REÇETE’NİN BU HAFTAKİ KONUĞU ÖZEL KARADENİZ HASTANESİ KBB UZMANI OP. DR.MURAT ERDOĞAN

KONU: HORLAMA, UYKU APNESİ, SİNÜZİT, BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATLARI VE BURUN ESTETİĞİ


Bademcik (tonsil) nedir ?
Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorları üretirler.
Bademcik iltihabı     (tonsillit) nedir ?
Bademcik iltihabı, bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir. Eğer sık tekrarlayan bademcik iltihabınız varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Sık sık iltihaplanmaları nedeniyle savunma görevi yapamaz duruma gelmiş, hatta sağlığa zarar vermeye başlamış olan bademciklerin vücutta kalması müzmin iltiihaplı bademciklerin alınmasından daha risklidir.
Müzmin (kronik) bademcik iltihabının tedavisi: Ameliyat ne zaman gereklidir?
 Bademcik iltihaplanmalarının tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Doktorunuz streptokok enfeksiyonu olup olmadığını araştırmak üzere boğaz kültürü yapılmasını isteyebilir. Streptokoklar, iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplardır. Bakterilerin neden olduğu iltihaplarda da antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir.
 • Solunumu engelleyecek derecede bademciklerin büyümüş olması
 • Bademciklerin yutkunma ve yutma güçlüğü yaratması
 • Sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve boğaz iltihaplanmaları
 • Bademcik iltihabının orta kulak iltihabı, sinüzit, vb. komplikasyonlara neden olması
Genellikle bademcikler ve geniz eti birlikte mi alınır ?
 Bademcik ve geniz eti ameliyatları birlikte yapılabilir, ancak bu bir kaide değildir. Gerekçesine göre, her iki ameliyat ayrı ayrı da yapılmaktadır.
Çocuğum için geniz eti ameliyatının gerekli olduğu söylendi. Acaba ilaçla tedavi edilemez mi ?
 İlaç tedavileri geniz etinin iltihaplı olduğu dönemlerdeki şikayetler için geçici rahatlamalar sağlayabilir; ancak bir Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları uzmani tarafindan iltihapsız dönemde değrlendirilmiş ve ameliyat gerektirir derecede büyümüş olan bir geniz eti, genellikle ilaçlarla yeterince küçülmemekte ve ameliyatla tedavi gereksinimi tamamen ortadan kalkmamaktadır.
Genellikle bademcikler ve geniz eti birlikte mi alınır ?
Bademcik ve geniz eti ameliyatları birlikte yapılabilir, ancak bu bir kaide değildir. Gerekçesine göre, her iki ameliyat ayrı ayrı da yapılmaktadır.
Geniz eti alındıktan sonra tekrarlayabilir mi?
Enfeksiyonlarla savaşma görevi yapan geniz etinin alınmasından sonra, geniz etinin bulunduğu bölgeye komşu olan ve aynı görevi yapan dokuların enfeksiyon nedeni olan mikro-organizmalarla karşılaşıp büyümesi halinde tekrar geniz eti oluşabilir.

KRONİK SİNÜZİT ve ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ

Endoskopik sinüs cerrahisi, 1990'lı yıllardan itibaren yüksek kalitede görüntü sağlayan endoskopların gelişmesi ile bütün dünyada yaygınlaşmış olan bir cerrahi yöntemdir. Burun endoskopları, dışarıdan görünür bir kesi yapılmaksızın burun boşluğunun içindeki dar ve karanlık bölgelere ulaşmayı sağlayan, bu bölgeleri aydınlatan optik aletlerdir. Endoskoplara bir kamera bağlanarak yapılan işlemlerin başkaları tarafından da ekranlardan seyredilmesi, video olarak kaydedilmesi ve sonradan tekrar izlenmesi mümkündür.
Kronik sinüzitte uygulanan endoskopik sinüs cerrahisi hastaya konforlu bir ameliyat sonrası dönem sağlar. Hastaların çoğu ameliyat günü evine gidebilir ve 48 saat sonra işine başlayabilir. Dışarıdan görünür bir kesi izi yoktur, yüzde şişme veya morarma olmaz. Ameliyat sonrasında ağrı ya hiç olmaz, ya da basit ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınabilen hafif dereceli bir ağrı vardır.

HORLAMA NEDİR?

Horlama, orta yaş üzerindeki erişkinlerin üçte birinde görülen bir durumdur. Horlamanın nedeni, solunum sırasında havanın gevşemiş boğaz dokuları arasından geçerken bunları normalden fazla titreştirmesidir.
Horlamanın neden olduğu sorunlar Nelerdir?
Her gece olan horlama sadece başkaları için bir rahatsızlık nedeni değil, hasta için gündüz uyuklama nedeni de olabilir. Sürekli ve tedavi edilmemiş horlama şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliği riskini artırır. Çocuklarda horlama hiperaktiviteye ve dikkat bozukluğuna yol açabilir.

UYKU APNESİ NEDİR?

Çok şiddetli horladığınız söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanıyorsanız ve gündüzleri uyukluyorsanız uykuda solunum duraklamaları (uyku apnesi) sorununuz olabilir. Apne kelimesi Yunanca'da "soluksuz kalmak" anlamına gelir. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülür.
Uyku apnesi iki türdedir :
Tıkayıcı tipte uyku apnesi. Daha sık rastlanan bu apne türünden boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesi sorumludur. 
Merkezi uyku apnesi. Bu tür apne beyinin solunumu kontrol eden kaslara doğru sinyaller göndermemesi sonucunda görülür.

HORLAMA UYKU APNESİNDE CERRAHİ TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Radyofrekans cerrahisi (RF): Uyku apnesinde çoğunlukla diğer cerrahi yöntemlere yardımcı olarak kullanılan bu yöntemde yumuşak damağın gerginleştirilmek istenen bölgelerine ve gerekiyorsa dilin arka kısmına özel bir cihaz ile radyo dalgaları uygulanır. Radyo dalgalarının yumuşak damak dokusu ve dil içinde oluşturduğu etki zamanla damağın gerginleşmesini ve dil kökünün küçülmesini sağlar. Her uygulamada tedavi etkisinin ortaya çıkması için 6 hafta geçmesi gerekir ve 3 ay aralıklarla olmak üzere birkaç uygulama tekrarı gerekir.
Dil kökünü öne çekmeye yönelik ameliyatlar: Bu ameliyatlar dil kökünün hava yolunu tıkadığı hastalarda dil kaslarının bağlı olduğu hyoid kemiğin veya çene kemiğinin bir parçasının öne çekilerek solunum yolunun genişletilmesini sağlar.
Diğer yardımcı cerrahiler: Burun bölmesi eğriliğinin (septum deviasyonu ) düzeltilmesi, müzminsinüzitin cerrahi tedavisi , büyük bademciklerin (tonsillektomi) ve varsa geniz etinin alınması (adenoidektomi), çene yapısında bozukluk varsa çene kemiklerinin pozisyonunu düzeltici cerrahiler uyku apnesini tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır.