SONNOKTA RÖPORTAJ:  AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta ile 6’ıncı Vakfıkebir Ekmek Festivali sonrasında konuştuk. Türkiye gündemi ve Trabzon ile ilgili açıklamalarda bulunan Vekil Balta, Trabzon’un yeni coğrafi işaretler kazanacağının da müjdesini verdi. Trabzon’un sorunları hakkında da özel açıklamalarda bulunan Vekil Balta, “Ülkenin en köklü üniversitelerinden ve aynı zamanda Anadolu ilk kurulan üniversite olan KTÜ’ye sahip olmamıza rağmen buradan yeterince faydalanamıyoruz. Biz siyasiler olarak elbette ortaya proje koyabiliriz. Fakat bunun bilimsel verilerle altı desteklenmesi gerekir. Ktü’den bu anlamda bir akış alamadık” dedi.

İşte Muhammet Balta’nın açıklamaları:
MİLLETİMİZ YETKİ VERDİ

16 Nisan Referandumunda halkımız bir karar verdi. Daha önce koalisyonların ülkemize vermiş olduğu zararı gören halkımız istikrarlı bir hükümet sistemi isteyip Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine evet dedi. Referandumun arkasından yaşanan erken seçim söylemleri ve belirsizlik ortamında Sayın Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan görüşmeleri sonucunda erken seçim kararı alıp Cumhur İttifakı’nı kurdular. Seçimlerde de vatandaşlarımız partimize, Cumhur İttifakı’na ve liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir destek vererek yönetme yetkisi verdi.

TÜRKİYE TALİMAT ALAN ÜLKE DEĞİL
Bir ülkeyi bölmeye çalışan terör örgütünün liderinin ABD’de olması günümüzdeki gerginliği açıklamaya yetiyor. Biz hem stratejik ortak olacağız, hem NATO’da birlikte yer alacağız, bunun yanında da teröristlere yardım edecekler, içlerinde barındıracaklar. Terör örgütlerine silah yardımı yaparlarken bize parasıyla silah satmıyorlar. Böyle bir anlayış olamaz. Artık Türkiye talimat alan bir ülke değil. Artık istedikleri gibi Türkiye’de yönetim değiştiremiyorlar. Biz de onlara bağlı değiliz kendi savunma sanayimizi oluşturduk.

BAKANLARIMIZ SEVİNDİRDİ
Trabzon adına çok sevindik. Şu anda kabinede Trabzon’dan yetişen 4 bakanımız var. Benim de Çevre Komisyonu görevim var. Diğer vekil arkadaşlarımızın da hepsinin önemli görevleri var. Biz birlik ve beraberlik içerisinde vekil arkadaşlarımızla bakanlarımızı ziyaret ettik ve Trabzon’a davet ettik. Bütün bakanlarımız Trabzon ile ilgili projelere ellerinden gelen destekleri vereceklerini kaydettiler.

İMAR BARIŞI BARIŞTIRDI
Devlet vatandaşlıyla birlikte kavgalı hale gelmemesi gerek. Birileri tarafından zamanında kaçak yapılara göz yumulması sonucunda bir vaka ortaya çıkmıştı. Devlet vatandaşın sorunlarını çözmek için vardır. Yapılan esasında bir imar affı değil imar barışıdır. İmar barışıyla hem bürokrasinin sorununu ortadan kaldırdık hem de devletle vatandaşı barıştırdık. Bunun elbette devlet için riskleri vardı. Ama sayın cumhurbaşkanımız riski seven bir liderdir. Şimdi yaylada elektriğini bağlatmak isteyen vatandaşın sorununu da bu şekilde ortadan kaldırdık.

İMAR KÜLTÜRÜ OLUŞMALI
İmar Barışı’ndan sonra hem belediyelerimize hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza çok büyük görevler düşüyor. Mevcut riskli yapıların belirlenmesi gerekiyor. Bölgemizdeki en büyük imar sorunlarından biri dere yataklarına ev yapılması. Buna artık göz yumulmaması gerekiyor. Bundan sonra bu denetimlerin daha etkin yapılacağına inanıyorum. Bu doğada biz yaşıyoruz. İmar ve çevre konusunda sadece devletin sınırlamalarıyla yön veremeyiz. Vatandaşımız da bunu bir kültür haline getirmeli. İmar barışı olumsuzluklara altyapı değil bunlara bir son verilmesidir.

TURİSTİ PARA ARACI GÖRMEMELİYİZ
Yerli ve yabancı yatırımcının ilimizde yatırım yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Trabzon’da özellikle Arap turizmi çok gelişmiş durumda. Esnafımıza büyük katkıda bulunuyorlar. Ama turisti sadece para kazanma aracı görme yanılgısına düşmemeliyiz. Burada esnafımızın çok daha dikkatli olması gerekir. Turisti memnuniyetsiz bırakırsak kaybeden biz oluruz, kaybeden şehir olur. Şehrimizin doğal güzellikleri var ama doğal güzelliklerin alternatifleri de var. Turizm konusunda bize yakışan misafirperverliği göstermemiz lazım.

KTÜ’DEN PROJE GELMİYOR
Şehrimizin bence en büyük sıkıntılarından biri üniversitenin şehirle entegrasyonunun sağlanamaması. Ülkenin en köklü üniversitelerinden ve aynı zamanda Anadolu ilk kurulan üniversite olan KTÜ’ye sahip olmamıza rağmen buradan yeterince faydalanamıyoruz.

Biz siyasiler olarak elbette ortaya proje koyabiliriz. Fakat bunun bilimsel verilerle altı desteklenmesi gerekir. Ben şunu beklerdim; “Şu proje şöyle olmalıdır. Bunun bilimsel olarak verileri bunlardır. Bu şehrin sorunudur, çözülmesi gerekir. Şu şehrin ihtiyacıdır, yapılması gerekir.” KTÜ’den bu anlamda bir akış alamadık. Bunu sadece bizim için söylemiyorum. Muhalefet vekillerine de böyle bir veri, proje götürme anlayışını şimdiye kadar ne yazık ki göremedik. 

ÖNCELİKLERİ ÜNİVERSİTE BELİRLEMELİ
KTÜ’de birçok değerli bilim insanımız var. Her ay bir profesörümüzün, hocalarımızın konusu gazetelerde manşet olamaz mı? Trabzon ile ilgili, “Ulaşımda şöyle düşünüyoruz, çevrede şöyle düşünüyoruz, şehircilikte böyle düşünüyoruz” denilemez mi? Trabzon’da KTÜ’nün daha etkin şekilde rol almasını istiyoruz. KTÜ projelerde söz sahibi olmalı. Önümüzde yerel seçimler var. Herkesin şehirle ilgili bir derdi çözüm önerisi, çalışması olması lazım. Bunu bir kentin en büyük unsurlarından olan üniversiteden bekliyoruz. Üniversitedeki hocalarımız projelerini üretip siyasi partilere getirmeliler. Bir proje yapılacağı zaman önceliğimizin ne olduğu hocalarımızın bilimsel verileriyle ortaya koyulmalı ki biz de siyasiler olarak ona göre yön verelim.

PROJE ÜRETEN, MİLLETLE BARIŞIK…
18 Ağustos’ta yapılacak partimizin Olağan Büyük Kongresi’nden sonra yerel seçimlere dönük çalışmalarımıza başlayacağız. Trabzon için fikir belirtmek için henüz erken. Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi proje üreten, bunun yanında da milletimizle birlikte barışık olanlarla yolumuza devam edeceğiz. Bizim partimizin 16 yıldır kendine özgü aday belirleme kriterleri var. İstişareler ve anketlerle milletimizin görüşüne önem veren bir siyasi partiyiz. Büyükşehirle birlikte bütün ilçelerle birlikte Genel Merkezimiz, yerel yönetimler başkanımız, teşkilatlarımız değerlendirmeler yapılacak biz de görüşlerimizi belirteceğiz ve anketlerle birlikte adayımızı belirleyeceğiz.

SON DERECE UYUMLUYUZ
Bizim Trabzon vekilleri olarak artık yapacağımız iş şehrin sorunlarını tartışıp çözüm üretmek. Vekil arkadaşlarımızla son derece uyumlu bir yapıdayız. Abi kardeş ilişkisi içerisindeyiz. Bu uyumun Trabzon’a neler katacağını biliyoruz. Kenetlenerek Trabzon’un sıkıntıları hakkında çözüm oluşturmak konusunda tüm dinamiklerle bir araya geleceğiz. Şehrimizin vatandaşlarımızın hayal ettiği yeni projeleri hayata geçireceğiz. Onlar bize teveccüh gösterdi, biz de onları mahçup etmeyeceğiz.

ÇÖP TESİSİ YAPILACAK
Eskiden vahşi bir şekilde çöpler denize ve dere yataklarına toplanıyordu. Sonradan biz bunları bir yerde toplamak amacıyla Çamburnu’nda Kutlular’daki tesisi oluşturduk. Kapasite yetmeyince de yeni alanlar açtık. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin dünyanın en gelişmiş teknolojisiyle çöpleri bertaraf etme ve bundan enerji üretmeye dair bir projesi var. Bu proje en kısa zamanda yapılıp ihale edilecek. İhaleden sonra Çamburnu’ndaki saha revize edilip tamamen ağaçlandırılarak doğaya kazandırılacak.

TRABZON İÇİN BİR ARAYA GELECEĞİZ
Trabzon Milletvekillerinin hepsi bizim arkadaşlarımız. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Albayrağın altında yaşamak isteyen herkes bizim kardeşimizdir. Milletimiz bize iktidar görevini diğer arkadaşlara da muhalefet görevini verdi. Trabzon’un sorunlarıyla alakalı muhalefetteki vekil arkadaşlarımızın çözüm önerilerini dinleyeceğiz. Bizim amblemlerimiz farklı olabilir ama hepimizin hedefi Trabzon’u ileriye götürmek, Türkiye’yi ileriye götürmek. Biz kardeşliği göstermezsek halktan da bunu bekleyemeyiz. Bizim bunu yumuşatmamız lazım.

ÖNYARGILARIMIZI ORTADAN KALDIRALIM
Bizler seçilmişler olarak bize oy veren-vermeyen herkesin vekiliyiz. Kim olursa olsun kimseye karşı önyargımız yok. Trabzon için aramızdan önyargıları da kaldırmamız gerekiyor. Bu şehirde yaşıyoruz; bu şehrin ileriye gitmesi gerek. Bu ülkede yaşıyoruz; bu ülkenin ileriye gitmesi gerek. Ben kişisel olarak bir hedefe ulaşmak için her yolu mübah gören bir kişi asla olmadım. Allah bana milletvekilliğini nasip etti. Bu görevi layıkıyla yerine getirmek en büyük mutluluğumdur. Sevgi ve saygı içerisinde hareket edip öfke ve kinden uzak durarak hareket edeceğiz.

TRABZONSPOR İÇİN KENETLENELİM
Ben Trabzonspor aşığı biriyim. Şu ana kadar yönetimin iyi gittiğini düşünüyorum. Transferlerin taraftarın isteği değil, planlamayla birlikte geleceği düşünülerek yapıldığını görüyorum. Yönetim kulüpte görevini yapacak, biz de elimizden gelen desteği vereceğiz. Gerçekleri görüp bir plan dahilinde hareket edilmesi gerekiyor. Bunu da mevcut yönetimin şimdiye kadar iyi yaptığını düşünüyorum. Bizler de taraftarlar olarak sabırlı olmalıyız. Günlük başarılara değil, sistemli bir şekilde geleceğe yön vermeye odaklanmalıyız. Hep beraber Trabzonsporumuzun arkasında olmalıyız.

BÜYÜKLİMAN PARLAYACAK
Vakfıkebir Ekmeğimiz tescillenerek coğrafi işaret aldı oldu. Bu konuda basına, Vakfıkebir Belediye Başkanımıza ve Kaymakamımıza da teşekkür ediyorum. Şehrimizin bir sürü markası var. Bunların hepsinin çalışmalarını yapıyoruz. Şimdi sırada Tonya tereyağımız var. 15 Ağustos’ta da onun tescilini gerçekleştireceğiz. Daha sonra Beton helvanın da tescili yapılacak. Ayrıca Vakfıkebir Belediyemiz yöresel külek peynirimizin tescili için de başvuruda bulundu. Bunlar marka değerlerimizi arttırıyor. Büyükliman bölgenin ilerde parlayan yıldızlarından olacak ekmeğinde bunda katkısı büyük olacak. Ekmek Festivalimiz çok güzel ve dolu dolu geçti. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Editör: Haber Merkezi