Öncelikle Sonnokta Gazetesi’nde bu köşeyi bana ayıran yöneticilere, sorumlulara teşekkürlerimi iletiyor, siz değerli okurlarımızı selamlıyorum.

2014 Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunuyum. Öncelikle birçok meslektaşım gibi birkaç yıl pediatri alanında çalıştım. Pilatese, yogaya ve pelvik tabana olan ilgim sayesinde bu alanlarda uluslararası geçerliliği olan (APPI, IPHI) kurumlardan eğitimler almaya başladım.

Ve son bir yıldır klinik pilates, klinik yoga, pelvik taban rehabilitasyonu alanlarında hizmet veriyorum.

Fizyoterapistin ne iş yaptığını daha yeni yeni idrak etmeye başlarken ‘pelvik taban fizyoterapisti de neymiş şimdi’ diyebilirsiniz.

Çok haklısınız bilmemekte, çünkü çok bakir bir alan.

Her geçen gün bu alanla ilgili yapılan çalışmalar artsa da toplumda bilinirliği çok az. Benim amacım da başta Trabzon olmak üzere farkındalığı artırmak ve toplumun daha sağlıklı, bilinçli olmasına katkı sağlamak.

Gelelim pelvik tabana...

Bizim için oldukça önemli olan bu yapı nerede ve ne işe yarar? Kalça kemiğimizin alt kısmında önde pubis dediğimiz kemikten başlayıp arkada kuyruk sokumu kemiğine uzanan ve mesane, rahim, bağırsak gibi organları destekleyen hamak şeklinde çok güzide bir yapıdır.

Nerede olduğunu hayal edemediyseniz şöyle anlatayım bir de. İdrarınızı yaparken aniden idrarı durdurmaya çalıştığınız zaman o bölgedeki kastığınız yapılar. Tabi her defasında idrar yaparken durdurmaya çalışmamalısınız.

Sadece kasların nerede olduğunu anlamak için birkaç defaya mahsus deneyebilirsiniz. Kesinlikle egzersiz değildir ve idrar akışı kesilmemelidir.

Ayrıca gövde stabilizasyonunda çok önemli bir yere sahiptirler. Çünkü ‘core’ dediğimiz sistemin bir parçasıdırlar.

Düşünün bir kere; kolumuzu kaldırırken bile ilk aktive olan yapılar bu kaslardır.

Peki bu kaslar düzgün çalışmazsa neler olur?

İdrar kaçırma, sık sık idrara çıkma, idrarını yapamama, kesik kesik idrar yapma, kabızlık, dışkı ve gaz kaçırma, kalça ve kasık bölgesine yansıyan ağrılar, ağrılı adet görme, prolabsus dediğimiz organ sarkmaları, kadında ve erkekte cinsel işlev bozuklukları ve daha birçok problem...

Pelvik taban rahatsızlıkları daha çok kadınlarda görülmekle birlikte (çünkü hamilelik, doğum, menapoz dönemlerinde etkilenim çok fazla olmakta) erkek ve çocukta da karşılaştığımız problemlerdir.

Pelvik taban fizyoterapisti olarak bizler ne yapıyoruz?

İşlevi bozulan bu kasları ve çevre dokuları öncelikle değerlendiriyoruz, tetik nokta dediğimiz ağrılı, hassas noktalar varsa elimine ediyoruz ve kasları yeniden eğitiyoruz. Kuvvet ve dayanıklılık kadar gevşeyebilmek de çok önemli. Kişinin ihtiyacı ne ise onu belirledikten sonra yol haritasını ona göre çiziyoruz.

Yani her gelene belki sizlerin de çok duyduğu ‘Kegel egzersizleri’ni vermiyoruz.

Çünkü bu egzersizleri yapması gereken grup var, yapmaması gereken grup var. Bu nedenle bahsettiğim problemlerden herhangi biri sizde mevcutsa biz pelvik taban fizyoterapistlerine danışmanız çok daha faydalı olacaktır. Pelvik taban rehabilitasyonuyla zamanında müdahale ile birçok cerrahinin önüne geçilmekte, aynı zamanda yapılan cerrahilerin de kalitesini artırmaktadır. Ve bu süreçte fizyoterapistiniz sizin en iyi destekçiniz olacaktır.