Sağlıklı ve daha dirençli bir metabolizmaya sahip olmak için bedeninizi içeriden yenilemeye başlamalısınız.

Metabolizma nedir?
Metabolizma herkesin yakındığı 'metabolizmam yavaş çalışıyor kilo veremem' ya da 'metabolizmam çok hızlı ne yesem kilo alamıyorum' dan ibaret değildir. Metabolizma sadece insanlar için değil tüm canlılar için enerji üretip o enerjiyi kullanmasıdır. Bu enerji döngüsünün en önemli etkeni olan 7-8 saat uyku 16-17 saatlik uyanıklık temeline kuruludur. Metabolizmanın düzenini belirleyen ana faktörler ise; beslenme, fiziksel aktivite ve günlük çalışma temposudur. Metabolizmaya etki eden diğer unsurları ise içten dışa; bazı hormonların sentezinde oluşan değişimler,  kas ve yağ dokusu oranı, bağırsak rutini, cinsiyet, yaş vb. Bu değişkenlere bağlı olarak yapılan yeni çalışmalar ışığında özellikle yaşa bağlı düşen metabolizma hızını yüksek tutmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.

1. Daha Güçlü Bir Metabolizma İçin Sağlıklı Bir Uyku Düzeni
Uyku bozukluğunuz varsa metabolizmanız tehlikede demektir. Bunun önüne geçmek için beyinde bulunan pineal bezde ki triptofan amino asidinden sentezlenen melatonin düzeyini dengede tutmalıyız.Dolayısıyla melatonin,kaliteli ve iyi bir uyku, metabolizma hızı için önemini gösterir.Melatonin sentezi vücutta 21:00 civarı başlayıp 02:00 civarı en üst seviyeye çıkar ve sabah 07:00 civarında keskin bir düşüş yaparak sonlanır. Bu nedenle yaşla azalan melatonin düzeyini dengede tutmak için süt ve ceviz içi önemli besinlerdir. Sütteki triptofan melatonin sentezini desteklerken, ceviz de doğadaki melatoninin yüksek miktarda bulunduğu tek besin olduğu için iyi uyku ve metabolizma için destek olmaktadır.

2.Sindirim Problemleri Metabolizmanın Dengesini Bozar
Sindirim sistemi sindirilen besinlerin nereye gideceğini intestinal mukoza denilen bağırsağın iç kısmında bulunan alanla sağlar. Sindirim sisteminin florasını korumak için en iyi besin seçenekleri; yoğurt ve çiğ badem.Günlük rutine bir kase yoğurt ve bir avuç içi çiğ badem eklendiğinde metabolizmanın çalışmasında etkili olacaktır.

3. Güne Sağlıklı Karbonhidrat Tüketimi İle Başlamak Metabolizmayı Artırır
Sabahın erken saatlerinde insülin salınımı en üst seviyede seyreden bir ritme sahiptir. Bu durum da kan şekerinin vücudun her yanında aynı kalmasını sağlar. Fakat bu önemli metabolik olay, gün boyu alınan rafine şeker içeren besinlerin tüketimi sonucunda yağlanma artmaktadır.Kahvaltıda sağlıklı proteinlerle birlikte, sağlıklı karbonhidrat tüketimi direkt kalori yakımı ile iç bedende enerji olarak kullanılır. Buna bağlı olarak diyebiliriz ki yaşla yavaşlayan metabolizmayı engellemek için kahvaltıda rafine olmayan sağlıklı ekmek çeşitleri tüketmek metabolizmayı hızlandırır.

4. Düzenli Yapılan Egzersiz Metabolizmanın İlacı
Günlük yaptığımız her aktivite kalori harcamasını artıran dolayısıyla metabolizmayı çalıştıran doğal bir yöntemdir. Haftada en az 4 defa, 45-60 dakika düzenli egzersiz metabolizmanın yavaşlamasını engelleyerek, aktivitenin sıklığını artırılması ve sürenin uzatılması da yağ yakımını desteklemektedir.

Editör: Haber Merkezi