SONNOKTA RÖPORTAJ: Son yıllarda aldığı yatırımlarla Trabzon’un mega ilçelerinden biri haline gelen Yomra’nın Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu ile 31 Mart seçimlerini konuştuk. 15 yıldır Yomra’nın başındaki isim olarak adeta ilçenin onursal başkanı konumuna gelen Sağıroğlu, ilçe halkından 5 yıl daha yetki istiyor. ‘Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir’ sözünden yola çıkan Başkan Sağıroğlu, “Tarlada izi olmayanın harmanda sözü olmaz. Bizim tarlada da izimiz harmanda da sözümüz var” diyor.

İşte Sağıroğlu’nun o açıklamaları:
ADAYLIK SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

15 yıldır Yomra’da başkanlık yapıyordum. Yeni dönemde de yola devam edeceğimizi söyledik. Partimizden 7 aday adayı arkadaşımız da Yomra’yı yönetmeye talip oldular. O süreçte arkadaşlarımız gayet sağduyulu bir şekilde saha çalışmalarını gerçekleştirdiler. Kendilerini tanıttılar. Genel Merkezimizin yapmış olduğu araştırma ve incelemeleri çok geniş perspektifte tuttular. Siyasisetçinin sermayesi oy olduğundan yapılan bu araştırmalarda vatandaşımızın büyük bir teveccühü olduğunu gördüklerinden şahsımızın aday olmasına karar kıldılar. Bu süre içerisinde heyecanlandınız mı derseniz, bugüne kadar yaptıklarımızın farkında olduğumuz için bir ümitsizliğimiz yoktu.

KIRSALDA YÜZDE 80-90 OYUMUZ VAR
Anket çalışmalarımız mevcut. Yaklaşık 2 haftadır SKM’nin programı dâhilinde gündüz merkezde akşamları da kırsal mahallelerimizde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yapılan anketler ve bizim de sahada edindiğimiz izlenim kırsalda yüzde 80-90 blok oyumuz aynen duruyor. Büyük büyük bir çoğunluğu partimize ve liderimize olan sadakatin göstergesi. Yomra merkez ve Sancak mahallesinde yine aynı desteğimiz devam ediyor. Kaşüstü bölgemizde ise kısmen kararsız bir seçmenimiz var. Bunlarında tamamı desteğinizi bizden yana kullanacak.

BİZE GÖNÜL KOYMAYIN DİYORUZ
Oradaki kararsızlık şu. Yaklaşık 5 yıldır Büyükşehir Belediyemizce orada altyapı, kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu çalışmaları konusunda eksiklerimiz vardı. Oradaki çalışmaları getirdik 5 yılın sonuna sığdırdık. Bir yandan hat çalışmaları, bir yandan kazı çalışmaları devam edince bir kısım vatandaşımız rahatsız oluyor. Halkımızla görüştüğümüz de evet geç kalınmış bir hizmettir. Sizlerden özür diliyoruz. Bundan sonra Büyükşehir ile ilçe belediyesi arasında böyle sıkıntılar olmayacak. Eksiklik olduğunu kabul ediyoruz, bize gönül koymayın diyoruz. 10-15 gün içerisinde bu çalışmaların tamamı bitecektir.

DOĞALGAZ 2019 SONUNDA BİTECEK
Yiğidi öldürelim ama hakkını da verelim. Burada Kaşüstü’ne 50 yıl hizmet verecek bir altyapı çalışması yapıyoruz. En fazla 1 ay içerisinde tüm çalışmalar tamamlanmış olacak. Bundan sonra orada herhangi bir kazı çalışması olmayacak. Diğer taraftan doğalgaz çalışmalarını yaptık. Kaşüstü sahil bölgesinde yüzde 20’lik bir eksiğimiz kaldı. Mart’ın bitişiyle birlikte doğalgaz konusunda hız kazanacağız ve bu yılın sonunda doğalgaz çalışmalarını bitirmiş olacağız.

DALÇIKTA SON DURUM NEDİR?
Dalçık sadece Yomra’nın değil Trabzon’un çok özel projesidir. Dalçık her zaman dediğim gibi bir eser değil şaheserdir. Kuzey tüpünü tamamen açtık. 24 saat esasli çalışma yürütülüyor. Şu anda asfalt altı jeotekstillerimizi hazırlıyoruz. Tahmin ediyorum ayın 10’una kadar kuzey tüpünü 2 yönlü olarak trafiğe açacağız. Doğu tüpünü daha sonra açacağız. Biz 30 Mart olarak planladık ama 10 Mart’ta trafiği dalçığa vermiş olacağız. Vatandaşlarımız sağolsunlar çok anlayış gösterdiler bu konuda bize. Dünyanın hiçbir yerinde aynı anda hem trafiğinaktığı hem de dalçığın yapıldığı başka bir örnek yok. Bittiğinde 750 metrelik alanın sadece 500 metresi dalçık olarak planlandı geri kalanı yeşil alan olarak kullanılacak. 3 ayrı noktadan trafiğe bağlantı verilmiştir. Güney Çevre Yolu’na da adapte bir projedir.

ÜLKE NE ÇEKTİYSE YIK-YAPTAN ÇEKTİ
Eşit hizmet noktasında bazı eleştiriler var. Kaşüstü ile ilçe merkezinin çok farklı olduğu konuşuluyor. Arkadaşlarımız bunu sadece eleştirmek için söylüyorlardır. Eski Yomra denilen yerde en yeni bina 1930’lu yıllarda yapılmıştır. Vatandaş alanda görsel güzellik istiyor ve haklılar. Ancak bu ülke ne çektiyse hep yık yaptan çekti. Her yerel yönetim değiştiğinde kaldırımları söküyoruz, yolları bozup yapıyoruz. Bu doğru değil. Doğalgaz çalışmaları yüzünden bazı noktalarda kaldırım düzenlemesi yapmadık. Şimdi projelerimizi hazırladık. Doğalgaz çalışmaları tamamen bittiğinde sokak güzelleştirmesi yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bey’le de görüştük bunların hepsini ilçemize kazandıracağız.

YENİ DÖNEMDE MEGA PROJE VAR MI?
Kanuni Hastanesi’nin yolunun yetersiz olduğunu biz de söylüyoruz. Sayın Murat Zorluoğlu ile ilçemiz adına yaptığımız görüşmede hemen hastanemizin mevcut yolunun sol tarafındaki vadiden yukarı giden yolun ihalesinin bu yıl içerisinde yapıp hastaneye alternatif bir yol oluşturacağız. Diğer taraftan Yomramızın en büyük eksiğimiz sosyal donatı alanıydı. Bunla ilgili Balıkçı barınağımızın orada, 650 dönümlük dolgu projemizi bakanlığımıza sunduk. Hemen seçimden sonra dolgu çalışmalarına başlayacağız. Dolgunun içerisinde 300 dönümü uluslararası golf müsabakalarının düzenlenebileceği bir golf sahası olacak. Geriye kalan 350 dönümlük alanın ramamı sosyal donatı alanı, yeşil alan, park bahçe, yürüyüş ve bisiklet yolları, halkın spor yapabileceği alanlarla dolu olacak. Ama alanın tamamı yeşil alan olacak. Hiçbir bina ya da yapı o bölgede yapmayacağız. Sürprizimiz ise bu alanda 800 odalı bir konaklama merkezimiz, mini AVM’miz, otoparkımız, bale salonları, toplantı ve kongre merkezleri olacak.

YOMRA’YI ŞAHA KALDIRACAĞIZ
Biz Yomra’da yüzde 70’in üzerinde bir oy alacağız. Milletimizin tevecühü bunu gösteriyor. 15 yıldır kapısı ardına kadar açık bir belediye başkanı oldum. Cep telefonum 24 saat açık olan bir başkanım. Halkımızın düğününde, cenazesinde, iyi kötü her gününde yanlarında olmaya gayret ettim. Yomra’da oy olarak her zaman yükselerek bugünlere geldik. Yomralı işini bilir başkanını da çok iyi tanıyor dolayısıyla gereğini yapacaktır. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Allaha şükürler olsun bizim tarlada da izimiz var, harmanda da yüzümüz var. Halkımıza söz verip de yapamadığım bir şey yok. Yüzümün kızaracağı bir şey de yapmadım. Yomra’yı ayağa kaldırdık yeni dönemde de şaha kaldıracağız.

ARAP TURİZMİNİN BAŞKENTİ BİZİZ
Arap turizmi bakımından Trabzon’un başkenti biziz. Mülkiyet alımında da, konut edinmede de, ziyaretçi sayısında da, konaklamada da en fazla turist çeken ilçe konumundayız. Burada bu tip sosyal alanlara ihtiyaç vardı. Tüm bu projeler yomra’nın ufkunu, çehresini değiştirecek. Biz de bu projeyi çok önemsiyoruz. Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman soylu beyefendiye, diğer bakanlarımıza, milletvekillerimiz ve partimizin tüm kesimlerine bu projelere verdikleri destek için ilçem adına teşekkür ediyorum. O izinlerin bu kadar kısa sürede alınması mümkün değildi. Yomra Belediyesi’nin karşısında, kaymakamlığın olduğu alanda, 20 dönümlük alanı 15 milyon liralık bir bedel ödeyerek belediye kaynaklarıyla kamulaştırdık. Yıkımını yaptık. Burada bir kent meydanı oluşturacağız. Bu projeyle birlikte ilçe merkezindeki otopark sorununu da çözeceğiz. Meydanın altında 3 bin araçlık bir otopark yapacağız. Yoldan 7 metre geri çekmek kaydıyla tek katlı ticaret haneler yapacağız. Geri kalan diğer alanın tamamı şehir meydanı olacak. Burası aynı zamanda ilçenin açılan kapısı, bir meydanı, miting ve buluşma noktası olacak.

30 EYLÜL’E KADAR STABiLiZE YOL KALMAYACAK
Pistten çıkan uçağımızı da ilçemize hizmet verir hale getireceğiz. Uçağımız hem 15 Temmuz Millet Kıraathanesi olacak hem de 15 Temmuz restoranı. Bagaj kısmı kütüphanesiyle birlikte millet kıraathanesi olacak. Yolcu oturma bölümü ise 15 Temmuz restoranı olarak hizmet verecek. Bu tesisimizi belediye olarak çalıştıracağız. Hem 10-15 kadar arkadaşımıza istihdam kapısı açmış olacağız hem de halkımıza daha ucuz bir hizmet sunacağız. Hemen o bölgenin karşısındaki alanın belediyeye tahsisini aldık. O bölgeyi de Büyükşehir Belediyemizin yeni dönemde mesire alanı olarak gerçekleştirip bize hediye edeceğinin müjdesini Sayın Murat Zorluoğlu’ndan aldık. Yomra’da paralı sosyal tesislerimiz fazla ama halkın ücretsiz bi,r şekilde gidip piknik yapabileceği böylesi bir yer maalesef yoktu. Burada şimdi halkımızın bu ihtiyacını da karşılamış olacağız. 30 eylül itibariyle ana ve ara arterlerde para kadar stabilize yol kalmayacak.

İNSANLAR YOMRA’YA NİYE AKIYOR?
Yomra Belediye Başkanı olduğumda ilçenin nüfusu 18 bin 300’dü. Şu an ise Yomra’da 45 bin nüfusumuz var. Demek ki bu yomra’da bir şeyler yapıldı ki göç veren bir bölgede olmasına rağmen bu nüfus bu kadar hızlı artmış. Yomra’nın her şeyi var ki bu insanlar buraya akıyor. Vatandaşımız eleştiri yaparken bunları da göz önünde bulundursun. Yomra Trabzon’un en hızlı gelişen ilçesi. Bu kadar hızlı gelişen bir ilçede kaynakların yetersiz kalması doğaldır. Ancak biz belediye olarak bu kaynak ve hizmetlerin temininde de çok da geri kalmadık.

ONLAR ÜLKÜCÜ FALAN DEĞİLLER
Kendilerini MHP’li olarak addeden bazı kişilerin rakip adayımız lehine açıklamaları oldu. Hem MHP Trabzon İl Başkanımız Bekir Sıtkı Tarım beyefendi hem MHP Yomra ilçe Başkanımız Salih Dilaveroğlu bu konuda açıklamalar yaptı. Ben de orada 15 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. O arkadaşlarımızın hepsini tanıyorum. Onların hepsi Koray Aydın’ın İYİ Parti’ye katılımıyla beraber İYİ Parti’ye zaten geçmişlerdi. Yalandan yere kamuoyunda takiye falan da yapmasınlar. Onlar ülkücü falan da değiller. Onlar Koray’cı arkadaşlar. Saygı duymak lazım ancak yaklaşık bir buçuk yıl önce MHP’den ayrılıp İYİ Parti’ye gideceksiniz, genel seçimlerde, referandumda o partinin çalışmalarına katılacaksınız sonra çıkıp yerel seçim öncesi böyle bir şeye kalkacaksınız. Ben bu takiyye yöntemini o arkadaşlarımıza yakıştıramadım açıkçası.

Editör: Haber Merkezi