Mavi ve yeşilin birleştiği en zengin doğa kaynaklarının yer aldığı Sürmene İlçesine konuk olduk. Trabzon’un Sürmene İlçe Belediye Başkanı Rahmi Üstün ile geçmiş 5 yılı ve yeni dönemde yapacağı projeleri konuştuk

Mavi denizi, yüksek dağları, yemyeşil ormanları arasında misafirperver insanların yaşadığı Sürmene’de Üstün ile görev süresinde yaptığı ve yapamadığı projeleri ele aldık. Üstün, dolu dolu 5 yıl geçirdiğini belirterek, ilçeye kazandırdığı en önemli projenin de Deniz Üssü’nün Sürmene’ye kazandırılması olduğunu söyledi. İlçede bazı kesimlerin dedikodu yaydıklarını dile getiren Üstün, dedikodulara asla prim vermeden emin adımlarla yolunda ilerlediğini söyledi. Üstün, ilçe halkının da dedikodulara inanmaması gerektiğini belirterek, “Biz hiçbir zaman aldığımız oya göre hizmet yapmadık. Sürmeneliler de bizi oy konusunda hiç mahcup etmedi. Vatandaşlarımız rahat olsun. Biz her mahallemize hizmetimizi eşit şekilde yaptık, inşallah yapmaya da devam edeceğiz. Ben sadece hizmette yarışırım. Üstün hizmetleri yapmaya önem gösteririm” dedi.

PROJELERİMİZİ YAPTIK

2014 yılında göreve seçildik. Aynı tarihte Trabzon’umuzda büyük şehir oldu. Büyükşehir’de ve ilçe belediyelerimiz bir takım sıkıntılarla başladı. Kısa zamanda toparlandık ve güzel hizmetler yaptık. 5 yılımız gayet güzel geçti. Seçim zamanı 36 projelik bir kitapçık hazırlamıştık. Bu projelerin 30’unu yaptık. Onun haricinde 20’ye yakın büyük proje yaptık. 6 projemiz de devam ediyor.

SÜRMENE MİLLİYETÇİSİYİZ

5 yıl içerisinde yaptığımız yatırımların belli bir kısmını işadamlarımız sayesinde ilçeye kazandırdık. Sürmeneliler ilçelerini seviyor. İlçesi ile irtibatını koparmıyor. Yardım etmeye ve yatırıma gayet ediyorlar. İşadamları nerde para kazanıyorsa yatırım yapıyor. Bizim ilçemiz sanayi ve tarım ilçesi değil. Eğitim ve turizmle ataktayız. İşadamlarına ilçemizde yatırım yapması için rica ediyoruz. İşadamlarımız da yatırım yapıyor. Bizim tüm yatırımlarımız Sürmene’de ve istihdama katkı sunmaya çalışıyoruz. Biz babadan böyle gördük. Babam Sürmene milliyetçisiydi. Çay fabrikasını bile Sürmene’de kurdu.

TURİZMDE MARKAYIZ

Sürmene’de bıçağımız dünya markası olma yolunda ilerliyor. Pidemiz meşhur. Çayımız da güzel. Bölgemize gelen tur otobüsleri ilçemize uğruyor. Çay fabrikasında sunum yapılıyor. Bıçakçılara gidiyorlar. Sürmene pidesini yiyip devam edip gidiyorlar. Otel sıkıntısını çözünce de ilçemizde konaklama yapacağız. Sürmene’de turizm anlamında tarihi ev ve konaklarımız var. Buralara ulaşım sorundu. Biz seçildiğimizde tarihi ev ve konaklara ulaşım asfalttan yapılıyor. Eski Osmanlı kültürüyle yapılan Karacakaya Mahallemiz var. Orayı koruma altına aldık. Sen Anlat Karadeniz dizisi de bu mahallede çekiliyor. Tarihi evleri, restore ettirmek suretiyle turizme kazandırmayı düşünüyorduk. Bunların hissedarları çok fazla ve kendi aralarında anlaşamıyorlar. Bu konuyu bakanlarımızla görüştük. 10 tane binayı istimlak edip turizm için kullanırsak diğer binaları da hak sahipleri restore eder. Bunla ilgilide çalışmalarımız yapılıyor.

PROJE İLE ANKARA’YA GİDİYORUM

Ayda 3-4 gün Ankara’ya gidiyorum. Bakanlarımıza belli projelerle gidiyorum. Israrla inandığımız projeleri geçiriyoruz. Yaptıklarımız projelerde bakanlarımız sayesinde geçmiştir. Proje yapıp götürdüğümüz zaman güzellikler oluyor. Proje olmadan hiç bir şey olmaz.

ÜSTYAPIDA İYİYİZ

Büyükşehir olmadan önce yol ağımız 200 kilometreydi. Bunların da yarısı asfalt ve beton değildi. Büyükşehir olduktan sonra 900 kilometre yol ağına ulaştık. Şu anda 450 kilometresini asfalt beton yaptık. Vatandaşımız evine çamura basmadan gidiyor. Şu anda yayla ve mezire yolları kaldı. Onları da inşallah önümüzdeki sezon tamamlayacağız. Yaylalara kadar asfalt ve beton yapacağız. Asfalt yada beton yapıyorsunuz. Bizim arazilerimiz engebeli arazi. Toprak suyu çekmeyince yolda su birikiyor yolu yıkıyor. Yıkılan yerlerinde menfezlerini yapıyoruz. Bölgemiz heyelanlı ve yağmurlu bölge.

ALTYAPI YAPILIYOR

Kanalizasyon projemiz daha önceki belediye başkanımız zamanında yapılmıştı. Yeterli değildi. Şimdi Yeniay ve Çamburnu tersane olunca, oranın kanalizasyonunun derin deşarja bağlamak için mücadele veriyoruz. Yakın zamanda ihalesi yapılacak. Araklı ile Sürmene’nin ortak kullanımı olacak ve Yılantaş yaylasından gelecek suyun projesi de benden önce başlamıştı. Son su alma havzasında bir vatandaş, ‘Burası benim kendi arazim ve tapulu yerim’ dedi. İstimlak işi de 2 yıldır devam ediyor. İstimlak ve yeni yapılacak arıtma tesisi ile önümüzdeki yıl ilçemizin 50 yıllık su sorunu çözülmüş olacak. İlçe merkezimizde ki parkelerde su çalışması yapılınca yenilenecek.

MERKEZDE DOĞALGAZ KULLANILIYOR

Trabzon’da büyük ilçelerimizin birçoğunda, rezidansta doğalgaz yokken Sürmene’de bin 200 dairede doğalgaz kullanılıyor. 2019 yılı programını yaparak biraz daha genişleteceğiz. 2019 programı ile ilçenin dışına doğru doğalgaz vereceğiz. Trabzon’un merkezinin çoğunda doğalgaz yok, bizim ilçemizin merkezinin tamamında doğalgaz var.

TAAHHÜTLERİMİZ YAPILDI

5 yıl önceki kitapçığımızda sosyal tesisler projemiz vardı. Bunu Allah’a şükür yaptık. Spor Toto teşkilat başkanlığından sağladığımız parayla halı sahayı yeniledik. Oraya bir de sosyal tesis yaptık. Kent parkları projemiz vardı. Kent parkı yapacak büyük alanımız yok. Sahili doldursaydık orayı kent park yapacaktık. Rehabilitasyon merkezi taahhüdümüz vardı. Önce huzurevi olarak düşündük. Hükümetimizin yeni projesi yaşlıları evinde bakana ücret ödeniyor. Huzur artık kendi evlerinde. Bir iş adamımız kendi mahallesinde rehabilitasyon merkezi yapmayı düşünüyor. Arsayı almaya uğraşıyor. Arsayı alınca yapacak. Kapalı kadınlar pazarı kuracağız. Tarım ve hayvancılığa destek projemiz vardı. Bakanlığımız yeteli desteği veriyor. Bölgemizde büyük ve küçükbaş hayvan dağıtılıyor. Oylum Mahallemizde 300 dönüm alanda hayvancılık yapılıyor. Otel projemiz var.

PROJE UYGUN OLUNCA ONAYLANACAK

İlçemize bir otel kazanma projemiz vardı. Otel alanı için arsamız yoktu. Karayollarından artık, otel yapmak kaydıyla orayı da ihale ettik. Ben bu otel ihalesini kendi öz teyzemin oğluna girme dememe rağmen girip kazandığı için o ihaleyi iptal ettim. Teyzemin oğlu dahil akrabalarımın büyük bir kısmı benimle bir yılı aşkın bir süre konuşmadılar. Sonraki ihaleyi bir işadamı aldı. Bir buçuk senedir projelerle bizi oyalıyor. En son 18.01.2019’da biz onu 8 kat olarak ihale ettik. Bu bize 13 veya 18 kat proje getirdi. Bizim imarımız bunlara uygun değil. Olsa bile biz onu 8 kat ihale ettik. Şu andaki maksat işi zamana yaymak. Orada başka projeler var. Öyle bir düşünceleri var. Bunlar bizim imarımıza uygun değil. Uygun olsaydı imara öyle çıkardım. Arkadaşlar hala bizi bekliyor. İhale aşamasında kendisine verdiğimiz imar durumu kat adedi 8 bina yüksekliği 27 metre. Çekmeleri de belli. Bu iş uzayınca bizden yeniden imar durumu istedi. Aynı imar durumunu kendisine verdik. Projeni getir onaylayım dedim. Bize getirdiği projede bazı çıkmaları yola taşımış. Düzelt getir dedik. Düzeltip getirirse projesini onaylayacağız ve inşaatını başlatacağız. Otelle ilgili yatırımımız bekliyor.

SPORA DESTEK OLUYORUM

Sürmenespor’un 11 sene kesintisiz başkanlığını yaptım. 3. Lige de benim başkanlığımda çıktı. O dönemde belediyeden 1 TL katkı görmedim. Bunun cefasını çektiğim için ben elimden geldiğince Sürmenespor’a destek oluyorum.

BIÇAKÇILARLA 5 YIL UĞRAŞTIM

5 yıl uğraştım ve 5 yılsonunda bıçakçılara bir dernek kurdurdum. Onları bir çatı altında topladım. Bakanlıktan da bir proje geliştirerek o proje kapsamında bıçak yapım ustaları yetiştirildi. Oradan alından bonservislerle bıçak yapılıyor. Bizim Sürmene’de ki bıçakçılık çok eski. Eski sanat ustaları bu işi bırakmaya gitti. Şimdi Sürmene’de 2 bıçak fabrikası ve evinin altında bıçak yapan 50’ye yakın atölye var. Daha çok üretim ve satış olursa maliyetler düşecek. İlçemizde bıçak çok önemli. İlçemizin geleceğidir. Bir diğeri de çay sektörü. İstihdam oluşması için ilçeye 2 tane daha çay fabrikası kurdurdum. Bu fabrikalarda benim fabrikama yakın. Benim amacım bölgemize istihdam sağlamak. Bu fabrikalarda 150’nin üzerinde istihdam sağlanıyor.

DENİZ ÜSSÜ KURULDU

Deniz Üssü’nü ilçemize kazandırdık. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında ki üst düzey komutanlarla bu konuyu sürekli görüşüyordum. Deniz Kuvvetleri Komutanımız Sürmene’ye gelerek rıhtımı gezdi. Deniz Üssü tahsisini bize verin dedi. Şubat ayının 20’sinde ilk gemi rıhtıma yaklaştı. Sürmene için bu büyük ses getirdi. Ulusal ve uluslararası basında haberlerde yer aldı. Sürmene’ye deniz üssü büyük katkı sağlayacak. Deniz Kuvvetleri Komutanımızı ve Genel Kurmay Başkanımızı kaymakamımızla ziyaret ettik. Bize 150 dönüm daha arazi verilirse eğitim alanı kurulacağını söylediler. Biz de bunun için çalışmaları yapacağız.

BÜYÜK PROJELERİMİZ VAR

Sürmene için yapacağımız büyük projeler var. Cumhurbaşkanımız da Sürmene için büyük söz verdi. Sürmene ilçemize tam teşekküllü bir hastane yapacağız. İnşallah bununda üstesinden geleceğiz. Yemişli Mahallesinde kentsel dönüşüm projemiz var. Bunu da TOKİ ile yapacağız. ÇAYKUR Çay Fabrikası ilçe merkezine geldi. ÇAYKUR’u Küçükdere vadisinde 22 dönüm araziye taşıyıp o alanı fakülte alanı yapacağız. Bin veya bin 500 kişi öğrenci daha ilçemize gelecek. İlçemizde bir yurt sorunu var. İlçemize yurt binaları yapacağız.

DİK DURAN CUMHURBAŞKANIMIZ VAR

Ülkesi için her zaman dik duran bir cumhurbaşkanımız var. Allah aziz milletimizden de razı olsun, milletimizde her zaman cumhurbaşkanımızın yanında oldu. Güzel ülkemiz çok badireler atlattı. Dış güçler her zaman ülkemizden bir şeyler istedi. Mesele Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmekti. Ama hiçbir şeyde başarılı olamadılar. Gezi olayları, 17-25 Aralık yargı darbesine giriştiler, 7 Haziran seçimleri. Bu da çok ciddi bir operasyondu. Ondan sonra çukur eylemleri ve 15 Temmuz yargı darbesi. Recep Tayyip Erdoğan, tüm oyunlara karşı hiç kaçmadı, hiç baş eğmedi, hep dik durdu ve tüm badireleri atlattı. Bunların hiç birisinden başarılı olamayan hainler, nasıl hamle yapacaklarını düşündüler.

DENİZLERİ AŞTIK KURU ÇAYDA BOĞULUYORUZ

En son dediler ki, ‘Biz ne yaparsak yapalım, Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasından giden bir millet var.’ Bu sefer de ekonomi ile darbe yapmaya kalkarak milletin cebine dokunmaya çalıştılar. Vatandaşın canını yakmaya çalıştılar. Vatandaşın canı cebidir. Aleni bir ekonomi saldırı başlattılar. Sebzeye zam yaptılar. Devlet ‘bir dakika dur’ dedi ve ufaktan bir tanzim satışlar devreye sokuldu. Tanzim satışlar devreye girince fiyatlar bir anda yarı yarıya düştü. Hiçbir şey bulamayan sözcüleri ile vatandaşın mutfağına göz dikti bunda da başarılı olamadılar. Biz yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Düşmanın kim olduğu belli, yapmaya çalıştığı da belli, aparatı da belli. Bu bir beka meselesi. Karadeniz’de bir tabir vardır; ‘Denizleri aştık kuru çayda boğuluyoruz.’ Biz koca denizleri aştık. Şimdi kuru çaylarda boğulacak değiliz. Vatandaşımız artık gerçekleri görmeye başladı.

Editör: Haber Merkezi