RÖPORTAJ: SÖNMEK ÇAK - Türkiye Seyahat Acenteleri Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök 2017 yılı turizm faaliyet sezonunu değerlendirdi. Gürkök, son dönemlerde Körfez ülkelerinden Karadeniz Bölgesi’ne gelen turist sayısının arzu ettikleri seviyeye ulaşamadığını söyledi. Yaptıkları çalışmalarla turist sayısını artırmaya çalıştıklarını kaydeden Gürkök, “ Yaptığımız tanıtım çalışmalarında Suudi Arabistan/Cidde, Riyad Turizm Fuarları, Dubai Travel Market Turizm Fuarı ile ülke içinde güvenilir coğrafik yapısı tarihi ve kültürel değerlerin fazlalığı doğası ve ulaşımdaki kolaylıkların artması sonucu 2016’ya oranla 2017’de bölgemize gelen turist sayısında %25 artış olmuştur” dedi.

TRABZON’DA 1.5 MİLYON TURİST AĞIRLARIZ
Turist sayısının konaklama tesislerinin artışına bağlayan Başkan Gürkök, “Bu artışta en büyük pay konaklama tesislerinin çoğalmasıdır. Körfez ülkelerinden bölgemize yapılan charter uçar seferlerinin artması da bunda etkendir. Bölgemizin güvenli oluşunu da akıldan çıkartmamak gerekir. Özellikle Trabzon olmak üzere bölgemizde 1-1,5 milyon turisti ağırlayacak kapasiteye ulaşmış durumdayız. Bu rakamın önümüzdeki yıllar artarak devam edeceğini umarız. Bu iyimserliğimizin temelinde Sarp Sınır Kapısında yaşanan geçiş sorunlarının önümüzdeki yıl sona ereceği düşüncesi ile Sümela Manastırı Restorasyonunun 2018’e yetiştirildiğinde bu rakamları yakalarız” diye konuştu.

ALTERNATİF PAZARLAR OLUŞTURULMALI
Turizmde yeni pazarların oluşmasının altını çizen Gürkök, “Elimizdeki Körfez ülkeleri pazarını korumalıyız. Ancak turizmin tek pazarla yürütülmeyeceğini çok iyi biliriz. Buna alternatif pazarlar eklemeliyiz. Nevruz’da bu bölgeye gelenleri de unutmamalıyız. Bölgemizdeki turizm pazarının geliştirilmesi için direkt uçuşların yapılması için gayret göstermeliyiz. Bu sene Mekke, Cidde, Riyad, Dubai, Katar ve Amman direkt uçuşları Körfez turizminin bölgemizde artmasında temel etmendir. Turizmde sadece yaz mevsimi yerine tüm yıla yayacak çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Son yıllarda Körfez ülkelerinin misafirlerinin kış aylarında da bölgemizi ziyaretlerinde azımsanmayacak artışın oluşu dikkatimizden kaçmamıştır” şeklinde konuştu.

YAYLALARI TANITMAK ZORUNDAYIZ
Gürkök, “Alternatif turizm arayışında yayla, kış turizmini unutmazken denizin mavisi, doğamızın yeşili, tarih, kültür, inanç turizmi faktörlerinin yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu asla unutmamalıyız. Bu özelliklerimizi sektör anlamında farklı projelerle hayata geçirmeliyiz. Stres atmak isteyenlere yaylalarımızın bu olanağa sahip olduklarını ifade etmeliyiz. Tanıtım çalışmalarımızı geçen yıldan beri altyapı, tesis, yol durumu gibi olanaklara kaydırdık bunun ödülünü aldık. Seyahat acentalarımız bunda çok büyük etken olmuşlardır. Aynı çalışmaları kış turizminde de gerçekleştirmeliyiz. Bu konuda valilik, turizm müdürlüğü, DOKA, Ticaret Odası ile işbirliğimiz sürmektedir. Böylece hedeflerimizin iki kat üstüne çıkmış oluruz” ifadelerini kullandı.

KIŞ TURİZMİNİ İLAN EDEBİLİRİZ
Gürkök, sözlerine şöyle devam etti: “Artvin Kafkasör, Gümüşhane Süleymaniye, Çakırgöl, Uzungöl’ü kış turizmi için ilan etme çalışmalarımız sürüyor. Zigana ve Ayder’de kış turizmi tesislerimiz olduğunu da unutmamalıyız. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde 3 kış turizmini ilan edebiliriz. Sektörümüzde hizmet kalitesini arttırmak için ortak denetim komisyonları oluşturulmalıdır. Biz TÜRSAB olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Emniyet güçleriyle koordineli çalışmalarımız sürüyor. Ortak denetim komisyonları kurulursa yaptırım gücü olur.”