RÖPORTAJ: SÖNMEZ ÇAK - Trabzon Hurdacılar Sitesi Başkan Yardımcısı Emin Yörük içini hurdacıların sıkıntılarını, sorunlarını ve taleplerini anlattı. Hurdacılık sektörünün hem çevre temizliğine katkı sağladığını hem de geri dönüşüm sağladığını kaydeden Yörük, “Madenlerimizin cevher olarak kalmasına katkımız oluyor. Sanayiinin işleyen çarklarının devamını sağlıyoruz” dedi. Yörük, hurdacılara hırsız gözüyle bakılmasından dolayı rahatsızlığını dile getirerek “Bunu asla tasvip etmiyoruz” diye konuştu.

İşte Yörük ile yaptığımız o keyifli röportaj:
Sitenizi Trabzon işgücü dünyasına katkısı açısından değerlendirirseniz; ne dersiniz?

YAĞIMIZLA KAVRULUYORUZ
Burada 26 esnaf olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Burada kendi yağımızla kavruluyoruz. Kazandığımızla geçiniyoruz. Devletin hiç bir kurum ya da kuruluşundan kredi ve hibe desteği almıyoruz. Buradaki işyerlerinde ortalama 3-5 kişi çalışıyor. Büyüklüğümüz sadece site içiyle sınırlı değildir. Burasının haricinde de hurdacı esnaf arkadaşımız mevcuttur. Bu işyerleriyle birlikte işgören toplamımız 500’ün üzerindedir. Bu rakama toplayıcıları da eklersek 3 bini bulur.

Hurdacılar olarak Trabzon piyasasını değerlendirir misiniz?

TRABZON’A KAZANDIRIYORUZ
Hurdacılık sektörü açısından Trabzon şehri çok farklı bir yer. Ekonomik anlamda Trabzon’a çok şey kazandırıyor. Çalıştırdığı işçi ve aileleri. İnsanlara sosyal güvence sağlıyor. Trabzon’umuza nakliye, ekonomik girdi sağlıyor. Vatandaşlara ikinci el eşya satışında yardımcı oluyoruz. Dar gelirlilerin ümidi oluyoruz. Cihaz teminin yardımcı oluyoruz.

Satın aldığınız malları nerelerden temin ediyorsunuz?

ARTVİN’DEN GİRESUN’A…
Genelde Trabzon il merkezinin yanı sıra ilçeler ile civar illerden temin ediyoruz. Mal toplama alanımız Artvin’den Giresun’a, Şebinkarahisar’dan Bayburt’a kadar her yerden mal topluyoruz. Daha doğrusu hurda mal nerde varsa gidip satın alıyoruz. Hesabımızı bizi ekonomik açıdan kurtaracak şekilde ücret ödüyoruz.

Bölgemizden topladığınız hurda malları hangi kentlere pazarlıyorsunuz?

TÜRKİYE FİRMALARINA SATIYORUZ
Biz elimizdeki malları Türkiye’nin her tarafındaki firmalara satıyoruz. Henüz uluslararası arenaya açılmadık. Oralardan da hurda mal satın almıyoruz. Bilindiği gibi Trabzon’da sanayi yoktur. Biz de sanayiinin olduğu başta İstanbul, Sivas, Samsun, Edirne başta olmak aşağı yukarı tüm illere hurda pazarlıyoruz.

Genel anlamıyla Trabzon’daki hurdacıların sorunları hakkında neler söylersiniz?

HER YÖNÜYLE SORUN YAŞIYORUZ
Ne söyleyebilirim ki. Her yönüyle hurdacılar sorun yaşıyor. En basiti burada çalıştırmak için işçi bulamıyoruz. Aylık ücretler 2 bin lira 3 bin lira arasındadır. Burada kalifiye eleman arıyoruz onu da bulamıyoruz. Sanayisi olmayan ilde böyle bir sorun yaşıyoruz.

Trabzon’daki hurdacılar ile Türkiye’nin diğer illerindeki hurdacıları kıyaslarsanız, neler söylersiniz?

İFTİRA ATIP YARGILIYORLAR
Ülkemizin diğer illerine göre Trabzon’da hurdacıların durumu iyi sayılır. Burada işsiz kişi sayısı diğer illere göre çok. İşyerimizde çalıştıracak işçi bulmada sorun yaşıyoruz ama toplayıcılar mevcut. Mahallelerde arabasıyla hurda eşyaları bize getiren toplayıcılar biz de pazarlıkla alıyoruz. Mahallelerde oturanlar kanun çıkarmışçasına hurdacı giremez diyor. Neymiş hurdacılar hırsızlık yapıyormuş. Peki hurdacıların hırsızlık yaptıkları nerden belli. Bu insanlara neden iftira atıp yargılıyorsunuz. Bu doğru değil. Hurdacı girdiği mahallenin hurdasını alarak güzel görünmesini sağlarken ekonomiye de fayda sağlıyor. Çünkü az da olsa hurdasını aldığı vatandaşa aldığı malın karşılığında ufak ta olsa ücret ödüyor. Şimdi bu gerçek ortada iken bu insanlara hırsız gözüyle bakmak doğru değil.

DEVLET VERGİ MÜKELLEFİ OLARAK BAKIYOR
Devletin bazı kurumları bize hırsız gözüyle değil vergi mükellefi gözüyle bakıyor. Bizim imajımız vergi mükellefi. Çalıştırdığımız her elemanın sosyal güvencesine katkımız oluyor. İşimiz yorucu. Toplumun bize yüklediği kisve hırsız muamelesi. Çalışmaya da mecburuz. İşimiz hurdacılık. Vatandaş bir hurdacıyı hırsızlık yaparken yakalarsa jandarmaya teslim etsin. Vatandaş kanun değildir. Mahallesine sokmama hakkına da sahip değildir. Hurdacı güzel muameleye layıktır. Çünkü mahalledeki çöpü temizliyor.

Hurdacılar sitesi olarak belediyeden ve devletten isteğiniz nedir?

KOSGEB’DEN 50 BİN LİRA
Daha temiz, daha geniş alana sahip bir hurdacılar sitesi temini istiyoruz. Makina desteği istiyoruz. Sıfır faizli kredi istiyoruz. Faizli kredi veriliyor, maddi durumumuzun kötülüğünden ötürü alamıyoruz. KOSGEB 50 bin lira kredi veriyor. Ama onun da prosedürleri çok alamıyoruz. Şunu söylemek isterim devletin bizi koltuğunun altına alıp desteklemesini istiyoruz. Makina temini konusunda Avrupa Birliği kriterleri esası konusunu bize uygulatıyorlar. Kaldırılmasını istiyoruz. Daha teknik imkanlar nasıl konusunda seminer verilmesini istiyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

ADAM GİBİ ADAMDIR
Hurdacılarda insandır. Ekmek parası için uğraş sarf ediyorlar. Adam gibi adamdırlar. Patika bir yoldan yüz kilo demiri sırtına alan hurdacı bunu 500 metre taşıyıp evine ekmek götürebilmenin gayretini veriyor. Bunu yaparken o demiri aldığı mahalledeki çevre kirliliğini de sona erdirip doğaya katkı sağlıyor. Böyle birine hırsız tabiri yakışmıyor. Her gittiği yerde kendisine hırsız muamelesi yapılan hurdacının psikolojisinin durumunun ne halde olduğunu Siz düşünün. Buradaki işyerlerinde çalıntı olduğumuzdan şüphelendiğimiz bir malı satın almıyoruz.