RÖPORTAJ: YADİGAR AYGÜN - İstanbul’da butik pastaclıkla uğraşan Trabzonlu Tuğba Ünal ile mesleği hakkında konuştuk. Mesleğinde 2’inci yılı olmasına rağmen kariyer basamaklarını hızla tırmanan Ünal, başarılı öyküsünü tüm samimiyetiyle bize anlattı.

Sizi biraz tanıyıp pastacılığa giriş serüveninizi öğrenebilir miyiz?
Trabzonlu’yum. İstanbul’da yaşıyorum ve 2 yıldır pastacılıkla uğraşıyorum. Kamu yönetimi mezunuyum. Muhasebeciyim ama mesleğimi yapmıyordum. Kendi kendime neler yapabilirim diye düşünürken, kızımın doğum gününde yaptığım pastayı çevremdekiler hazır aldığımı düşündüler. Sonra kendi kendime araştırdım, pasta figürlerine baktım, pastaları inceledim. Pastacı olmaya karar verdim. İstanbul bu konuda çok avantajlı. Tuğba Geçkin’den pastacılık eğitimi aldım. Hocamın yardımlarıyla kendimi geliştirmeye başladım. İlk olarak çevremdekilere pasta yapmaya başladım. Daha sonra sosyal medya hesapları açtım. 9 aylık pastacıyken yarışmaya katıldım ikinci oldum.2 senelik yarışmacıyken 15.Uluslararası Gastronomi Yarışmasında 1.oldum. Altın madalya kazandım. Bu yarışmayla birlikte kendime güvenim arttı. Pasta dünyasında da isim yaptım. Eğitim almak isteyen olunca veririm yani olabilir dedim ve bu şekilde pastacılık eğitimi vermeye başladım.

SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUM
Pasta yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Pasta yaparken zeminini çok pürüssüz, kusursuz yapmanız gerekir ki üstünün kaplaması da bir o kadar güzel tertemiz dursun. İç dizayn çok önemli. Pasta yaşken figür üzerine hata olduğu zaman çok kolay düzelebiliyor ama pasta kuruduğunda düzeltme şansı olmuyor pek.

Kendinizi pastacılık konusunda nasıl geliştiriyorsunuz?
Sürekli araştırarak. Saatlerce sosyal medyada yabancı pastacıların yaptığı çalışmalara bakıyorum. Araştırmayı çok sevdiğim için sıkılmıyorum da. Hem alanımda bilgi seviyem artıyor hem değişik figürler görüyorum. Sürekli daha yeni figürler yapmaya çalışıyorum. En çok insan figürlü pasta siparişi alıyorum.

YURT DIŞINDAN EĞİTİME GELDİLER
Yaptığınız pastalarla çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Çok güzel tepkiler alıyorum. Bu güzel tepkiler de beni sürekli motive ediyor. İnsanların özel günlerinde yaptığım pastaların anlam katması beni mutlu ediyor. İnsanlar sürekli bir birlerine öneriyorlar bu da kendimi geliştirmem için önemli. Kendimi geliştirdikçe yurt dışında bile eğitime gelenler oldu bu da beni kariyerim açısından çok tatmin ediyor. Hem ekonomik özgürlüğüm elimde hem de kendi özgür çalışma saatlerim.

Pastacılık serüveninizde eşiniz size yardım ediyor mu?
Eşimin desteği benim için çok önemli oldu. Çocukların tek sorumluluğu kadının üzerinde olmamalı ve eşim bu konuda bana çok yardımcı oluyor. Ben ilk pastacı olacağım dediğimde eşim beni destekledi. Her zaman da destekliyor. Uzun süre çalıştığımda detaylarda gözden kaçırdığım şeyleri başka bir göz olduğu için fark edebiliyor. Eşimin payı çok büyük. Bazen acımasızca eleştiriyor.

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMEK İSTİYOR
Girişimci bir kadın olarak butik pastacılığı tavsiye ediyor musunuz?

Bu mesleğe gönül verenlere neler tavsiye edersiniz? Butik pastacılık çok revaçta olan bir meslek haline geldi artık. Kadının kendi ekonomik bağımsızlığı en önemli şey. Kadınlar butik pastacılıkta hem ekonomik bağımsızlığını elde edebilirler hem de meslek hayatında kariyer yapabilirler. Öncelikle eğitimini almalılar. Eğitimsiz bir yere kadar ilerleyebilirler. İşin teknik boyutlarını bilmeden olmuyor. Keskin kenar, figür ve çiçek bu üç eğitimi almak zorunda tabi kalifiyeli olmak isterse. Yoksa sıradan pastanın üzerini kaplar sıradan bir pastacı olur. Öğrendikçe daha çok öğreniyorsun.

Son olarak pastacılık mesleğinde hedefiniz neler?
Dünyada bilinen bir pastacı olmak istiyorum. Katıldığım yarışmalarda Türkiye’yi temsil ederek birincilik kazanmak istiyorum.