İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Davut Çakıroğlu’nun, belediye tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ifadesi eklenmesi önergesi üzerine yaşanan olayları değerlendirdi.

Başkan Kuvvetli, 11 Kasım 2019 tarihinde sunulan önergenin,13 Aralık 2019’da gerçekleşen Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi Aralık Ayı son oturumunda; oylama reddine karar verilmesini eleştirdi. AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin, belediye tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin eklenmemesini halk nezdinde haklı kılmak ve bunun üzerinden siyaset yapmak için algı operasyonu içerisinde olduklarını belirten Kuvvetli, operasyonlarının başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etti.

Türkiye ve Cumhuriyet kavramlarının siyaset üstü olduğunun altını çizen Başkan Kuvvetli, bu kavramların tabelada yer almasını önleyenlere yönelik eleştirisini şu sözlerle sürdürdü: “Bizler İYİ Partililer olarak ulusal değerlerimize bağlılığı sözde değil; özde yaşamak için daima mücadele içinde olmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda İYİ parti gurubu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 29 Kasım 2019 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin tabelalara geri getirilmesi amacıyla bir önerge sundu. Önergemiz AK Parti’nin ret MHP ve HDP’nin çekimser oyları nedeniyle kabul edilmedi. Ek olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekilimiz Davut Çakıroğlu da, belediye tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ifadesi eklenmesi talebiyle bir önerge sundu ve bu önerge de AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin reddi sonucu oylanmadı. Üstelik söz konusu meclis toplantısında, belediye tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin eklenmesi yetkisinin meclise ait olmadığı idari bir karar gerektirdiği de belirtildi. Aynı meclis toplantısında oylamayı reddeden üyelerin çoğunluğu, ellerindeki kağıtlardan okumak suretiyle vatanseverlik tavırları sergiledi. Bizler de İYİ Parti olarak oluşturulmak istenen bu siyasi senaryoyu utanç içerisinde izledik. Ancak belirtmek isteriz ki onlar senarist ise Trabzon halkı da yönetmendir. Trabzon halkı da bizim gibi meclisin yetkisinde olmadığı öne sürülen belediye tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ifadesi eklenmesi işinin Başkan Murat Zorluoğlu, yani yetki sahibi tarafından üstlenilmesini bekliyor. Türklüğün ve Türkiye Cumhuriyetinin T'si olan Trabzon’da, Türkiye Cumhuriyeti ibaresine karşı gibi görünmek halkımızı da bizleri de derinden üzmektedir.

Sorgulamak istediğimiz bir nokta da var ki o da şudur: kurulduğu günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılını diline pelesenk eden, bunu vizyon olarak gören, Cumhuriyet’in 100. yılında göstereceği gelişmeyi ballandıra ballandıra dünya arenasına kadar anlatan AK Parti’nin, Türkiye Cumhuriyeti ifadesine sergilediği bu karşı duruş nedendir?

Gelinen noktada idari bir mesele olduğu ifade edilen Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi tabelasına bir an önce eklenmesi beklentimizdir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki İYİ Parti olarak bu konunun takipçisi olacağız. Ancak, bu idari yetki belediye başkanı Murat Zorluoğlu kullanırsa kendilerinin samimiyetine inanır ve onları takdir ederiz. Zira biz İYİ Partililerin amacı bu konuyu siyasi bir malzeme haline getirmek değil, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bıraktığı gurura sahip çıkmaktır.”

Editör: Haber Merkezi