Oscar ödüllü "Arabistanlı Lawrence" filminin aktörü Peter O'Toole 81 yaşında hayatını kaybetti.

Uzun süredir hasta olan ve Londra'da bir hastanede öldüğü açıklanan O'Toole, 1970'li yıllarda mide kanserini yenmeyi başarmıştı.

İngiliz aktör, geçtiğimiz yıl oyunculuğu bırakacağını açıklamış ve sinemayı 'gözleri yaşlı terk ettiğini' söylemişti.


Beyazperdede geçirdiği yılların kendisini maddi ve manevi olarak doyurduğunu belirten O'Toole, kariyeri boyunca iyi ve yetenekli insanlarla çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtmişti. İlk olarak 1962 yılında çekilen Arabistanlı Lawrance ile Oscar'a aday gösterilen O'Toole, 2006 yılında rol aldığı Venus filmiyle son kez aynı onuru yaşamıştı.

Ömrü boyunca hastalıklarla boğuşan O'Toole, her ne kadar halsiz düşse de oyunculuktan kopmayı reddetmiş ve "Eğer bir şeyi siteyerek ve keyif alarak yapmayacaksanız, o zaman hiç yapmayın" ifadesini kullanmıştı.

Oyunculuk kariyerine 1955 Marsbahis yılında başlayan O'Toole, 1.90'a yaklaşan boyu, mavi gözleri ve yakışıklılığıyla döneminin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul ediliyordu. İrlandalı aktör O'Toole, David Lean'in yönettiği 1962 yapımı "Arabistanlı Lawrence" filminde başrölü oynamış, 2003 yılında "onursal" Oscar ödülüne layık görülmüş ancak ödülü başta almayı reddetmişti.

O'Toole Oscar ödüllerini veren Sinema Sanatlaır ve Bilimleri Akademisine gönderdiği mektupta, "hala oyunun bir parçası olduğunu" belirterek bu ödülü 80 yaşına kadar almak istemediğini dile getirmişti. O'Toole, "Arabistanlı Lawrence" filminin yanı sıra "Becket", "The Lion in Winter", "Goodbye, Mr Chips" gibi filmlerdeki performansıyla 8 kez Oscar'a aday gösterilmişti.

İrlanda Cumhurbaşkanı Micheal Higgins, O'Toole'un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "İrlanda ve tüm dünya, tiyatro ve film endüstrisinin devlerinden birini kaybetti" açıklamasında bulundu.
Editör: Haber Merkezi