslam’ın direnen yüzü olurken fark yaratmaya devam ettiler.

Çağa düzen veren Osmanlı olup, İstanbul’la Hz. Peygamberin övgüsüyle kimliklendiler. İrlanda’ nın kıtlıkla mücadelesinde ( 1845 ) beklenmeyen destek oldular. İspanya’da ki Yahudi kıyımından ( 1492 ) kurtardıklarının ve Macar mültecilerinin ( 1848 ) vatanı olurken farklı olduklarını bir kez daha hatırlattılar.

Ancak asıl farkı, Çanakkale’yi destanlaştırarak yarattılar. Zira bu destan Çanakkale’den Milli Mücadeleye uzanan ölümsüzlük iksirinin kaynağıdır.

Dünyanın belleğine geçilmezin adresini kazdılar ve o adrese gömdüler bütün benliklerini. Sanki cevherlerinde var olan fark yaratma gücünün sahneleneceği final zamanı gelmiş gibiydi.

İki yüz elli bin evladını feda edip Anadolu’nun geleceğini yaratırken, yedi düvelin unutulmaz travması oldular.

Zira onların herbiri;

- Hz. Peygamberin aguşuna uçan Mehmetlerdir.

- Nusrat mayın gemisinin Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey’i, Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey’i ve Albay Cevat Çobanlı Beyleri’dirler.

- Ve onlar Elli Yedinci Alay’ın ölüm fedaileri, Ezine’nin Yahya Çavuş’u, çeyrek tonlara meydan okuyan Seyit Onbaşı’sıdırlar.

- Tokat yollarının onbeşlileri, Üniversitenin tıbbiyelileri, Trabzon’un Liselileridir

- Hamidiye, Mecidiye, Ertuğrul, Mesudiye ve Hasan Mevsuf Tabyasıdırlar.

- Ve onlar Anafartalar’dır, Arıburnu’durlar, Gelibolu’durlar Çanakkale’dirler.

- Ve herbiri, analarının kınalı kuzusu, babalarının koç yiğitleridir.

- Ve onların her biri Mustafa Kemal’in komuta yeteneğinin tanığı ve O’nun

Emirlerinin büyüsünde kendini bulmuş yiğitlerdir...

Dünya öğrendi ki Çanakkale aslında sadece Çanakkale değildir. Çanakkale; Kuva-yi Milliye’dir, vatandır ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Çanakkale, Onların farkının zirvesidir.