SONNOKTA RÖPORTAJ: 31 Mart 2019 yerel seçim öncesinde ilçe belediye başkanlarını dinlemeye devam ediyoruz.

Bu seferki durağımız Arsin’de üç dönemden beri Belediye Başkanlığı görevini yürüten Dr. Erdem Şen’i dinledik. Başkan Şen, ilçesinde yaptığı yatırımları anlatırken ilçenin sorunlarına da dikkat çekti.

Şen, ilçenin mega projelerinden Yatırım Adası, Mobilya Kent projeleri ile ilgili de son gelişmeleri aktardı. Üç dönem kuralından dolayı yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği merak edilen Başkan Şen, partisinin emri doğrultusunda hareket edeceğini ifade etti.


Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, Haber Müdürümüz Hüseyin Terzi’ye önemli açıklamalarda bulundu

İşte Başkan Şen’in açıklamaları:
ARSİN’İN RÖNTGENİNİ ÇEKTİK
Arsin’de hangi yatırımları hayata geçirdiniz?

2004 yılından 2018 yılına kadar yaklaşık 15 yıllık görev süremizi doldurmak üzereyiz. Yaklaşık 5 aylık bir süremiz kaldı. Öncelikle Arsin’in bir röntgenini çekmeye çalıştık. Röntgeni çektikten sonra Arsin’in birçok noktada eksikliğini gördük. Bu eksikliği gidermek için gerek Trabzon gerekse Ankara nezdinde çalışmalar yürüttük. Allah’a şükür şuanda bayağı güzel bir noktaya geldik. Yeterli mi? Elbette hayır.

ÖNCELİKLE EĞİTİM DEDİK
Birkaç tane eğitim kurumunda derslik başına 20 öğrencinin düştüğü harika okullarımız var. Güzel bir konuma geldik. Öncelikle eğitim dedik. Bırakın 20 dersliği, her gece öğrencilerin etüt yaptığı okul konumuna ulaştık. Bu konuda Milli Eğitim Müdürümüze, Kaymakamımıza, öğretmenlerimize emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Son derece güzel bir işbirliği ile eğitimde önemli işler yaptık. Mesela Atatürk İlköğretim Okulu 10’a yakın Fen Lisesi öğrencisi çıkardık. Okullarımızı dolu dolu olarak mezun etmeye başladık.

ENERJİ İLE İLGİLİ OKUL YAPILACAK
Biz meclisimizin aldığı kararlarla birlikte üniversiteye ve liseye hazırlanan öğrencilerimize kitaplar dağıtıyoruz. Bütün okullarımıza da okuma kitapları dağıtıyoruz. Eğitimde önemli bir noktaya geldik. Maliye ve Hazine Bakanımız Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı döneminde açıklamıştı. Türkiye’de 10 yere enerji ile ilgili bir okul yapacaklarını açıklamıştı. Kendilerine 17 buçuk dönümlük bir arazi tahsis ederek burada da okul yapmalarını sağladık. Önümüzdeki yıl yapımına başlanacak. Arsin’de üniversite ile beraber meslek yüksekokuluna tahsis edilen yer ile beraber oraya yapılacak olan yurt ile beraber orada yapılacak olan inşaat ile beraber ilçemiz çok daha güzel yerlere gelecek.

EN FAAL ORGANİZE SANAYİZ BİZDE
Arsin’de sadece eğitim alanında yatırımlar yapılmadı. Mesela Trabzon’un en faal organize sanayisi ilçemizde. İnanılmaz bir şekilde işbirliği içerisindeyiz. Yani herhangi bir sorunda iki kurumda birbirine yardımcı oluyor. İş ve işçi bulma kuruma gibi. Sorunları gideriyoruz. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi’ye de bu manada teşekkür ediyoruz. Onlar bizim yanımızda oldu biz onların yanında olduk. Bir doğalgazı yaklaşık 40 km öteden OSB’ye getirmek için birlikte çalıştık ve yaklaşık 10 gün önce doğalgaz OSB’ye geldi. Organize Sanayi’de BOTAŞ tarafından teslimi yapıldı. OSB’nin hemen yanında doğalgazımız var.

ARSİN DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
Peki Arsin ne zaman doğalgaz kullanacak diye bir soru aklınıza geliyor. AKSA bir suyun deplasesini yaptı ardından da AKSA şimdi orada kendi tesisini yapıyor. İnşallah yılsonuna kadar hem OSB’nin hem de Arsin’in doğalgaz alması için çalışıyoruz. Arsin merkezde hatların bir kısmı yapıldı. Şuanda da çelik borusu çekiliyor. Bir ay içerisinde inşallah bunun çalışması biter. İnşallah bu yıl içinde veya önümüzdeki yıl içinde evlerimiz doğalgaz kullanmaya başlayacak. En fazla doğalgazı ev hanımları istiyordu. Soba yakmaktan bunalmışlardı. Vermiş olduğumuz sözü yerine getirmek için işin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Emeği geçen bakanlarımıza ve herkese teşekkür ediyoruz.

YATIRIM ADASINDA AKSAMA OLDU
Bütün Türkiye’nin konuştuğu Yatırım Adası var. Yaklaşık 5 yıldan beri pişire pişire en sonunda Valiliğimiz, Büyükşehrimiz, TTSO’muz, bakanlarımız ile birlikte Meclis’ten  neredeyse Trabzon’a ve Arsin’e özel dolgu kanunu çıkartıldı. Organize Sanayi’nin yaklaşık üç katı alan kadarı doldurulacak. Burada bir sanayi merkezi, yeşil endüstri ve inavasyon merkezi yapılması düşünülüyordu. Ancak bu seneki ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı bir aksama oldu. Yoksa dolgu çalışmaları başlayacaktı. Şuanda tekrar bir çalışma var. Özel sektör ile yapılabilir mi diye.

DOLGU ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK
Bu çalışmalar devam ediyor. İnşallah yakın zaman içinde devlet özel sektör çalışmaları ile burayı yapmak istiyoruz. Önümüzdeki dönem ilk dolgular başlar diye düşünüyorum. Çünkü bu bölgede göç verilmemesi için insanların rahat iş bulması için bu tür projeler şart. Trabzon 4000 bin yıllık tarihi olan kadim bir şehirdir. Aynı zamanda bir ticaret şehridir. Bu özelliğini kaybetmemek için bu tür projelere ihtiyaç var.

MOBİLYA KENT’TE REVİZYON YAPILABİLİR
Mobilya Kent Projemiz var. Bu da MOBİAD ve TOKİ ile beraber yapılıyor. Çalışmalar devam ediyor. Mobilyacılarımız talep toplamaya devam ediyor. Belki ilerleyen günlerde bir revizyon yapılabilir. Ama Mobilya Kent’te hala sıcaklığını koruyan bir projedir. MOBİAD Başkanı Sayın Alper Bektaş ve yönetim kurulu üyeleri bu konuda elinden geleni yapıyor.

SANTA YOLUNU İYİLEŞTİRDİK
Biz Arsin’in turizm potansiyelini harekete geçirmek için çalıştık. Turizm potansiyeli için İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu olsun, Milletvekilimiz Salih Cora olsun katkıları oldu. Giden Valimiz Sayın Yücel Yavuz’un da bize son derece önemli katkıları oldu. Yeni görevinde kendisine de başarılar diliyorum. İnşallah daha iyi yerlere gelir. Biz birlikte Santa’ya çıktık. Santa ile ilgili Sayın Bakanımız bize kaynak aktarımında bulundu. Neredeyse tamamı Gümüşhane topraklarında olan 10 km’ye yakın Santa’ya kadar olan bölümün betonlaması ve güzel hale gelebilmesi için çalışma yapıldı. Trabzon Valiliği, Gümüşhane Valiliği ve Arsin Belediyesi olarak bir protokol yaptık. Mayıs ayında para aktarımı yapıldı. Biz üç ayda bu yolun betonlamasını yaparak turizme hazır hale getirdik. Şuanda insanlar 45 dakikada Arsin’den Santa’ya rahatlıkla gitsinler.

ASLINA UYGUN YAPILACAK
Gümüşhane’nin de isteği ile beraber Santa’dan da Taşköprü Yaylasına kadar yaklaşık 11 km’lik bir bölüm vardı. Bu yolun yaklaşık 9 km’si betonlandı. Şimdi iş Santa’nın düzenlenmesine kaldı. Burada aslına uygun tarihi taş ile döşenme işlemi var. Yakın zaman içerisinde çalışmalar başlayacak. Böylelikle Trabzon ve Gümüşhane önemli bir turizm destinasyonuna daha kavuşacaktır.

O GÖRÜNTÜ ORTADAN KALKTI
Santa’da çarpık yapılaşma ve tarihi yapıların üzerine tuğla örülmüştü. Bu konuda son çalımalar neler?

O görüntü oradan kalktı. Ama orada şu çalışma yapılması lazım. Yollar çok dar. Teller çok fazla çekilmiş. İnsanların ihtiyaçlarını giderebilecek bir takım işlerin yapılması gerekir. Lavabo gibi, çay içme gibi, arabaların park edilebileceği bir takım eklentilere de ihtiyaç var. Biz yolu yaptık inşallah gerisi gelir diye düşünüyorum. Son derece önemli bir hamle oldu. Bizim Yanbolu Vadimiz bir değer kazanmış oldu.

TARİHİ ESERLERİ ORTAYA ÇIKARDIK
Turizm demişken Trabzon’da belki de ilk defa böyle bir çalışma yaptık. Tarihi Doğal ve Değerleri Koruma Derneğimiz ile birlikte Sayın Coşkun Erüz ve arkadaşlarıyla beraber Arsin’in 35 mahallesinde bir çalışma yaptık. Bu çalışmayı bütün muhtarlarımızla ve bütün bileşenlerimiz ile birlikte yaptık. Bu çalışma neydi? Mahallelerimizde ne kadar tarihi eser, ev, ağaç, yöresel bitki, ürün, folklorü, yemeği, tarihi ve turistik ne özelliği varsa buna yönelik çalışma yaptık. Yani tarihi ve turistik değerlerimizi ön plana çıkarmak için bir çalışma yaptık. Çalışma hemen hemen tamamlandı. Kasım ve Aralık ayı içerisinde de bunun tanıtımını yapacağız. Bu tanıtımla beraberde tarihi bir kayıt yaptıracağız. İnşallah Turizm Bakanlığı, Trabzon Valiliği ve Büyükşehir Belediyemiz ile bu yapıların ayakta kalmasını sağlamak için bir restorasyon ve güzelleştirme çalışmasına gideceğiz.

ORTAHİSAR İLE YARIŞIYORUZ
Arsin’in doğal güzelliklerini ön plana çıkarmak için fotoğraf yarışması yaptık. Bu çalışmalar ile birlikte son derece güzel eserler ortaya çıkmaya başladı. Bunları paylaşmaya başladık. Ama çok daha güzel bir çalışmamızda Trabzon’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı olarak Ortahisar ilçesi ile Arsin ilçesi birbiriyle yarışır. Yani yapılmış olan parklar itibariyle ve kişi başına düşen yeşil alam itibariyle Arsin birincidir. Sahilde yaptığımız park var. 150 dönüm üzerine yapılan bir çalışma. Yaklaşık 7.000 ağaç ve 65 dönüme yakın yeşil alan vardır. Bu alanda bütün Türkiye’nin konuştuğu kırmızı köprümüz  vardır.

KÖPRÜ DEMEK ABESLE İŞTİGAL!
Yani altından su geçmeyen köprü. Evet altından su geçmeyen ama buna köprü demek abesle iştigaldir. Bu aslında bir seyir terasıdır. Yazın güneşin denizden doğup denizden battığı son derece güzel bir noktada kurulmuş bir eserdir. Arsin’e de bir hareket kazandırmıştır. Dolayısıyla bütün bölgedeki insanların dikkatini çekiyor. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na da çok teşekkür ediyorum. Burayı bizim üzerimizden alarak bütün borçlarını ve bütün bakımını üzerimizden alarak üstlendi. İnşallah daha güzel çalışmalar yapılır.

TURİZME KATKI SAĞLAYACAK
Turizm çalışması olarak Güneyce sınırlarında Elmaalan’da Muşmul suyu denilen mevkiide Orman Bakanlığı’ndan bir 50 dönümlük yer aldık. Bu 50 dönümlük alanı bir mesire alanı, kent içi dinlenme yeri ve macera parkı gibi bir proje planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de inşallah yapılır. 200 yıllık ağaçların olduğu bir mekandır. Burası da turizme katkı sağlayacaktır.

SU PROJESİNDE İHALE İPTAL OLDU
Arsin’de içme suyunda zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaş su kesintilerinden ve bulanık sudan şikayetçi. Çalışmalar ne aşamada?

Son derece haklılar. 2013 yılsonunda biz su projemizi hazırladık. İller Bankası’na yüzde 50 hibe ile beraber bütün Arsin’in 80 yıllık su ihtiyacını karşılayacak projeyi getirdiğimizde İller Bankası’nda bir yönetim değişikliği oldu. Böylece iş Büyükşehirimize kaldı. 2014 yılında Büyükşehir olduktan sonra ihalesi yapıldı; yapılan ihale iptal oldu. İkinci bir ihale yapıldı. Müteahhit firma başladı. Daha sonra yurtdışından getirilen borularda fiyat artışı olunca müteahhit firma işin yüzde 15’ini yaparken çalışma durdu.

ÖNCE ARITMA TESİSİ BAŞLAYACAK
Ancak geçen hafta itibari ile müteahhit firma ile gerek arıtma tesisi gerekse işin devamı konusunda İller Bankası, TİSKİ arasında anlaşma sağlandı. Aralık ayı içerisinde önce arıtma tesisi başlayacak. Bu Santa’dan gelen su önce arıtma tesisinden geçecek. Santa suyundan yararlanan yerler içme suyundan faydalanabilecek. Aynı zamanda da yeni su hattının döşenme işlemine de eş zamanlı olarak başlanacaktır. Yani iki senelik bir süre içerisinde ikisi de tamamlanacaktır.

850 KM YOL AĞIM VAR
Yol çalışmalarında ne durumdasınız?

Şuanda biz hala betonlama çalışmalarına devam ediyoruz. Asfaltlama çalışmalarına devam ediyoruz. Bu sene belki de 850 kilometre yol ağım var. Bu sene yaklaşık 80-90 km’lik bir çalışma yapacağız. Yani yüzde 10’luk kesimini bu sene yapmış olacağız. Yatırım İzlemeden yapmış olduğumuz betonlama, Büyükşehir ile yaptığımız asfaltlama ve betonlama bir de kendi imkanlarımız ile yaklaşık 5 milyon liralık bir betonlamamız var.

MUHTARLARIMIZ İLE TOPLANTI YAPTIK
Biz Mart ayı sonunda muhtarlarımız ile tek tek toplantı yaptık. 35 mahalle muhtarımızın hepsini çağırdık. Hepsi ile tek tek toplantı yaptık. Bu toplantıda mahallenizde nereler yapılması gerekir diye bir toplantı yaptık. Ekibimiz ve mahalle muhtarımızın hepsi bize bir yol haritası çizdi. Bunu da birlikte imza altına aldık. Yani acil ihtiyaca göre bir çalışma yaptık. Duvar, asfalt ve beton yol, çöp konteynırı gibi çalışmaları tek tek yerine getiriyoruz. Ama yetmiyor yeni yeni istekler çıkıyor. Bir yolu yapıyorsunuz ama sağ taraftan vatandaşın evine giden bir 50 metrelik bir yol var. Orayı yapmadığınızda yaptığınız yol çalışmasının hiçbir önemi yok. Dolayısı ile onu da yapıyorsunuz. Beklediğinizden daha fazla masraf çıkıyor. Karadeniz’de yol yapmak çok masraflı bir iştir. Ama Allah’a şükür hala çalışmaya devam ediyor. Önce yüksek köylerden başladık. Oralardan yavaş yavaş aşağıya iniyoruz.

GENEL MERKEZ GÖREVİME DEVAM ETMEMİ İSTEDİ
Üç dönem kuralıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Eğer üç dönem kuralına takılırsanız bundan sonraki yol haritanız nasıl olur?

Cenab’ı Allah bize bu görevi üç dönem nasip etmiş. Partimiz bizi aday olarak koymuş, vatandaşlarımızın teveccühleri ile beraber bizi üç dönem bu görevde tutmuş. Bugüne kadar Arsin’de üç dönem kesintisiz olarak belediye başkanı yapan birisiyim. Allah razı olsun herkesten. Ama üç dönem kuralıyla ilgili olarak yaklaşık 6 ay önce Genel Merkez ile görüştüğümde milletvekili aday adayı olmak istediğimi söylemiştim. Bana Genel Merkez, bu kuralı MKYK’ya aldıklarını, üç dönem kuralının kesin olmadığını dolayısıyla görevime devam etmemi söylediler. Biz de görevimize devam ettik.

İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ
Ancak şu gelinen süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızda üç dönem kuralını büyük bir ekseriyette uygulayacağını söyledi. Bu istisnaların kaideyi bozmayacağını gösteriyor. Eğer teveccüh gösterirlerse tekrar aday olarak gösterirlerse görevimize devam ederiz. Ama aday göstermezlerse bize  hangi görev verirlerse biz o göreve devam ederiz. Ayrıca sonuçta ben bir tıp doktoruyum. Kendi mesleğim var. Bu görevler kutsal görevlerdir. Vatandaşa, devlete hizmet etmek kutsaldır.

‘GÜNDÜZ AYRILACAK YÜZÜNÜZ OLSUN’
Görev süremiz biterse bundan sonrası ne olur diye sorarsanız başımız dik alnımız açık derim. Tıp Fakültesi’nden bir hocam demişti ki ‘Gittiğiniz yerden gece karanlığında ayrılmayın, gündüz ayrılacak yüzünüz olsun. Allah’a şükür gündüz ayrılacak yüzümüz var. Ama dediğim gibi partimiz devam derse devam ederiz. Beklemedeyiz. Görev süremiz devam ediyor, görevimizi yapmaya devam ediyoruz. Son günümüze kadar göreve devam ediyoruz.

EN SORUNSUZ İLÇEYİZ
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Partimizin oy oranını yüzde 50’lerden yüzde 83’lere çıkardık. Türkiye’de son iki üç seçimdir en başarılı ilk 50 ilçe arasında Arsin var. Parti teşkilatı, belediye işbirliğinin olduğu en güzel ilçelerden bir tanesiyiz. Arsin, Trabzon’un en sorunsuz ilçelerinden bir tanesidir. Arsin ilçe teşkilatımızda görev yapan tüm ilçe başkanlarımız ile hep beraberiz. Gençlik Kolları, Kadın Kolları, mahalle temsilcileri, ilçe yönetimi, belediye meclis üyeleri hep bir amaç için çalışıyoruz. Dolayısıyla bu birliktelik Arsin’e yapılan bu güzellikleri getirdi. Ben bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.                                                                                  

Editör: Haber Merkezi