İYİ Parti Trabzon Milletvekili Adayı Neşe Ay, Yomra esnafını ve halkını ziyaret ederek sorunlarını dinledi ve beklentileri ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Esnaf ile yapılan görüşmelerde yükselen et fiyatlarından hem halkımızın hem de kasapların rahatsız olduğu ifade edildi. “Kasapların yüzde 50'si kapatabilir” diye serzenişte bulunan kasaplar, büyük firmaların ithal danayı üretici ve Et Süt Kurumu'ndan (ESK) peşin parayla düşük fiyata alıp piyasaya yüksek karlarla sattığını belirttiler. Bu duruma yem fiyatlarındaki yüzde 15'lik artış da eklenince, fiyatlar bugünkü yüksek seviyeye tırmanmıştır. Dana kıymanın en düşük 30 liradan satıldığı kasaplarda kuzu kuşbaşının fiyatı ise sene içinde 50 lirayı görmüştür.

İthal ete karşı olan kasap esnafı, hangi koşulda olursa olsun, et ve kasaplık hayvan ithalatının Türkiye için çok büyük sıkıntı doğurduğunu vurgulamaktadır. İthalat yoluyla et fiyatlarının düşürülmeye çalışılması, yurt içindeki yetiştiricilere zarar vermektedir. Et fiyatı yüksek diye ithalatı destekleyici politikalar geliştirmek, yerel üreticiyi zora sokmaktadır.

Dövizde beklenenin üstünde meydana gelen artış yem fiyatlarının yükselişinde öncü rol oynamıştır. Yem maliyetinin yanı sıra, mazot, hammadde, vergi ve SGK primleri gibi diğer üretim maliyetlerinin hızla yükselmesi, et fiyatlarındaki dramatik artışın diğer önemli gerekçelerindendir. 

Kolay ancak sürdürülebilir olmayan bir çözüm yöntemi olan et ithalatı yerine, hayvancılık sektöründeki yapısal sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizen Neşe AY, etin ucuzlatılması için ortak akıl ve el birliğiyle çalışmaya dikkat çekmiştir. İYİ Parti’nin iktidarında, çiftçilerin kullandığı mazotta % 50 indirim yapılacağını ve üreticiye yeni yatırımlar için güven verecek, üretimde süreklilik ve istikrar sağlayacak pazar politikaları oluşturulacağını ifade eden Neşe AY, “Ülkemizde sürdürülebilir hayvansal üretimin sağlanması, mevcut kaynakların ve fırsatların iyi analiz edilmesi suretiyle ihtiyaçların tespit edilmesi ve potansiyelin verimli bir şekilde değerlendirilip hayata geçirilmesi İYİ Parti’nin hayvancılık politikalarının temelidir“ şeklinde sözlerini tamamlamıştır.

Editör: Haber Merkezi