SONNOKTA MERYEM AKGÜN - Yaban Mersini veya ayıüzümü yerel adıyla ‘ligarba’ fundagiller familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsü meyve türü. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır. Karadeniz’in yaylalarında kendi halinde adım başı görmek mümkündür. Fundagiller familyasından yüksek kesimlerde yetişen 20–50 cm boylarında, odunsu çalı türü bir bitkinin meyveleri Temmuz ayında toplanmaya başlar ve Eylül ayına kadar toplanabilir.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP
Yabanmersininde, A, C vitaminleri ile yararlı şekerler, organik asitler, tanen, pektin ve mirtilin olarak adlandırılmakta olan bir boya maddesi ile meyveye rengini veren proantosiyanidinler bulunmaktadır. Yaban mersini çiğ meyve olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilir ya da çayı hazırlanarak da tüketilebilir. Yaban Mersini antioksidan özelliğine sahiptir. Bu antioksidanlar hücre zarına zarar vererek hücrelerin ölümüne neden olan zararlı parçacıkları yok eder.

HÜCRELERİ YENİLİYOR
Vücuttaki ve kanda ki zararlı toksinlerin dışarı atılımını sağlar. Hücrelerin yenilenmesini destekleyerek vücuda zindelik verir. Yaşlanma etkilerini geciktirir. Bileşiminde yer alan tanen maddesi ağrı kesici ve iltihapları giderici özelliktedir. Özellikle boğaz ağrıları ve idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde yarar sağlamaktadır. Düzenli olarak yaban mersini tüketimi mide ülserinin, ağız ve diş hastalıklarının oluşumunun önüne geçmektedir.

KALP VE DAMAR DOSTU
Antikanserojen özelliği nedeniyle de kanser hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca gözlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve gece görüşü yeteneğini arttırır. Kalp ve damar dostu olan yaban mersini kalp krizi riskini azaltır ve damar tıkanıklığını giderir. Sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır. Fakat tüm bunlara rağmen elimizdeki nimetin kıymetini bilmiyoruz. Avrupa ülkeleri bu meyveyi her alanda kullanarak değerlendirirken, bizler yaylalarda çürüyüp gitmesine göz yumuyoruz.

Editör: Haber Merkezi