Parti delegesi “değişime ihtiyaç var” mesajı verdi ve CHP Trabzon İl Başkanlığında Güzide Uzun bayrağı Ömer Hacısalihoğlu’na teslim etti.
Peki, delege bu tavrı neden koydu?
İrdeleyelim…
***
Öncelikle şunun altını çizmek gerek ki Güzide Uzun kongrede yaptığı seçim konuşmasında dile getirdiklerini görevi dâhilinde yapmış olsaydı bugün yine koltuğunda oturuyor olurdu, delege o konuşmayı inandırıcı bulmadı.
Uzun bir anne, bir abla gibi partiyi yöneteceğinin vurgusunu yapsa da Genel Merkeze karşı yaşanan direnişi ballandıra ballandıra anlatması bu anlayıştan çok uzaktı.
Öyle ya, o dönem yapılan kontenjan karşıtı girişim, partide ve kamuoyunda popülaritesi oldukça yüksek olan bir isim Volkan Canalioğlu’na karşıydı.
Ve şimdi o Canalioğlu CHP’nin kongresine dahi katılmıyor.
O yüzden kucaklamadan öte ayrıştırıcı olarak son bulan bu duruş delegeye inandırıcı gelmedi.
***
Yine, faaliyet raporunda dile getirilen Hayrat seçimini Mehmet Nuhoğlu’nun kazanmasını CHP’ye atfedecek kadar aciz bir siyasî anlayış da delegede kabul görmedi.
Çünkü bugün AK Parti ile flört hâlinde olan Hayrat’la övünen Uzun ve yönetimi, ülkede birçok belediyeye CHP bayrağı çekilirken Trabzon’da sadece bir belediye ile yetindi.
Dolayısıyla Büyükşehir’de aday çıkartamamış, Ortahisar’da da sandığa gömülmüş bir il yönetimini delege kabul etmedi.
Uzun ve yönetimi 31 Mart seçimleri için ittifak kararının Genel Merkez tarafından alındığını savunacaktır muhakkak ama yukarıda da belirttiğim gibi Ankara’ya karşı direnişle övünen bir il yönetiminin bu konuda da inandırıcılığı kalmamıştır.
Kalmadığını da delege sandıkta gösterdi.
***
Ve yine, Haluk Pekşen’in Parti Meclisi üyesi olmasının sebebi hikmetini kendilerine bağlayan Uzun ve yönetimi, devam eden süreçte aynı isim vekillik için yeniden gündeme geldiğinde aksi tavır aldığını da sadece CHP’li değil tüm Trabzon biliyor.
Delege bunu da görmezden gelmedi.
Parti içinde bu ve bunun gibi yaşanan birçok olay delegenin tavrını Hacısalihoğlu’ndan yana belirledi.
***
Bundan sonra olması gereken yakasında CHP rozeti taşıyanların sandıktan çıkan ismin yanında birleşmesi ve şehir gündemine müdahil olmasıdır.
Eğer bugün Trabzon, iktidar partisinin kalelerinden birisi olarak görülüyorsa bunun nedeni; şehirde muhalefetin yetersizliğidir.
Bu gerçeği görmemek ise acizliktir!
Muhalefetin amiral gemisi olan CHP, eğer iktidara yürümek istiyorsa geçmişten alınacak derslerle önüne bakmalı ve yolunu öyle almalıdır.
Delege bu mesajı açıkça vermiştir.
Eğer bu mesaj alınmaz ise bir sonraki kongrede de Hacısalioğlu görevi başka bir isme bırakmak zorunda kalır.
Değişen de hiçbir şey olmaz.
***
Hamiş: Birilerinin kafasında “Tamam da üçüncü aday İbrahim Akbulut’tan niye bahsetmedin?” diye soru işareti olacaktır.
Hakkı kalmasın o da seçime renk kattı.