Öncelikle AKP’den başlayalım.

Geçtiğimiz pazar günü AKP İl Başkanlığının danışma meclis toplantısı yapıldı. Toplantının en dikkat çeken ayrıntısı bizce İl Başkanı Haydar Revi’nin kürsüde anlattığı hikâyeydi. Basına ve partili olmayanlara kapalı bir önceki danışma meclisi toplantısında Milletvekili Muhammet Balta ile İl Başkanı Haydar Revi’nin karşı karşıya gelmesi, Trabzon siyasetinin en çok konuştuğu konulardan biriydi. Aynı toplantıda Milletvekili Adnan Günnar’ın da Revi’yi hedef alması söz konusuydu.

Toplantının ardından Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Sonnokta gazetesine konuşarak “Tartışılmasını isteyenler olabilir ancak aldığımız terbiye gereği buna müsaade etmeyiz. İl Başkanımız geminin kaptanıdır ve dümenin başındadır.” çıkışında bulunmuştu. Bu durum, parti içindeki “saflara ayrılmanın” en bariz göstergelerinden biriydi. Bir diğer ve en önemli gösterge ise kuşkusuz Ortahisar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde yaşananlardı. Buradaki saflar da kamuoyunun malûmu…

Gelelim tekrar pazar günkü toplantıya… Toplantıda Muhammet Balta ve Adnan Günnar ikilisiyle birlikte Salih Cora da yoktu. Toplantıya katılan tek vekil Bahar Hanım oldu. Revi, konuşmasında içinde defalarca “balta” geçen bir hikâye anlattı. Sonunu da Allah rızasına ve nefsî harekete bağladı. Anlaşılan o ki AKP’de sular kolay kolay durulmayacak.

***

CHP kongrelere odaklandı

14 Aralık-27 Ocak tarihleri arasında ilçe kongrelerini tamamlayacak CHP’de ilk resmî aday Ortahisar’dan çıktı. İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu’nun yönetiminden Fatih Suat Oyman adaylığını açıkladı.

Oyman, Hacısalihoğlu’yla hareket eden bir isim ve onun yönetiminde yer alıyor. Siyasî okumayı az buçuk bilen bir kişi Oyman’ın Ortahisar’a adaylığından, Hacısalihoğlu’nun il başkanlığına aday olacağını anlayabilir. Şu kesin ki Hacısalihoğlu il başkanlığına aday isimlerden ilki ve şansı en yüksek isimdir.

Bir ihtimal var ki o ihtimal durumunda Hacısalihoğlu aday olmayabilir. O da adaylığını Ortahisar şartına bağlamışsa… Yani Hacısalihoğlu, Oyman’ın Ortahisar’da kazanmasına göre adaylık düşünüyorsa bir ihtimal Oyman’ın kazanamaması durumunda adaylıktan vazgeçebilir. Ancak şu şekliyle söylemeliyiz ki Hacısalihoğlu, il başkanlığına adaydır.

CHP’de Akçaabat’tan da söz etmeden geçmemeliyiz.

Çünkü il başkanlığı ve Ortahisar’dan sonra CHP’de en fazla konuşulan ilçe Akçaabat. İl kongresini de delege sayısıyla etkileyeceği için çok önemli. Akçaabat’ta 4-5 isim adaylığa ısınıyor. Ancak önceki gün edindiğimiz bir bilgi var ki o da Akçaabat’taki dengelerin baştan kurulacağı anlamına geliyor. Daha önce aday olan ancak Musa Hacıoğlu’na kaybeden Nejat Süha Dikmen’in adaylığı konuşuluyor. Hattâ Dikmen’in adaylığı durumunda adayların bölünmüşlükten kurtulmak için Dikmen’in lehine çekileceği konuşuluyor. En azından Bayram Turan ve Cengiz Bölükbaşı cephesinden bu anlamda sinyaller aldık.

***

Yarın İyi Parti, MHP ve Saadet’i yazacağız.

Saygılarımla…