Oktay, ATO Congresium'da düzenlenen Türk Kızılay 101. Olağan Genel  Kurulu'nda yaptığı konuşmasına, hilal-i ahmerin yurt içinde ve yurt dışında en  vakur şekilde dalgalanması için her zaman destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'ın selam ve sevgilerini katılımcılara ileterek başladı.

Milletin kurumu Kızılayın kalplerde umudu yeşerten, gönülleri ısıtan  ve yüreklere sürur veren kırmızı hilalin fedakar taşıyıcısı olduğunu ifade eden  Oktay, Türk Kızılayın, Türk milletinin misafirperverliği, yardımseverliği ve  cömertliğinin yansıdığı köklü bir kuruluş olduğunu belirtti.

Türk Kızılayın dünyadaki örneklerinin aksine 150 yıldır tarafsızlığını  net şekilde koruyarak Türkiye'nin şefkat elinin uzandığı gönüllerde yer ettiğine  dikkati çeken Oktay, "Kızılay 1903 ve 1941'de gerçekleşen Van depremlerinde  olduğu gibi 2011 Van depreminde de vatandaşlarımızın yanındaydı.1989'da  Bulgaristan'dan ülkemize gerçekleşen göç sırasında göçmenleri yine Kızılay  karşılaşmıştı. Körfez Savaşı döneminde Irak'tan göç eden kardeşlerimizin ve son  yıllarda yaşanan insani krizler nedeniyle Suriye ve Irak'tan topraklarımıza  sığınan kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını gideren de Kızılayımızdı.  Geçtiğimiz günlerde İran'da yaşanan sel felaketinde afetzedelerin yardımına yine  en ön saflarda Kızılay koşmuştur." ifadelerini kullandı.

Oktay, Osmanlı Kızılay Cemiyeti Yıllığına Kızılay Hanımlar Başkanı  tarafından 1913 yılında not düşülen, "Kızılay, kalplerin yöneliş yeri ve  birleştikleri merkez olmuştur. Bu cemiyeti var eden ve azimli  vatanseverlikleriyle bu büyük müesseseye destek olan hamiyet sahipleri takdir ve  övgünün üzerindedir." satırlarının Kızılayın dünden bugüne duruşunu net şekilde  ortaya koyduğunu söyledi.

"TÜRKÖK projesi takdire şayan" 
Cephede yaralı askerlerin tedavisi için çıktığı yolda Kızılayın, bugün  küresel bir yardım kuruluşuna dönüşmüş olmasının haklı gururunu yaşadıklarını  vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Peygamber Efendimiz, 'İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı  olandır.' buyuruyor. Böyle bir inancın mensupları olarak, ülke içinde ve dışında  yüz binlerce insana yardım ulaştırılmasına katkı sağlamanın değerinin  bilincindeyiz. Bu şuurla Kızılay, afetten kan ihtiyacına, göç ve mülteci  hizmetlerinden uluslararası yardım faaliyetlerine kadar her konuda kendi alanının  marka kurumu haline gelmiştir. Türk Kızılay, ülke çapında yaygınlaştırdığı afet  müdahale ve afet lojistik sistemleri ile dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden  birine sahiptir. Bunun yanı sıra Kan Bağış Merkezleri ve 350'den fazla Mobil Kan  Bağış Aracı ile ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamının gönüllü bağışçılardan  karşılanması konusunda önemli aşama kaydetmiştir. Kızılay çabalarıyla 2015'te 1,9  milyon kan bağışı varken günümüzde bu sayı 2,7 milyonu aşmıştır. Ayrıca güvenli  kan temini konusundaki başarısını ilik nakli ve kök hücre tedavisi alanına da  taşıyan Kızılayın, Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü TÜRKÖK projesi  takdire şayandır. Proje vesilesiyle toplanan kök hücre bağışlarıyla kemik iliği  bankası oluşturulmuş, şifa bekleyen bine yakın hastamız kök hücre nakliyle  sağlığına kavuşmuştur."

Oktay, ülkenin 780 bin kilometrekaresinin yanı sıra Kızılayın Afrika,  Asya ve Balkanlara uzanan gönül coğrafyasında iftihar vesilesi faaliyetlere imza  attığını söyledi.

Son yıllarda uluslararası yardım faaliyetlerine ağırlık veren  Kızılayın, geçtiğimiz 10 yılda 138 farklı ülkede afetlere müdahale ettiğini,  ihtiyaç sahiplerinin barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığını  anlatan Oktay, Haiti’den Mogadişu'ya, Myammar’dan Filistin'e kadar mağdur ve  mazlumların yardımına koşan, gidilmez, ulaşılmaz denilen yerlere cesaret ve  fedakarlıkla ulaştığını dile getirdi.

AFAD Başkanlığı yaptığı dönemden bu yana yurt içinde ve yurt dışında  hangi afet bölgesine gittiyse Kızılayın hilal-i ahmeri ile karşılaştığını  vurgulayan Oktay, her geçen gün kapasitesini artırarak insani yardım  çalışmalarında küresel bir aktör haline gelen Kızılayın yurt dışındaki  çalışmalarını da yakından takip ettiğini vurguladı.

"İnsani yardım sıralaması yüz akımız" 
Fuat Oktay, her zaman insanı temel alan politikalar çerçevesinde bir  afet, felaket yaşandığında en hızlı şekilde vatandaşın yanında olma ve  yaraları  en hızlı şekilde sarmanın devletin dirayetine, gücüne ve inceliğine yakışan bir  tutum olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Türkiye geçen yıl açıklanan küresel insani yardım raporuna göre 8  milyar doların üzerinde gerçekleşen yardım tutarıyla dünyanın en fazla insani  yardım yapan ülkesi konumuna yükselmiştir. İnsani yardım sıralamasında geldiğimiz  bu seviye bizim için yüz akıdır. Türk Kızılayı gibi yüksek organizasyon  kabiliyetine ve donanıma sahip marka kurumlarımızla faaliyet göstermemiz, güçlü  ve iddia sahibi bir devlet olmamızın yansımasıdır. Türkiye bugün, etkisini sadece  yakın çevresinde değil dünya genelinde hissettiren çok boyutlu, ilkeli, girişimci  ve insani dış politika anlayışına sahiptir. Dış politikada gücümüzü jeopolitik  konumumuzdan, ülkemizin siyasi istikrarından, büyüyen ekonomimizin kazandırdığı  ivmeden ve kültürel zenginliğimizden aldığımız kadar insani ve vicdani  duruşumuzdan da alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde diplomatik aygıtlarımızı  her zaman en etkin şekilde kullanarak bölgenin lideri, dünyanın vicdanı olma  yönünde gayret gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz. Bu anlayışın sonucu  olarak yumuşak güç kurumlarımız da diplomasinin ayrılmaz birer parçası ve  tamamlayıcısı haline gelmiştir."

Oktay,  gidilmeyen yerlere ulaşan Türk Hava Yollarının, gönül  coğrafyasının her daim yanında olan TİKA, AFAD ve Kızılayın insani ve vicdani diplomasinin önemli bayrak taşıyıcıları konumunda olduğunu bildirdi.

Dış politika 
Gelinen nokta itibarıyla AFAD, TİKA ve birçok sivil toplum kuruluşunun  hiçbir faaliyetinde Kızılayı yalnız bırakmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı  Yardımcısı Oktay, şöyle konuştu: 

"Tüm bu kurumlarımız sayesinde al bayrağımızla, Türk Kızılayının  kırmızı hilaliyle, umudun sembolü, dayanışma ve paylaşmanın diğer adıyız. Biz  dünyanın neresinde olursa olsun yaşanılan insani krizler karşısında kayıtsız  kalanlardan olmadık. Bir yandan yaklaşık 4,7 milyon mülteciye ev sahipliği  yaparken diğer yandan da dünyanın vicdanına 'Dünya 5’ten büyüktür' diye  haykırmamız insan odaklı dış politikamızın en somut tezahürleridir. Nasıl bir  dünyada yaşıyoruz ki ne kadar hizmet verirseniz verin insani yardım ihtiyacı,  mülteci sayısı, aç insan sayısı daha fazla. Sorgulamamız gereken, dünyayı bu  konuma getiren sistem. Dünya 5'ten büyüktür demekle bunu sorguluyoruz. Bugüne  kadar olduğu gibi bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin hukuk mücadelesi  önceliğimiz olacak. Dış politikada dayatmalara, masabaşı oldu bittilere ve  müttefikliğe aykırı tutumlara müsamaha göstermeyeceğiz. Uluslararası arenada  ilkeli ve dik duruşumuzu sürdüreceğiz."

Oktay, gecesini gündüzüne katarak çalışan tüm Kızılaycıların bir  insanlık destanı yazdığını, bu destanın sürmesi ve köklerinde bulunan gönüllülük  esasının yarınlarına taşınması için sayısı 20 bini bulan gönüllü sayısının  artarak çoğalması gerektiğini vurguladı.

Genç Kızılay Teşkilatı
Kızılay bünyesinde yakın bir süre önce Genç Kızılay Teşkilatının  kurulmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Oktay, şunları kaydetti:
"Kızılay kültürünün yeni nesillere aktarılması ve gönüllü gençlerin  Kızılay yapısının içinde yer alıp proje üretiyor olması, yarınlar açısından umut  vericidir. Bu vesileyle Genç Kızılaya çalışmalarında başarılar diliyorum. Az önce  Sayın Başkan Kerem Kınık, Kızılay'ın 10 yıllık vizyonunu, 'insanı ve toplumu  güçlendirmek ile Kızılayı güçlendirmek' olarak açıkladı. Bu çerçevede belirlenen  hedefler doğrultusunda biz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne kadar olduğu  gibi bundan sonra da elbette üzerimize düşeni yapacağız. Yeni iş birlikleri ve  projelerle, Türk Kızılayını büyütmek, operasyonel kabiliyetini artırmak ve  teşkilatını güçlendirmek için gayret edeceğiz. Ancak Kızılayın, ihtiyaç sahibi  hayatlara dokunabilmesinin, hayır sahiplerinin Kızılaya sağlayacağı destek  nispetinde mümkün olduğunu unutmamalıyız. İnanıyorum ki Türk Kızılayı,  gönüllülerin ve bağışçıların da desteğiyle kapasitesini artırmaya devam  edecektir. Buradan bir kez daha tüm vatandaşlarımızı Kızılay gönüllüsü ve Kızılay  bağışçısı olmaya davet ediyor, 101. Olağan Genel Kurulun hayırlı olmasını  diliyorum."
 
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a, Türk Kızılay  Genel Başkanı Kerem Kınık tarafından ebru sanatı ile süslenen hilal hediye  edildi.

Editör: Haber Merkezi