Geçtiğimiz hafta İstanbul Yenikapı’da Trabzon ile Maraş kardeş şehirler olarak yan yana yaptıkları tanıtım günlerindeydik.

Öncelikle yakından izleyerek gördüğüm o dur ki Trabzon Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu o günlere de damgasını da ağırlığını da koydu.

Trabzon Tanıtım Günleri çadırları gelen ziyaretçilerin rahat gezebilmesi için güzel organize edilmiş. Bir tarafta yöresel ürünler diğer taraftaki çadır da ise Trabzon ilçelerinin tanıtım çadırları geniş şekilde hazırlanması ortam olarak idealdi.

Bu etkinlikte bir güzellik de müzik ve eğlence bölümünde Sinan Yılmaz haricinde Ezgi Eyüboğlu gibi Karadeniz müziği için gelecek vaat eden genç ve güzel Trabzonlu sanatçımız sahnede türküleriyle izleyicileri gerçekten mest etti.

Onun dışında yine etkinlik süresince sahne alan genç adı duyulmamış sanatçılara sahne verilmesi de güzeldi. Gençlerin önü açılması tanınması konusunda renk kattılar.

Trabzon Dernekler Federasyonu yönetim kurulunun özellikle protokol zamanlarında çok iyi bir ekip birliği içinde olmadıklarını gördüm. Bazı yönetim kurulu üyeleri gelen ağır toplarla veya renkli simalarla fotoğraf çektirme yarışında olduklarını görmek çok da zor değildi. Çünkü çok göze batan davranışlardı. Oysa tanıtım günlerinde tüm yönetim daha da düzenli ve organize şekilde başkanın etrafında durarak daha güzel fotoğraf verebilirlerdi. Yine Trabzon Dernekler Federasyonu’nun gençlerini emekleri için kutluyorum. Onlar sadece bu etkinliğin daha güzel olması çabalayan özverili gençlerdi.

Gazeteci bakan değil görendir. Onun için farklı bakışımız olabilir ama “biz hepimiz Trabzonluyuz” diyorsak birbirimize o gözle bakmamız gerekir.

Bu etkinlikte Trabzon kadın kollarının olmaması da dikkat çeken önemli bir ayrıntıydı. TDF’de tek bir kadın yerine bu konularda diğer derneklerde aktif daha da başarılı işler yapabilecek kadınlarımızın da görev almaları gerekir. Protokol yani Cuma günü yoğun şekilde katılımlarda bulunan siyasi temsilcilerin ayrı ayrı girişler yaparak o gün stantlarda birbirlerine bakmamak için selam vermemek için sanki köşe kapmaca halinde olmaları hem TDF Başkanı ve yönetimini de yordu. Hoş da olmadı bence.

Cuma günü stantlar gezildikten sonra asıl curcuna TDF başkanının defalarca arayarak davetiye vermek için randevu talep etmesine rağmen görüşemedikleri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gelip gelmeyeceği net değilken son dakika etkinliğe gelmesi ile Yenikapı’da sert rüzgarlar esmasına neden oldu. Protokol açılış konuşmalarında bazı siyasilerin orada bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adını zikretmemeleri geceye ve etkinliğe damga vuran olay olarak kulislerde çok konuşuldu. Bu gibi konular etkinliğe katılan Trabzonluları fazlasıyla rahatsız etti ve gruplaşmalara ve ayrışmalara neden olan alkışlarla belli ettiler. Oysa Trabzonlular her yerde kucaklaşması için yapılan bu gibi organizasyonlarda maalesef siyasi rüzgarlara gebe kalarak soğukluklar yaşadılar ve kucaklaşamadılar.

İBB Başkanı İmamoğlu ile kendisine oy vermeyen Trabzonluların bu soğukluğu bana göre kimseye yarar sağlamayacak ve yakışmıyor da. Yani İstanbul Yenikapı’da yapılan Trabzon Tanıtım Günleri bu siyasi soğukluk dışında TDF yönetiminin Trabzon basınını bu etkinliğe davet etmemesinin de özellikle nedenlerini Trabzon basını kendi kendine sorgulaması gerekir.

Trabzonspor sadece Trabzonluların takımı olmadığı gibi Trabzon şehri sadece Trabzon da oturanların sevdası değil hatta Trabzon dışında oturanlar daha çok sevdalılar Trabzon’a.

Bu etkinlik sonrasında Trabzon camiasına gerek sporda, gerek basınımızda, gerekse de derneklerimizde birlik beraberliğimizi sağlayacak bir hızıra acil ihtiyaç var galiba?