SONNOKTA RÖPORTAJ: 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine hızla ilerlenirken Trabzon’un yıldızı parlayan ilçesi Yomra’da belediye başkan adayını açıklayan ilk parti İYİ Parti oldu.

Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın bizzat katıldığı aday tanıtım töreninde Yomra Belediye Başkan Adayı olarak tanıtılan Mustafa Bıyık ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Küçük yaşta atıldığı iş hayatının zorlu basamaklarını tırnakları ile kazıyarak zirveye ulaşan Bıyık, “Hayatta her işte olduğu gibi Yomra’yı yönetmeye talip olmamdaki niyetim de halis. Ortak akılla, genç bir bakışla sevdam Yomra hak ettiği değeri görecek” diyor.


İyi Parti Yomra Belediye Başkan Adayı Mustafa Bıyık, Yazıişleri Müdürümüz Ali Yahya Öztürk’e projelerini anlattı

İşte Mustafa Bıyık’ın o açıklamaları:
YOMRA İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALIYDIM

Yomra’da yapılamayan işlerin olduğunu, daha güzel şeylerin yapılacağına dair düşüncelerimiz hep vardı. İlçede özellikle genç arkadaşlarımızla yaptığımız yoğun istişareler üzerine Yomra için bir şeyler yapmamız gerektiği konusunda hemfikir olduk. Bu istişareler neticesinde aday olmaya karar verdim. 2010 yılında AK Parti’de ilçe yönetim kurulu başkan yardımcılığı yaptım bir süre. Yomra’ya karşı hep bir hassasiyetimiz, hep bir şeyler yapma düşüncemiz vardı. Ve bu düşünce sonucu bir yola girdik.

HAYALLERİMİZ, UMUTLARIMIZ VAR
Yomra’da geçmişe dair anılarımız, geleceğe dair umutlarımız ve yarınlarımızın geçeceği zamanlarımız var. Biz istiyoruz ki, ilçemizde güzel işler olsun. Yapılan hizmetler insanları mutlu etsin. Temelinde insan olmayan hiçbir çalışma anlam kazanamaz. Bu nedenle iyi bir ekiple, Yomra sevdalısı yüreklerle yaşanabilir bir mega ilçe hayalini gerçek kılmak için kollarımızı sıvadık. Yola çıkarken belirlediğimiz temel ilkelerimiz var. Şeffaf olacağız, adaletli olacağız, adaletle yöneteceğiz, insan odaklı olacağız. İnsana değer verip, herkese eşit davranacağız.

HUZUR, BİRLİK VE BERABERLİK...
Yomra’yı Trabzon’un göz bebeği yapacağız. Tüm şehirde Yomra konuşulucak ancak bugünkü konularla değil. Kültürüyle, sanatıyla, insanların yaşam standartları ve toplumsal konforu ile örnek bir yer olsun istiyoruz. Peki bunları nasıl başaracağız? Yomra’yı yaşayacağız ve Yomra’yla yaşayacağız. Herkesle bir ve beraber olacağız. İlk hedefimiz Yomra’da özlenen huzuru, birlik ve beraberliği sağlamak olacaktır. Sevgi ve dostluk içerisinde olacağız. Kin ve nefret bizden uzak olacaktır. Kimseyle kavga etmeyeceğiz.

GEÇMİŞE TAKILIP KALMAYACAĞIZ
Yomra’da geçmişe dair bir irdeleme içerisinde olmayacağız. Geçmişe de takılıp kalmayacağız. Olan biten üzerinde uzun süre konuşmadan geleceğe dair neler yapabileceğimize kafa yoracağız. Yomra’da gerçekten ciddi bir nüfus alıyor. Ancak Yomra’ya gelen geçici nüfus ilçeye geldiği için memnun olmadığını gözlemliyoruz. Altyapısı tamamlanmamış, sokaklarında bir dünya eksiklikler var, her gün çoluk çocuğu ile gezebileceği sosyal donatı alanı yok, haftasonunu geçirebileceği bir parkı, eğlence alanından uzak bir ilçe konumunda. Biz bu imkanları ilçe halkı ile buluşturmak derdinde olacağız

İLÇEDE HERKES MEMNUN OLACAK
Yomra’da dışarıdan gelen, geçiçi ikamet eden nüfusun ilçede memnuniyetini sağlamak, ilçeden ayrılırken de, “Yomra’da bulunmaktan son derece memnun kaldım” diyebileceği bir ilçe hayalimiz var. Şu anda Yomra’da oturan insanlar vakitlerini ya çevre ilçelerde ya da Trabzon merkezde geçiriyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değil bizim için. Yomralı Yomra’da tüm ihtiyaçlarını, tüm sosyal aktiviteleri bulabilmelidir. Kaşüstü’nde oturan bir ailenin çocuğunu parka ya da oyun alanına götürebileceği bir yer yok. Yomra’da sadece günübirlik belediyecilik hizmeti ile yıllar geçirildi. Tüm bu eksikliklerin farkındayız. Belki 40-50 yıllık anımsanabilecek işlerin altına imzamızı atacağız.

YOMRA HALKI DEĞİŞİM İSTİYOR
Vatandaşların teveccühü bizleri mutlu ediyor. Yomralı bir değişim istiyor bunu çok net görüyoruz. Aday tanıtım töreninde resmen bir gövde gösterisi oldu. Bu zamana kadar Yomra’da yapılan en coşkulu en kalabalık aday tanıtım töreniydi. Bunun bile tek başına insanların Yomra’da ne denli değişim istediklerinin göstergesiydi bizim için. Geleceğe yönelik güçlü bir umudun varlığını gösterdi. Yomra’da 15 yıldır süregelen belediyecilik anlayışının yeterli gelmediğini gösteriyor. Elbette Yomra’da bir şeyler yapılmıştır, yapılanları yok sayamayız ancak bunlar bizim için yeterli işler değil.

KALBE DOKUNACAK BİR ANLAYIŞ
Yomra’da bir çok insanın eleştirmiş olduğu şey Yomra’nın bir alt caddesine indiğiniz zaman 15 yıl önceki kaldırım taşlarının bile halen daha aynı olduğudur. Bu anlamda bir sokak çalışmasının olmadığı görülür. İlçede otomobil çekecek bir alan yoktur. Daha pek çok sorunları dile getirmek için vatandaşlarımız aday tanıtım toplantımıza akın etti. İnsanlar sosyal hayatına dokunacak, ruhuna ve kalbine dokunacak bir belediyecilik anlayışı arzusuyla o salonu doldurdu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

SORUNLAR AJANDAMIZDA KAYITLI
Ciddi geri dönüşller alıyoruz. Ciddi bir ekibimiz var. Tüm projelerimiz hazır. İlerleyen süreçte bunları teker teker açıklayacağız. Yomra’nın bütün sorunlarını çıkarttığımız bir ajandamız var. Park ve bahçesinden, sosyal donatı alanlarına kadar, Kaşüstü’nün alt ve üst yapı çalışmalarına kadar, sokak çalışmalarına, Sancak Mahallesi’ndeki sokak düzenlemelerine, kırsal alandaki yolların durumuna, betonlamasına kadar mahalle mahalle sokak sokak gezip çıkartmış olduğumuz ihtiyaç listesi elimizde. Yomra’nın hizmete dair beklentilerinin hepsi elimizde mevcut. Bunların hepsi için projelerimiz hazır, tüm beklenti ve ihtiyaçlarımızı göreve geldiğimizin ilk gününden itibaren karşılayacağız.

24 SAAT ÇALIŞAN BİR BELEDİYE
Belediyecilik sadece projeler üzerinden yürüyen bir mekanizma değildir. Vatandaşlar her an ulaşılabilecek, insanı duygu ve yönleri ağır basan, kucaklayan bir belediyecilik istiyor. Vatandaşın bir sorunu olduğunda direkt başkana değil de herhangi bir birim amirine ulaştığında da sorununu çözeceğiz. Şu anda Yomra’da en küçük sorunu çözmek için en üst makama ulaşmanız gerekiyor. Bizim dönemimizde ise sorunları en kısa sürede çözebilecek durumda olacağız. 24 saat aktif olan, halkın hizmetinde olan bir belediyecilik yapacağız.

KİMSEYLE KAVGA ETMEYECEĞİZ
Daha önce de söyledim Yomra’da bir huzura ihtiyaç var. Kavga etmeye değil, kimsenin söylediklerine kulak verip didişmeye değil ilçeye huzur vermeye geliyoruz. Tüm aday arkadaşlarımızla centilmence bir seçim dönemi yaşayıp kim kazanırsa kazansın sonunda herkesin birbirini tebrik edebildiği bir ortam oluşturma derdinde olacağız. Biz kazandığımızda da ilçe için yararlı bir fikri düşüncesi olan herkese de sonuna kadar akıl danışacak, görüş alacak bir yapıda olacağız. Bu ilçe hepimizin. Yomra’da tek bir kişiyi bile ötekileştirmeden 40 bin Yomra’nın 25 mahallesine eşit bir şekilde hizmet götürerek kucaklayıcı bir belediyecilik yapacağız.

ADALETLİ OLACAĞIZ ADİL YÖNETECEĞİZ
AK Parti’nin seçim manifestosunda açıkladığı, ‘Gönül Belediyeciliği’ anlayışını biz 3 aydır Yomra için konuşarak yola çıktık. Mutlu ve huzurlu yaşanabilecek bir ilçe hayalimiz var. Bugün çok cuzi fiyatlarla çok büyük projeler çizdirebilirsiniz ancak bunların yapılabilirliği yoksa ilçe halkını kandırmanın da bir alemi yok. Yapılabilecek projeler açıklayacağız. Afaki hiçbir vaadimiz olmayacak. Ne vaat etmişsek hepsini yapacağımızı taahhüt ediyoruz. “Bu projeyi yapacak parayı nereden bulacaksın” dedirtecek bir projeyi topluma sunmayacağız. Neler yapabileceğimizi de çok iyi biliyoruz. Oy veren ya da vermeyen diye bir algını yaşanmasına asla müsaade etmeyip, ilçede yaşayan her bir vatandaşı kucaklayacak bir belediyeciliğe imza atacağız. Kapımız oy verene de vermeyene de sonuna kadar açık olacak.

300 BİN TL’LİK EVİN YOLU ÇAMUR
Yomra bütüncül anlamda büyüyecek. Kendiliğinden gelişim içerisinde olan ilçede bir taraf lüks konutlarla değişime uğrarken diğer taraflara tek bir çivi bile çakılmamış. Bir taraf modernleşip diğer taraf eski bırakılırsa bütüncül anlamda bir ilçe anlayışı ortaya konulamıyor. Bizim dönemimizde Yomra genel anlamda bir dönüşüm ve değişime uğrayacak. Eşit hizmet anlayışı ile aradaki denge iyi sağlanacak. Kaşüstü ayrı Yomra ayrı diye bir anlayış var. Bunu kısa zamanda yok edeceğimize inanıyoruz. Kaşüstü’nün arka sokaklarına gittiğinizde çamur içerisinde insanlar geziniyor. Sokak çalışması dahi yapılmamış bir mahalledebir daireye en az 300 bin TL para veren vatandaşlarımız evlerine çizmelerle gidiyorsa bizim buna dur dememiz gerekiyor. Tüm bu sorunları en kısa zamanda çözüme kavuşturacağız.

GENÇLER, KADIN VE ÇOCUKLAR...
Yomra’da 2 tane kültür merkezi yapmayı düşünüyoruz. Gençlerimize, kadın ve çocuklarımıza yönelik, içerisinde etkinliklerin, sosyal hizmetlerin yapıldığı, kursların olduğu, yazarların imza günlerinin yapılabileceği, sergilerin açılabileceği bir kültür ve sanat yapıları yapmayı planlıyoruz. İlçenin kültürel ve sanatsal faaliyetlerin arttırılması noktasında çok ciddi çalışmalarımız var. Kaşüstü’nde ciddi kadın ve genç nüfusumuz var. Onların mutluluğunu sağlamak için bunları yapmak zorundayız. İnsan odaklı, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren projelerle yola çıkıyoruz. Bir yılda vatandaşlarımızın yaşam kalitesini belli bir orana çıkartıp 5 yılın sonunda da bu standardı tamamıyle oturtmayı planlıyoruz.

GENÇLER TURİZM SEKTÖRÜNE
Yomra’da ciddi manada turizm hareketliliği oluşacak. Dışarıdan gelip de ilçede turizm faaliyeti gösterenler de var. Bu noktada turistlerin arttırılması noktasında değil de hizmetin kalitesine önem verilmeli. İşletmeler turistten ziyade onlara hizmet edebilecek iyi eleman bulma noktasında sıkıntılar yaşıyorlar. Biz bu gençlere yönelik yapacağımız sosyal eğitim projeleriyle birlikte turizm sektörüne eleman kazandıracağız. Bu gençler Yomra turizminin 20-30 yılına hizmet edebilecek hale gelecek. İşsiz genç grubumuzu da bu noktada işlendirip ilçemize hizmet eder hale getireceğiz.

ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRECEĞİZ
Yomra’nın tüm dinamiklerini dikkate alıyoruz ancak geleceğimiz muhakak ki gençlerimiz. Bizim eski köye yeni adet getiren, taşın altına elini koyan gençlere ihtiyacımız var. Okuyan, ahlaklı, sorgulayan, düşünen bir gençlik bizim için önemli. Bu gençlerle yola çıkıp devam edeceğiz. Onların duygularını, heyecanlarını, isteklerini hissedebilecek yaştayım. Yomra’yı genç beyinlerin parlak fikirleri ile yöneteceğiz. Onların gücüne, fikrine, enerjisine ilçemizin çok ihtiyacı var.

KAPI KAPI DOLAŞACAĞIZ
Aday tanıtım toplantımızın ardından çalışmalarımıza kısmen başladık. İlçede 28 bin seçmenin tümüne ulaşabileceğimiz bir seçim programı yaptık. Sıkmadığımız el, çalmadığımız kapı, çayını içmediğimiz tek bir vatandaş kalmayacak. Şu anda hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Tam olarak 1 hafta içerisinde 7/24 sahada olacağız. Herkesle bol bol görüşeceğiz. Kapı kapı dolaşıp halis niyetimizi açıklayıp, herkesin oyuna talip olduğumuzu belirteceğiz. Oy verenin de vermeyenin de başkanı olacağımızı, Yomra’yı bir efendi olarak değil bir hizmetkar, bir evlat olarak yöneteceğimizi anlatacağız. Çayımız var gelin içelim diyen herkesin evine saat kaç olursa olsun gideceğiz.

HALKA RAĞMEN DEĞİL HALKLA YÖNETECEĞİZ
28 bin kartvizit bastırdım. Bütün ziyaretlerimde telefon numaralarımın olduğu bu kartvizitleri dağıtacağım. Kim ne zaman isterse görüşeceğiz, herkes bize 7/24 ulaşacak. Yomra’ya halka sormadan hiçbir şey yapmayacağız. Halka rağmen değil  halkla yöneteceğiz. Şeffaf olacağız. Belediyenin gelir ve giderini belediyenin girişindeki panoya asacağız. Hesap veremeyeceğimiz hiçbir işin altına imza atmayacağız. Gizli bir niyetimiz olamayacak. Halk ne derse o olacak. Makamızı Allah rızası için kullanacağız. Yapmış olduğumuz güzel işlerle de övünmeyip, ‘bu bizim zaten işimiz. Bu yapmalıydık’ diye olaya bakacaz. Yomra’ya evimiz, yurdumuz, vatanımız, gözümüz, namusumuz gibi bakacağız.

BİZ DE ADAMIZ VE BURADAYIZ
Çok küçük yaşlarda çalışma hayatına başladım. 20 yıllık özel sektör yöneticilik tecrübem var. Her gün ortalama 15 bin insanın hizmet alan bir şirketi yönetmiş olmak Yomra’yı yönetebilecek olduğum cesaretini ve gücünü bana hissettiriyor. Yerelde aday yani adam önemlidir deniliyor. Biz de adamız ve buradayız dedik. Kendimize, bilgi ve becerilerimize, ekibimize, gençlerimize, kadınlarımıza ve tüm Yomralılara güveniyorum. Yomra’yı layıkıyla yönetecek ekibin biz olduğumuzu zamanla görecekler ve inançlarını 31 Mart günü sandığa yansıtacaklardır. 

ANKARA’DAKİ KAPILARI AŞINDIRIRIZ
İktidar partisinden olmayan belediyelerin başarısız olacağına dair bir algı var toplumda. Şunu söylemek isterim ki Yomra Belediyesi’nin geliri ilçenin ihtiyaçlarını karşılamaya fazlasıyla yeter. Yeter ki o kaynaklar doğru yerde kullanılsın. Pek çok muhalif belediye başkanı var. Muhalif olmamız, hükümet üyeleriyle kavga edeceğiz anlamına asla gelmez. Yomra’nın neye ihtiyacı varsa Ankara’da gerekli kapıları sonuna kadar çalar, açar ve bu ihtiyaçların giderilmesi noktasında elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Madem ki iktidar partisi kendinden olan belediyelere kaynak aktarıyorsa niye Yomra Belediyesi 15 yıldır bu hizmetleri alamadı. 5 yıldır iktidar partisinin elinde olan Yomra’da tüm eksikliklerin tamamlanması gerekirdi, tamamlanamadı. Demek ki mesele sadece partide değil.

YOMRA SAHİPSİZLİK İÇERİSİNDE
Yomra ciddi anlamda siyasi sahipsizlik içerisinde. Yomra-Özdil-Oymalı Grup Yolu 20 yıldır bitirilemedi. Her yıl 100 metre ilerler. Yaklaşık 6-7 bin kişinin yaşadığı bir yerdir o bölge. Yaşın nüfus 10 bine çıkıyor. Anadolu’nun en ücra köşesinde bile 2 bin kişinin yaşadığı kasabaların bile duble yollarının olduğu bir ortamda Yomra’da 10 bin kişiyi etkileyen bir yolun bu kadar uzun süre yapılamaması ilçe için talihsizliktir. Bugüne kadar bu yola sahip çıkan hiç kimse olmadı. Resmen halkımız cezalandırılıyor. Bu yolun sonuna kadar savunucusu ve  sahiplenicisi olacağıma sonuna kadar söz veriyorum. Bu yolu Ankara’da her gün gündeme getirip, görev süremiz bitene kadar tamamlanmasını sağlayacağız.

HALKIMIN FERASETİNE GÜVENİYORUM
Yomralı hemşerilerimden isteğim şüdür; oylarını istemek için çok aday gelecek karşılarına. İyi ölçsünler. Devletin, milletin malında gözü olmayan, gönlü tok, kalbi tok, merhametli, vicdanlı kişilerin devlet yönetiminde olması gerektiğini düşünerek hareket etsinler. Tüm makamları sadece Allah rızası için halkın emrine sunacak, ömrünü milletin dertleriyle geçirecek insanı çok iyi tespit etsinler. Ben Yomralı’nın sağduyusuna, ferasetine güveniyorum. 

Editör: Haber Merkezi