SONNOKTA RÖPORTAJ: İlçe belediye başkanları ile röportajlarımıza devam ediyoruz. Şimdi de Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ile Tonya’da yapılanları ve yapılamayanları konuştuk.

İlçede yatırımlarını tek tek sıralayan Beşel, ekonomik nedenlerden ötürü üretimi durdurulan Tonya Süt Fabrikasının akıbeti hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Beşel, partisinin görev vermesi halinde Tonya’ya bir dönem daha hizmet edeceğini söyledi.


Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Haber Müdürümüz Hüseyin Terzi’ye önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Beşel’in açıklamaları:
YOLLARIMIZI UYGUN HALE GETİRDİK
Görev süreciniz boyunca Tonya’da neler yaptınız?

Görev sürem boyunca fiziksel ve ruhsal enerjimi harcayarak ve tüm maddi imkanları seferber ederek parti teşkilatlarımız, milletvekillerimiz, bakanlarımız ve hükümetimiz ile birlikte Tonya’da çok önemli hizmetler gerçekleştirdik. Tonya’da önce altyapı yatırımları ile işe başladık. Ayrıca birçok hanenin yolu yoktu. 21. yüzyılda insanlar hala yüklerini sırtında taşıyordu. Öncelikle yolu olmayan hanelere yol yaptık. 26 km civarında yol yaptık. Mevcut yolları da ya beton ya asfalt ya da stabilize yaparak daha kullanışlı hale getirdik. Bu basit bir konu değil. Tonya’da yaklaşık 1800 km yol ağı var. Yollarımızı trafiğe uygun hale getirdik. Ayrıca sanat yapısı, menfez ve duvar çalışmaları da yaptık.

TONYA-ÖZKÜRTÜN YOLU TAMAM
Vakfıkebir’den gelen karayolu Tonya’da kalıyordu. Sayın vekilimiz Salih Cora’nın girişimi ve bakanlığımızın da yardımı ile artık Vakfıkebir’den Tonya’ya gelip Tonya’dan Erikbeli üzerinden devam eden yol, karayolu ağına alındı. Tonya-Özkürtün karayolu olarak tescil edildi. Bunun proje çalışmaları tamamlandı. Sondaj ve proje etüt çalışmaları devam ediyor. İnşallah yapım çalışmaları da başlayacak. Bu yol Tonya’yı çıkmaz sokak olmaktan kurtaracak. Ulaşımda çok büyük bir avantaj sağlayacak.

ÇEVRE YOLU SORUNU ÇÖZECEK
Tonya’da caddeler daracık. Bugünün şartlarına uygun yapılmadı. Çevreden gelen ağır tonajlı kamyonlar, Tonya’nın içerisinden geçmek durumundaydı. Bu kamyonların şehir içerisine girmeden Tonya’yı bypass ederek inşallah nakliyatlarına imkan tanındı. İnşallah çevre yolu ile sorun çözülecek. Karayolları’nda çalışmalar devam ediyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca Kadıralak Türkiye’nin önemli yaylalarından bir tanesidir. Ama ulaşım sıkıntıları vardı. Tonya ile Kadıralak arası 12 km’dir. Yeşilyol ağı kapsamına alındı. İki buçuk milyon yatırım ile 8-10 metre genişliğinde duvarları yapılmış bir hale getirildi.

TURİZM MASTER PLANI HAZIR
Turizm konusunda yatırımlarımız oldu. Turizm genelde Trabzon’un doğusuna ve kısmen de Akçaabat’a kaydı. Mutlaka batı ilçelerinden bir tanesi de turizme açılıp Trabzon’un tamamının da turizme açılması için bir oluşumun olması gerekiyordu. Gördük ki Tonya bunun için bitirim bir ilçe. Öncelikle turizm master planını yaptırdık. Bu doğrultuda Kadıralak, Veli Kayası, Kalınçam Vadisi, Erikbeli arası. Çalışmalar başladı. Ayrıca DSİ tarafından yapılacak olan bir gölet ile birlikte Trabzon’un en güzel turizm ilçelerinden bir tanesi olacak.

200 YATAKLI TURİZM TESİSİ
Erikbeli Yaylasında da Şalpazarılı bir işadamımız tarafından 200 yatak kapasiteli bir turizm tesisi yapıldı. Bu turizm tesisinin özelliği tamamen doğal malzemeden yapılmasıdır. Yöreye uygun taş ve ahşap malzemeden yapıldı. Doğa tahrip edilmeden orman içerisinde yapıldı. Son aşamaları tamamlanıyor. Bu tesis, Karadeniz’in en seçkin tesislerden biri olacak. Turizme açıldığında Tonya’nın çehresini değiştiren çok önemli bir kilometre taşı olacaktır.

CANİK ŞELALESİ ÖRNEK OLACAK
Tonya’da Canik Dere Şelalemiz var. Burada da yaşlı genç hemen hemen herkesin geçmişte muhakkak bir anısı vardır. İnsanlar orada yüzdü veya piknik yaptı. Buradaki şelalemiz halkın ihtiyacına cevap verecek şekilde devreye sokulmamıştı. Orada 1800 metrelik bir yürüyüş yolu yaptık. Çelik yapı ve ahşap malzemeden yaptık. Doğaya hiç dokunmadan bu çalışmayı yürütüyoruz. Bir ağaç kesmeden, bir taşın yerini değiştirmeden çalışmalar sürdürülüyor. Yolun hemen hemen üçte ikisi tamamlandı. Şelalesiyle birlikte Türkiye’de örnek bir turizm destinasyonu olacak.

MİLLET BAHÇESİ YAPACAĞIZ
10 tane çok modern tuvalet inşa ettirdik. Bu benim için turizm adına çok önemli bir hamleydi. Yeni bir Jandarma Bölük Komutanlığı inşa ediyoruz. Bina tamamlanıyor. Eski binanın yeri de millet bahçesi olarak halkımıza sunulacak. Yine Tonya’mıza yeni bir Tarım İlçe Müdürlüğü yaptık. Tonya merkezde kanalizasyon yoktu. Bu çok önemli. Bütünm fosseptikler Fol Dere’ye akıyordu. Hem çevre sağlığı hem insani boyutu hem de görüntü itibariyle ilçemize yakışmıyordu. TİSKİ Müdürlüğümüzün sayesinde 30 km’lik bir kanalizasyon hattı döşendi. Bunun yanında kaldırım ve parke çalışması da yapıldı.

YENİ HASTANE GELİYOR
Hastanemiz 1964 yıllarında inşa edilmişti. Ama bugünün şartlarına cevap veremez durumdaydı. Köstebek yuvası görünümündeydi. Sayın vekilimizin ve hükümetin destekleri ile dokuz buçuk dönümlük bir yer kamulaştırıldı. Modern, 50 yatak kapasiteli bir hastane binası yapacağız. Projesi yapıldı. İnşallah yakında yapım inşaatına başlanılacak. Tonya için pazar yeri bir ihtiyaçtı. Büyükşehir Belediyemiz tarafından dört buçuk dönümlük bir yer kamulaştırıldı. Çevre duvarlarının yapılmasıyla birlikte inşallah yeni bir pazar yerine de kavuşacağız. Spor tesisleri olmazsa olmazdır. Spor salonumuzun yolunu yaptık. Halısahayı elden geçirdik. Işıklandırma çalışması yapılıyor.

YEŞİL ALAN ÇOK ÖNEMLİ
TOKİ konutlarımız, biz göreve başladığımızda henüz tamamlanmamıştı. Bizim girişimlerimiz ve takiplerimizle TOKİ konutlarını da tamamlanarak halkımıza teslim edildi. Yeşil alanlar önemli. Park ve bahçe çalışmaları yaptık. Şehit Polis Memuru Kenan Kumaş Parkı yapıldı. Halkın hizmetine sunuldu. İller Bankası’nın yardımıyla bunu yaptık. Yeni bir park daha yapacağız inşallah.  Tonya en temiz ilçelerden bir tanesidir. 1000 civarında çöp konteynırı alarak bunları mahallelerimize dağıttık. Tonya’yı temiz bir ilçe haline getirdik. Temizlik konusunda çağ atladık. Tahrip edilen tarihi değirmenlerimizi yeniden onardık. 8 mahallemizde değirmenlerimizi tamir ettik. Diğer mahallelerimizdeki değirmenlerimizin de tamirine devam edilecek.

İLÇEMİZDE BALIKHANE YAPTIK
İlçemiz deniz kenarında değil ama  burada da balık ihtiyacı var. Balıkçılarımıza küçük bir balıkhane yaptık. Bütün balıkçılarımızı aynı noktaya topladık. İlçemize yapılan en önemli projelerden bir tanesi de o zamanki Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından Fol Deresi Taşkın Koruma Projesidir. 84 milyon liralık bir projedir. Çalışmalar iki yıldır devam ediyor. İnşallah taşkınların önüne geçilecek. Turizme yönelik de bir çalışma aynı zamanda. Fol Deresi üzerine birkaç tane gölet yapılacak. Hem taşkından korunacağız hem de turizm adına çalışma yapılacak. Dev bir yatırım. Fi tarihinde yapılan Sağlık Ocaklarımızı eskimişti. Yöresel mimariye uygun iki modern Sağlık Ocağı yaptık.

YÜKSEKOKUL BİNAMIZI AÇTIK
Tonya’da yıllardır özlemi çekilen bir yüksekokul beklentisi vardı. Biz göreve başladığımızda yüksekokul binası yapılmıştı ancak çevre düzenlemesi yapılmamıştı. Açılmasında sıkıntılar vardı; kamulaştırma sıkıntısı da vardı. Kamulaştırmayı ve çevre düzenlemesini yaptık. Burayı KTÜ’ye devrettik ancak şimdi ise Trabzon Üniversitesi’ne devredildi. Üç bölüm olarak ve yüzde yüz tercih edilen bir bölüm olarak faaliyetine devam ediyor. Belediyemize ait 50 yataklı otel binamız vardı. Bunu da Kredi Yurtlara bedelsiz olarak devrettik. Kız öğrenci yurdu olarak hizmet veriyor. Şuanda ihtiyaca cevap vermiyor inşallah önümüzdeki dönemde yeni bir yurt binası daha yapacağız. Kız ve erkek öğrencilerimizin konaklama ihtiyacı karşılanmış olacak.

TONYA TEREYAĞI TESCİLLİ MARKA
22 mahallemizdeki camilerimizin ihtiyacını karşıladık. Alan düzenlemesi tuvalet ve oturma alanları yaptık. Şuanda hiçbir camimizin mağduriyeti söz konusu değildir. Okullarımızdan belediyemize ne tür ihtiyaç talep edildiyse hepsini karşıladık. Fakir öğrencilerimizi de deşifre etmeden kış aylarında kışlık ayakkabı verdik. Uygulamamız bu yıl da devam edecek. Tonya festivali eskiden beri ünlüdür. Benden önce 13 festival yapıldı. Benim zamanımda da geçmişin tecrübesinden faydalanarak Tonya’ya yakışır şekilde festival düzenledik. Tonya Tereyağı ile ilgili yapılan en önemli işlerden bir tanesi de milletvekilimiz Sayın Salih Cora’nın girişimleri ve bizim de katkılarımız ile Tonya Tereyağının coğrafi işareti alındı. Artık Tonya Tereyağı tescilli markadır. Belediyemiz adına tescil edildi.

ARTIK MOBESE’MİZ VAR
İçişleri Bakanlığımızın desteğiyle birlikte 12 ayrı noktada MOBESE sistemini kurduk. Geçmişte bir tane MOBESE’si olmayan Tonyamızın bugün artık 12 tane modern MOBES’esi var. Çocuk parklarıi kamelyalar, çevre düzenlemeleri yaptık. Çeşmelerimiz vardı. Yaklaşık 10 tane çeşmeyi modern hale getirdik. Hiçbir kuruş vermeden diğer belediyemizin katkıları özellikle Ortahisar Belediyemizin katkıları ve İstanbul, Ankara Büyükşehir belediyemizin katkıları ile araç ve makine parkımızı yeterli hale getirdik. Bölgemizde kızılağaç birçok araziye işgal ediyordu. Bunun yerine yeni ceviz ağacı dikeceğiz. Bu yıl 33 dönümlük bir alanda ceviz ağaçları diktik. DOKAP’ın desteği ile birlikte. 2019’da bunu bin dönüme inşallah çıkaracağız. Bu ayrıca bir gelir kapısı olacak hem de örnek olacak.  Yine gençlerimiz için iki tane semt sahası yaptık.

İSKENDERLİ-TONYA YOLU
Otopark son derece önemli. Tonya’da eski ve skışık olduğu için bu konuda sıkıntılar çekiyordu. İki dönümlük yer kiraladık ve otopark olarak halkımızın hizmetine sunduk. Ayrıca dört buçuk dönümlük pazar yeri de betonlandığında otopark olarak halkımızın hizmetine sunulacak. Arıcılık ve küçükbaş hayvancılık için halkımıza destek olduk. Düzköy-Çayırbağı-Tonya-İskenderli-Beşikdüzü yapımı yıllardan beri yıllardan beri yılan hikayesine dönmüştü. Yoğun bir çalışma ve takip sonucunda Beşikdüzü-İskenderli arası tamamlandı. 74 milyonluk bir ihaleyle İskenderli-Tonya arasında çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor. Bu da tarihi bir yatırımdır. Hizmet binamızı da yeniledik. Dışını yöresel mimariye uygun yaptık.

BU İŞİN UZMANI OLMAYANLARDA VAR
Küçük ilçeler sürekli göç veriyor. Ancak Tonya’nın süt fabrikası var. Geçtiğimiz günlerde ekonomik sorunlardan ötürü fabrikada üretim durduruldu. Tonya Süt Fabrikası’nın akıbeti ne olacak?

Tonya Süt Fabrikası, Tonya’nın tek sanayi kuruluşu, hatta bölgenin en önemli kuruluşlarından bir tanesi. Tonya Tereyağı ile bütünleşmiş bir tesis. 1960’lı yıllarda kurulmuş ve bugüne kadar varlığını sürdürmüş. Ancak bugün ekonomik nedenlerden bugünkü şartlara yenik düşmüş durumda. Fabrika geçici üretime ara verdiğinden beri başta Sayın Vekilimiz olmak üzere biz de konuyu takip ediyoruz. Elbette kooperatif yönetimi kolay bir yönetim değil, çünkü kooperatifler genel kurulunca seçilen kişiler tarafından yönetiliyor. Her zaman bu işin uzmanı olamayabiliyorlar. Yeterince takibi yapamayabiliyorlar. Sebebi her ne olursa olsun kooperatif önemli bir borç yüküyle şuanda zor durumda. Kurtarılmaya çalışılıyor. Ancak bunu biz kurtarmaya çalışırken burada halkın desteği, birlik beraberliği ve kararlılığı da çok önemli.

HERKES BU İŞE SAHİP ÇIKMALI
Bu işin önemini herkes kavrayıp bu işe sahip çıkarsa hiçbir sorun olmaz. Ama bu zincirin halkası koparsa bugünkü ekonomik şartlarında Tonya Süt Fabrikasının piyasa ile yarışmasında zorluklar çekilir. Halkımız ile sürekli paylaşım içerisindeyiz. Halkımızın, üreticinin, nakliyatçının ve çalışanın desteğini alıp onu da işin içerisine katarak yeni bir ivmeyle yola devam etmek istiyoruz. Fabrikanın bir daha eski durumuna düşmemesin istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz.

HALKIMIZ DA ÖZVERİDE BULUNMALI
Ancak bu sadece Salih Cora’nın, Osman Beşel’in ve hükümetin konusu değildir. Tonya Süt Fabrikası, Tonya halkınındır. Önce halkımız ile birlikte bu fabrikaya sahip çıkacağız. Ama halkımız gerekli özveride bulunmadığı müddetçe bizim çalışmalarımız işe yaramaz. Öncelikle üreticimizin memeden çıkan süte hiçbir müdahale yapmadan hangi randımanla ineğin memesinden çıkıyorsa o randımanla birlikte süt fabrikasına intikali sağlanması lazım. Fabrikada işlenecek olan hammadde son derece önemlidir. Hammadde yetersiz fabrikanın geçerliliği kalmaz. Ne işleyecek? Üreticinin hiçbir ikinci düşüncesi olmadan sütünü olduğu gibi doğal haliyle fabrikaya göndermeli.

SÜTÜN RANDIMANI DÜŞÜYOR
Süt doğal haliyle fabrikaya intikal etmiyor mu?

Yani bir kısmı kaymağını alıyor yağ yapıyor. Randımanını düşürüyor. İneğin memesinden çıkan sütün beş randımanı varsa bunun kaymağını aldığınızda bu randıman ikiye düşüyor. Yine süttür, doğaldır ama yağ oranı düşmüştür. Fabrika yağ oranı düşük sütü işleyip ne derece bir ekonomik gelir sağlayacak. Hesap budur.

İTFAİYE BİRİMİ KURULDU AMA…
Zaman zaman Tonya’da yangınlardan ötürü can kayıpları yaşanıyor. Tonya’da itfaiye birimi kuruldu mu?

Bu konu yaklaşık 3-4 yıldır tartışılıyor. En son Tonya’da bir itfaiye birimi kuruldu, araç verildi ama itfaiye eri veya personel almak öyle kolay bir olay değil. Büyükşehir ilan ile birlikte personel alacak. Eksik personel sayısı tamamlanacak. Bakanlıkların izniyle bu konu da uzman ekip ile bu iş mümkün. Bu yönde çalışmalar devam ediyor. Şunu da belirtmekte fayda var bizim eski aracımızla yangınlara müdahalede herhangi bir gecikme yaşanmadı. Yetkimiz olmamasına rağmen biz her zaman müdahale ettik. Akabinde Büyükşehir’in Vakfıkebir’deki birimi 5-10 dakika gecikme ile müdahale etti. Örnek vermek gerekirse Trabzon merkezde itfaiye burnunuzun dibinde olsa bile bir evde yakın çıkarak insanların öldüğü vakidir. Elbette en erken intikal zararları asgariye indirir. Ama her zamanda insanların ölümlerini itfaiyenin yokluğunu bağlamak gerekmez.

BELEDİYE OTOBÜSÜ 2019’DA
Vatandaşların daha rahat ulaşım için Büyükşehir Belediyesi’nden otobüs talebi var. Bu konuda bir girişim var mı?

Sadece Şalpazarı ve Tonya ilçesine belediye otobüsü konulmadı. Halkımızın talebi üzerine bu konu Büyükşehir Belediyemize intikal etti. Büyükşehir Belediyemiz de 2019 yılının programına aldığı bize beyan edildi. Biz de bekliyoruz.

TONYA’YA HİZMET BİZE ŞEREFTİR
Şuanda ben tüm enerjimi, donanımımı, sağlığımı hizmet için yeterli görüyorum. Halkımızın ihtiyacı olduğu, partimiz de uygun gördüğü müddetçe Allah’ın da izni ile halkımızın ihtiyacına cevap vermek bizim için onurdur. Tonya’ya hizmet bizim için şereftir. Burası ağlama duvarı değildir; burası bütün olumsuzluklardan olumlu bir netice çıkarma yeridir. İmkansızlıklardan imkan çıkarıp halkın hizmetine sunma yeridir. Geçmişteki devlet, bürokratik ve yerel deneyimimden ötürü kendimi Tonya için hazır olarak görüyorum. Faydalı olabileceğim kıvamda görüyorum.

Editör: Haber Merkezi