SONNOKTA RÖPORTAJ: 1994 yılında yine Trabzon’da başladı mülki idare amirliği yolculuğu. Kaymakamlık yaptı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ile Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Strateji Geliştirme Başkanlığı ve müsteşar yardımcılığı yaptı.

Ardından Elazığ ve Van Valiliği... Kayyum olarak görev aldığı Van’da hem belediye başkanlığı hem de Valilik yaptı. Ama öyle sadece bir görevli gibi değil, içten, gönülden. Öyle ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’ olarak Ankara’ya çağırıldığında şehrin gazeteleri, “Van’ın gönlüne taht kuran Vali Zorluoğlu’na veda… KİMİ SEVDİYSEK GİTTİ” başlıkları attı.

Yıllarda terörle anılan topraklarda, “Yolumuzu açan Vali, yolun açık olsun” şeklinde pankartlar asıldı. Gittiği her yerde ve her işte iz bırakan, gönül teline dokunan Murat Zorluoğlu artık Trabzon’u yönetmeye, Trabzon’u yaşama ve yaşatmaya aday. Zorluoğlu ile eşsiz bir söyleşi gerçekleştirdik. Söz kendisinin...


Zorluoğlu, Yayın Kurulumuzun sorularını cevapladı

ÖZEL DOKUNUŞLARIMIZ OLACAK
Trabzon’a ayak bastığımızdan beri yoğun ve sistematik bir şekilde çalışıyoruz. Şehrin insanını, şehrin insanının ağzından şehri tanımak istiyorum. Sorunları bu şekilde tespit etmek istedik. Ben Trabzon’a hazır projelerle gelmedim dedim, ama bu bizim siyasi rakiplerimiz tarafından eleştirildi. Bunun eleştirilecek bir yanı yoktu. Hakikaten bu şehrin kendine özel sorunları var. Hep söylüyoruz Trabzon özel bir şehir, hazır projelerle buraya gelemezsiniz. Buranın sorunlarını çözecek özel projeler yapmanız lazım. 2 aylık süre içerisinde şehrin insanlarından şehri ve şehrin sorunlarını dinledim. Ve bir çok meslek kuruluşu, STK’larla biraraya geldim. Birçok kamu kurumu ile görüştüm, hiç kimsenin bilmediği, tanımadığı insanlarla da bir araya geldim. Sorunların tespitinin yanında bunların çözümü için fikir alışverişinde bulunduk. Projelerimizi de aşağı yukarı tamamladık. Şimdi son düzeltmeleri yapıyoruz, yakın bir zamanda lansman toplantısı ile kamuoyuyla paylaşacağız. Öyle mücize çözümlerimiz yok. Sonuçta bu şehrin sorunlarını herkes biliyor ve çözümlerinin de neler olabileceğini herkes tahmin edebilir. Elbette bazı özel dokunuşlarımız olacak.

TRAFİK HERKESİN SORUNU
Trafik ve ulaşım bu şehrin en temel sorunları. Bütün anketlerde, sokaklarda böyle çıkıyor. Dolayısıyla bu sorun ivedi çözülmesi gereken bir konu. Ben de bu sorunun çözümünü birinci sıraya yazdım. Herkesin bir çözümü elbette vardır ancak Ulaşım Master Planı önceliğimiz. Bu şehir sıkışmış bir şehir. Herkes kendi baktığı çerçeveden bu sorunu çözmeye çalışmış, kimsenin hakkını yemeyelim. Ancak bu ulaşım sorunu ancak bütüncül bir yaklaşımla çözülebilir. Bilimsel yöntemlerle bir plan ortaya konulmalı ve bu plan çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler yapılmalı.

TURİZM İŞİNİ BELEDİYE YÜRÜTECEK 
Bir diğer husus ise Trabzonlulara sorduk ki, siz bu şehri önümüzdeki yıllarda nasıl hayal ediyorsunuz. Aldığımız cevap; tarih, kültür ve turizm şehri Trabzon oldu. Biz de vatandaşımızın bu tespitini önemsiyoruz ve kültür, sanat ve turizm konusu Büyükşehir belediyesi olarak inisiyatif almak istediğimiz bir alan. Turizmin bu şehirde çok parçalı olduğunu gördük. Herkes kendi parçası içerisinde oynunu oynuyor. Halbuki turizm daha üst ölçekten bakılması ve yönetilmesi gereken bir alan. Bunu biz yönetmek istiyoruz. Gerekirse bir Turizm A.Ş. boyutuyla biz bu işi sahipleneceğiz. Turizm konusunu taraflarıyla birlikte bizim inisiyatifimizde olmasını sağlayacağız. Somut hedeflerimiz elbette var. Hedefimiz 365 gün turizm. Bunun altlıklarını oluşturduk. Kamuoyuyla paylaşacağız.

DEĞERLERİMİZLE BULUŞACAĞIZ
Trabzon’da eksikliği hissedilen kültür ve sanat etkinliklerini bizim dönemimizde insanlar daha yoğıun bir şekilde görecekler. ‘Trabzon değerleriyle buluşuyor’ adı altında hangi görüşte olursa olsun Türkiye’de öne çıkmış trabzonlu değerlerimizi, sanatçılarımızı, insanlarımızı bu şehre getirip, periyodik halde vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. Edebiyatta olur, resimde olur, şiirde olur, sinemada, sporda ve diğer dallarda olur bizim değerlerimizi insanlarımızla buluşturmak istiyoruz. Daha fazla müzik sesleri olsun istiyoruz. Daha fazla festivaller olsun istiyoruz. Bu şehir biraz daha kendi özüne dönsün istiyoruz. Kültür, sanat ve turizm bizim için çok önemli diğer bir alan olacak.

AMATÖR KULÜPLERE HER YIL DESTEK SAĞLAYACAĞIZ
Öncelikli alanlarımızdan biri de spor olacak. Bu kent bir spor kenti. Trabzon’da çok amatör spor kulübü ve sporcusu var. Tesisler de var ve tüm bunlardan biz ortaya helva yapmak isiyoruz. Bu şehirde uluslararası düzeyde yarışacak sporcular yetiştirmek istiyoruz. Amatör sporcuların ihtiyaçlarını Büyükşehir Belediyesi olarak karşılamak istiyoruz. Ulaşım ihtiyaçları var, sahalardaki fiziki sıkıntıları biliyoruz, malzeme sıkıntıları var biliyoruz. Büyükşehir olarak bunların hepsine dokunacağız. Biz diyoruz ki, Büyükşehir her sezon başında amatör spor kulüplerine yardımda bulunacak. ASKF yönetimi ile güzel bir diyaloğumuz oldu. Kendileriyle güzel işler yapacağız.

GÜLCEMAL’İ ŞEHRE KAZANDIRMALIYIZ
Ş ehrimizde devam eden rekreasyon alanları var. Bir Gülcemal Projesi var mesela. Ben zorunlu olmadıkça denizin doldurulmasından yana olmadığımı söyledim. Bunu Gülcemal’e yormak doğru değil. Ben orayı kastetmedim. Devlette devamlılık esaslıdır. Benden önce başlayan bütün çalışmaları nihayetlendiririm. Biz Gülcemal’i inşallah insanların tekrar denizle buluştuğu nokta olarak dizayn edeceğiz. Orayı şehre kazandırmamız lazım. Sadece turizme değil, şehrin insanına da kazandırmamız lazım. Üniversitedeki geçlerimizi Kalkınma mahallesinden çıkarıp buralara getirme projesi olarak görüyoruz. Rekreasyon ve yaşam alanları konusunda çok daha farklı öneri ve projelerimiz var. Bunları açıkladığımda hakikaten şehir rahatlayacak. Hakikaten çok çalıştık. Bu şehrin temel meselelerini çözebilecek önerilerimiz var. Onları açıklayacağız.

ÇÖMLEKÇİ’YE ÖZEL ÖNEM VERECEĞİM
Çevre altyapı projeleri de önemli bizim. Kanalizasyondan, yağmur ve içme suyu şebekesine, atık su arıtma tesisine, katı atık tesisine kadar, doğalgaz kullanımın yaygınlaştırılması gibi pek çok konuda çalışmalarımız var. Doğalgazı ilçeler dahil merkezde yaygınlaştıracağız. Kentsel dönüşüm projeleri bizim için önemli. Çömlekli bunlardan bir tanesi. İnşallah hem bir yandan yıkımını tamamlayacağız hem de dönüşümünü hızlı bir şekilde sağlayacağız. O bölgeyi şehrin en değerli yerlerinden biri haline getireceğiz. Orası benim özel önem vereceğim bir alan olacak. İnsanlarda bir bıkkınlık var bu konuda. Bunun için hızlı bir şekilde bu Çömlekçi işini şehrin gündeminden çıkarmamız lazım.

YENİ OTOGARI MUTLAKA YAPACAĞIZ
Değirmendere de bunlardan biri. O bölgenin vaziyeti Trabzon’a hiç yakışmıyor. Değirmendere’deki o sanayi bölgeleri, otogar, çimento fabrikası binası gibi yapıları bütüncül bir yaklaşımla ele alıp bir kentsel değil değer dönüşümü yapmak istiyoruz. Ortak bir çözüm bulacağız ama mutlaka bir çözüm bulmamız lazım. Orası şehrin kavşak noktası adeta. Her yol Paris’e çıkar derler bizde ise her yol Değirmendere’ye çıkıyor. Bu yüzden buraya azami önem göstermeliyiz. Bu otogar Trabzon’a asla yakışmıyor. Yeni bir otogarı mutlaka yapacağız. Yeri konusunu tartışırız, vatandaşımıza da sorarız ancak ivedilikle yapmalıyız. Biz, bize ve Trabzon’a yakışan bir otogar yapmak zorundayız. O otogar artık miadını doldurdu.

EKİBİMİZDE DEĞİŞİKLİKLER ELBETTE OLACAK
Geldiğimden beri aynı şeyi söylüyorum. Ben 25 yıllık bir yöneticiyim. Ve en düşük yöneticiliğim de kaymakamlık. Dolayısıyla ekiple neler yapılabileceğini de ekip olmadan hiçbir şey yapılamayacağını bilen bir insanım. Biz varsak ekibimizle birlikte varız. Ancak ekibi de doğru adamlardan seçeceğiz. Elbette belediyede yeni bir başkanla değişim ve dönüşüm olacak. Bui her anlamda kendini hissettirecek. Benim için ekip belirlenirken birinci sıramda liyakat olacak. Ben benim yükümü alacak insanlarla çalışacağım. Bana yük getiren, inisiyatif kullanamayan, sürekli topu yukarıya atan insanlarla çalışmam. Ben bir yetki ve alan veririm. O alanda da herkes özgür kalır, inisiyatif kullanır ve keyif alır. Elbette denetlerim ancak yetki devreden bir insanım. Ancak o yetkiyi devrettiğim adamın da bunu kaldırabilecek kapasitede olması lazım

LİYAKATLİ BİR EKİP KURACAĞIM
Bunun için ahlaklı, dürüst, çalışkan ve en önemlisi liyakatli bir ekip kuracağım. Bu ekip belediye içinden olur, dışından olur, Trabzon içinden olur, dışından olur. Yavaş yavaş oluşturuyorum. Bir kaç kişiyi belirledim mesela. Belediyedeki personel bizim personelimizdir. Kaç kişi olursa olsun. Yani neticede bir devrim yapmayacağız. Hepsi bundan önce yaptığı gibi bundan sonra da millete hizmet için en güzel şekilde işlerini yapacaklar. Hiç kimsenin endişe etmesine gerek yok. Yönetici kadrosunda ise bazı değişiklikler olacak. Hangi çapta olacak, ne kadar olacak nasip olursa seçilirse hep beraber göreceğiz.

İLÇELERLE HEP İYİ DİYALOG KURULACAK
Geçmişte iyi diyaloglar kurulamamış olabilir. Geçmiş geçmişte kalmıştır. Maharet oyunun bütün aktörlerini oyunun içerisinde tutabilmektir. Yoksa bir Büyükşehir Belediye başkanı için ilçe belediye başkanlarını oyunu dışına itmek kolaydır. Bu kanunu yazanlardan biri benim. Ana aktör Büyükşehir’dir. Trabzon’da 5 yıldır uygulanan bu Büyükşehir Yasası’nda bazı sorunların olmasını da doğal karşılıyorum. Her gittiğim ilçede size ancak yardımcı ve destek oluruz diyoruz. İlçelerin önünü açarız. Maddi ve manevi destek veririz. İlçelerle bir mekanizma mutlaka kuracağız. Aylık toplantılarımıza katılacaklar, sorunları, projeleri istişare edeceğiz. Büyükşehirin yatırım programı ile ilçe belediyelerinin yatırım programlarını koordine edeceğiz. Başka türlü olmaz. Büyükşehir Belediye Başkanı ile herhangi bir ilçe belediye başkanı rakip değil, ortaktır. Büyükşehir belediye başkanı bir abidir, ilçe belediyeleri ise kardeştir. Bir aile biçimi şeklinde bu iş sürer gider.

GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ ULAŞILABİLİR OLMAKTIR
Benim bir yönetim anlayışım var ben ilk başta bunları oluşturacağım projelerimi bunun üzerine inşa edeceğim. Gönül belediyeceliği, insanlardan kopuk olmayan insanı merkeze alan, insanların gönlüne dokunan bir belediyecilik anlayışı bu. Halk sokakta sizi görecek. Düğünün de cenazesinde olacaksınız. En önemlisi ulaşılabilir olmaktır. Sürekli sokakta gezemezsiniz. Hayrat’taki, Beşikdüzü’ndeki vatandaşımız belediyeyle ilgili bir konusunu mutlaka bizlere ulaştırabilecek halde olacağız. Gönül belediyeciliğin en temel özelliği bence budur. Ulaşılabilir olacağız. Gönül belediyeciliği yapacağız derken bu hiçbir şey yapılmayacak, vatandaşlar sadece kucaklanacak anlamına gelmiyor. Biz hem projelerimizi yapacağız hem de gönüllere gireceğiz.

ÖNCE GÜVENİ TESİS EDECEĞİZ
Kapsayıcı yönetim anlayışı, istişare, birlikte çalışma kültürü ve işbirliğine önem vereceğiz. Hep benim dediğim doğrudur demek doğru bir yaklaşım değil. Etkin kaynak kullanımı, bilgiye erişebilme, ehliyet, liyakat, sağlam bir mali yönetim, hakla birlikte yönetim, çevreye saygılı bir şehir gibi yönetim ilkelerimiz olacak. Önce bütün ekibimiz bu ilkeleri benimseyecek, özümseyecek ve projeler de bu ilkelerin üzerine inşa edilecek. Siz adaletli, hakkaniyetli bir yönetim sergileyemezseniz inanın hiçbir projeyi yapamazsınız. İnsanların size güvenmesi lazım. Kentsel dönüşümleri de kolaylıkla yaparsın imar planlamalarını da. Önce güven tesis edeceğiz.

BİR KİŞİYE DAİRE BAŞKANLIĞI OLMAYACAK
Projelerimin birinci sırasında ulaşımdan önce kurumsal kapasitenin geliştirilmesi var. Bu nedir? Belediyedeki personelimizin bizim yönetim anlayışımızı benimsemesini sağlamak demek. Eğitimlerle, başka bir takım yöntemlerle bunu sağlamak zorundayız. Biz kendi kapasitemizi arttıramazsak bu projeleri yapamayız. Sağlam ekiplerle, eğitim çalışmalarımızla belediyenin kurumsal kapasitesini arttıracağız. Mevcut belediye yapısını da değiştireceğim. Göreve gelirsek daha iyi inceleyeceğim ancak şu anda gördüğüm bir personeli olan Daire Başkanlıkları mevcut. Böyle bir şey olmaz. Bizim yönetim tarzımızda böyle şeyler olmayacak. Optimal daire başkanlıkları kuracağız

Editör: Haber Merkezi