Sağlıklı bir şekilde hayatı idame edebilmek için, beslenme ve sporun önemi eskiden beri bilinmektedir.

Bilimle uğraşanlar sağlıklı yaşamanın temel ilkelerinden bazılarını şöyle açıklamaktadırlar: “Sağlıklı yaşam bireyin beden yapısı katılım ve çeşitli besinlerin etkilerinin bilinmesini gerektirir. Ancak beslenme tek başına hayat sürmede yeterli değildir.”

Onun için iyi ve dengeli beslenmenin yanında sportif egzersizlerin kesinlikle düzenli bir şekilde yapılması kaçınılmazdır. Buradan da anlaşılmaktadır ki, organizmayı zinde tutabilmek için, spor yapma zorunlu olarak ortaya çıkmaktadır.

Fiziksel hareketler, ya da egzersizler, sağlıkla ve performansla ilgili olmak üzere iki başlık altında incelenir.

1. Sağlıkla ilgili egzersizler, bütün vücut fonksiyonlarını ahenk içinde çalışmasını sağlamaktadır.

2. Performansla ilgili egzersizler ise, kasların daha hızlı güçlü ve dengeli hareket etmeleri, dolayısıyla sporla ilgili yeteneklerin gelişmesine yeğler.

Baktığımızda toplumların, beslenme ve sporun birinci amacı sağlığı korumak ve bunun yanında vücudu geliştirmektir.

Performans sporcularının amacı, sporu sağlıklarını korumak ve vücutlarını geliştirmeleri yanında performanslarını yüksek düzeye çıkarabilmek için uğraş verdikleri ve sporun zirvesine ulaşmak içindir.

Şu da bir realitedir.

Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme sporcularda kas gücünün dayanıklılığını, elastikiyetini koordinasyonunu artırdığı gibi, kardiyovasküllerin uyumunu sağlamanın yanında fazla kilo almayı da büyük ölçüde önler.

Şuna özellikle dikkat çekmek istiyorum; yetişkinlerde ve yaşlılarda oluşabilecek kemik erimeleri ve kronik hastalıklar, örneğin; diyabet, yüksek tansiyon, kroner kalp hastalıkları vb. düzenli spor yapma sayesinde ve çağımızın hastalığı olan stresin azalmasına katkı sağladığı gibi, kişilerin kendilerine olan özgüvenin daha da artmasını sağlar.

Bireyler sporun sayesinde çevreleriyle daha uyumlu diyaloglar kurmasını, ruhsal sağlıklarını dengeli ve düzenli hale getirip,

Allah (c.c.) kişilere verdiği ömrü sona erene kadar sağlıklı yaşamasına vesile olur spor.

Dünya devletlerine bakıldığında; dengeli beslenme ve düzenli spor yapmaya yönelik kendi bireylerine hiçbir masraftan kaçmadan yoğun kampanyalar yaparak sağlıklı nesiller yetiştirmeleri için çaba sarf etmektedirler.

Biz de gençlere, sağlıklı yaşam sürdürebilmek için, günde asgari 3 bardak süt tüketmeleri, özellikle 10 ile 20 yaşlarındaki bireyler için süt içmenin en lüzumlu olduğunu hatırlatırız.

Çünkü; kemik yapılanması bu yaşlar arasında oluşmaktadır.