Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, yeni tip koronavirüs süreci boyunca dünya ülkelerinin çoğunda hastaneler ve sağlık alt yapılarının eksikliği nedeniyle çok sayıda ölümlere tanık olunurken Dünya Sağlık Örgütünün bile Türkiye’den tedavi olunabilecek güvenilir ülke olarak bahsetmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

Başkan Yılmaz “Vatandaşlarımızın teşhis ve tedavi için başka ülkelere gittiği dönemlerden şükürler olsun aynı amaçla başka ülkelerden ülkemize gelen ve gelinen günlere ulaştık. Son 10 yıldır dünyada sağlık turizmi hızlıca gelişmekte olup; Son 3 yılda 1 milyon 300 bin hasta derdine derman bulmak için Türkiye’ye geldi. Pandemi süreci devam ederken ülkemiz olarak 20 Mayıs’ta çıkan genelge ile ülkemize özel uçaklar ile Sağlık Turizmi konusunda tedavi amaçlı ülkemize gelen yurt dışı hastaları her geçen gün artarak gelmeye devam etmektedirler.” dedi.

HAVAALANINA YAKIN OLMALI
İstanbul’da yapılan yeni hastanelerin havaalanı ve normal havaalanlarına çok yakın mesafelerde oluşu, hastaların yaya mesafesi ile hastanelere ulaşılabilirliği, tedavi olduktan sonra ülkelerine geri dönüşleri kolay olacağından ülkemizin imajına uluslararası arenada değer katacaklardır. Trabzon’da düşünülen Şehir Hastanesi’nin de havaalanına yakın mesafede bir konumda değerlendirilmesi gerekir. Bunun için KTÜ Farabi Hastanesinin mevcut yerinin Sağlık Bakanlığı bünyesine alınması sağlanıp, sahille buluşan duble uçan yol ve tüm binalarının yıkılarak şehir hastanesinin buraya yapılması gerektiğini şehrin tüm siyasilerince tekrar değerlendirilmesi gerektiğini üstüne basarak hatırlatmak istiyorum.

YÖNETİM DEĞİŞTİRİLMELİ
Sağlık Bakanlığı uhdesinde kurulan USHAŞ adlı şirketin görevi; Türkiye’nin sağlık kapasitesinin, imkânlarının ve potansiyelinin yurt dışında etkin bir şekilde tanıtılmasını sağlayarak ülke imajını güçlendirmektir. Yalnız sağlık turistlerinin ülke seçenekleri arasında sadece Türkiye yok. USHAŞ denilen şirket bu görevi bugüne kadar takip ettiğimiz kadarıyla yerine getirememekte, iç pazar ve dış pazarda tamamen özel hastanelerin gayretli tanıtımları ve ikili mücadeleleri ile yabancı hastalar ülkemize gelmektedir. Buradan Sağlık Bakanlığına çağrım; USHAŞ’ın gerekirse yönetiminin değiştirilmesi, ülkemizin sağlık pazarını yurt dışında sürekli tanıtması, STK’lar ile hep beraber omuz omuza bir şirkete dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu sayede de yurt dışı hasta sirkülasyonu artmış olacaktır.

Editör: Haber Merkezi