SONNOKTA MERVE ALTUNCU - Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ev sahipliğinde normal doğumun önemi ve anne adayının desteklenmesi konuları konuşuldu. Toplantıya AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Başhekim Prof. Dr. Süleyman Türedi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari sorumlusu Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin ve Yenidoğan Kliniği sorumlusu Dr. Berna Hekimoğlu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başhekim Prof. Dr. Süleyman Türedi “Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölgemizin en değerli hastanelerinden bir tanesi. Son dönemde hastanemizde ‘Anne Dostu Hastane’ unvanını kazanmış olmamızla birlikte bir takım farkındalık faaliyetleri yürüttük. Son dönemde de Milletvekilimiz Bahar Ayvazoğlu bize kendi canını ve evladını bizlere emanet etti ve hastanemizde bir doğum gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE 75 TANE VAR
Normal doğumun önemi ile ilgili bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari sorumlusu Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin “Hastane olarak çok güzel işlere imza attık. Bunlardan en önemlisi ‘Anne Dostu Hastane’ unvanı kazanmamızdı. ‘Anne Dostu Hastane’nin felsefesi aslında normal doğumun desteklenmesi, bu süreçte anne adayına destek olunması ve toplumdaki primer sezaryen oranlarının düşürülmesidir. Buradaki amacımız anne odaklı hizmet vermek.

Türkiye’de 75 tane hastane ‘Anne Dostu Hastane’ unvanını kazanmış bulunmakta. 2019’da Türkiye’deki primer sezaryen oranının yüzde 53 olduğu saptanmıştır. Bu oran dünyadaki pek çok ülkenin çok üstünde. Türkiye en fazla sezaryen oranına sahip 3’ncü ülke. Anne dostu felsefesi doğrultusunda yürütülen hizmetler sayesinde son 6 ay içinde sezaryen doğum oranları hızla düşmeye başlamış ve yüzde 18’in altına inmiştir. Hedefimiz sezaryen oranlarının azaltılması ve normal doğumun teşvik edilmesi.” diye konuştu.

NORMAL DOĞUMUN AVANTAJLARI
Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin “Normal doğumun bir kadın için avantajlarını özetlemek gerekirse; anne normal doğum sonrasında günlük hayatına çok hızlı bir şekilde dönmektedir. Herhangi bir ameliyat olmadığı için ağrısı, enfeksiyonu, kanaması ve doğum sonrası ölüm oranı daha az olmaktadır. Anne sütü daha erken dönemde gelir. Normal doğum yapan bir annenin sonraki doğumlarda da normal doğum yapma şansı daha yüksektir.” dedi.

HER ANNENİN HAKKI
Gebeliğin başından itibaren anne adaylarını eğitmeye başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin “Anne adaylarını eğitmezsek normal doğum oranlarını artıramayız, sezaryen oranlarını düşüremeyiz. Sadece doğum üzerine değil gebelik, lohusalık süreci, bebek bakımı, doğum sırasında yaşayacakları hadiseler ve bu süreçle başa çıkabilmek için bir takım eğitimlerden geçiyor anne adayları. Unutmamalıyız ki normal doğum her annenin hakkıdır. Bu hakkına da sahip çıkmalıdır.” ifadelerini kullandı.

BEBEK İÇİN DE ÇOK FAYDALI
Yenidoğan Kliniği sorumlusu Dr. Berna Hekimoğlu normal doğumun anneye faydası olduğu kadar bebek için de çok faydası olduğunu ifade ederek “Normal doğan bebeklerde sezaryen doğan bebeklere göre solunum riski daha az görülür, bağışıklık sistemi daha güçlü olur, anne sütünü almaya daha fazla eğilimli olurlar. Annelerin ise normal doğumda ağrıları sızıları daha az olduğundan dolayı bebeklerini daha çok emzirebilmekte, sütleri daha çok gelmektedir. Yeni doğan uzmanları olarak normal doğumu tavsiye ediyoruz. Hem bebek hem de anne için en sağlıklısı normal doğum.” şeklinde konuştu.

DOĞRU VE NORMAL OLAN YAPILMALI
Geçtiğimiz günlerde üçüncü annelik deneyimini Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşayan AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ise, dünyaya geldiği hastanede çocuğunu dünyaya getirmenin ayrı bir mutluluk olduğunu ifade ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Her şeyden önce normal doğuma karar verme süreci çocuğumun sağlığı, hayata daha sağlıklı ve güçlü gelme hakkını onun elinden almamak için vermiş olduğum bir karardı.

Bu süreçte burada hem fizyolojik hem de duygusal olarak çok profesyonel bir ekiple karşılaştım. Bu sadece bana has yapılmış bir uygulama değil. Burada doğum yapmak isteyen tüm anne adayları için geçerli bir uygulama. Ülkemizde sezaryen oranları çok yüksekti. Bebek dostu hastanelerle birlikte bu oran ciddi bir şekilde kademe kademe aşağı düşmeye başladı. Çünkü kadınlar bilinçlendi. Elbette sezaryen doğum da bir gerekliliktir. Ancak sağlık problemi olduğunda başvurulacak bir yöntem olmalı ve gerekmedikçe uygulanmamalıdır. Hem çocuklarımız hem de annelerimiz en doğal haklarını en normal yollardan kullanabilmeli.”

Editör: Haber Merkezi