Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Araklı’nın Taşönü Mahallesi’nde TRABRİKAB tarafından yapılması planlanan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile ilgili vermiş olduğu karar, yöre halkını şaşkına çevirdiği gibi açıkçası bizi de şaşırtmadı değil.

Bakanlıktaki komisyon, ÇED raporunu inceledikten sonra raporu olumlu buldu.

Böylece Katı Atık Tesisinin yapılmasının önünde de engel kalmadı.

Dediğim gibi kamuoyunu olduğu gibi bizleri de şaşkına çevirdi.

Şöyle ki geçtiğimiz günlerde TMMOB’a bağlı meslek odaları, STK’lar kurulması planlanan katı atık tesisi ile ilgili detaylı bir çalışma yaptı.

Makine Mühendisleri Odası’ndan tutun da İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve diğer meslek odaları birlikte detaylı çalışma yaparak turizm ile yaşam alanlarının olumsuz etkileneceği için orada tesisin kurulmasının uygun olmadığına dair bir bildiri yayınlamışlardı.

Meslek odalarının hemen ardından Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, çöp tesisinin kurulacağı alan için “Öncelikli turizm, doğa ve doğal yaşam alanı değildir” diyerek tesisin orada kurulabileceğini iddia etti.

Böylece tesisin Taşönü’ne kurulabilmesinin de önünü açmış oldu.

İyi ama bölge halkı, Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkililerine şunu soruyor; “Bölgeyi gelip incelediniz mi? Gördünüz mü?”

Birçok vatandaş şahsımı arayarak Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan hiçbir yetkilinin bölgede inceleme yapmadığını söyleyerek tesisin yapılmasına masa başında karar verdiklerini söylüyorlar.

Doğal olarak da bölge halkı, haklı olarak isyanını dile getirerek ‘İncelemeden, görmeden nasıl orada tesisin yapılmasına izin veriyorlar’ diyerek yetkililere tepki gösteriyorlar.

Oysa aynı bölge halkı, turizm ve yaşam alanlarını olumsuz etkileyeceği için tesisin yapılmasını uygun görmeyen TMMOB’dan bir komisyonun Taşönü’ne çıkarak inceleme yaptığını dile getiriyorlar.

Durum bundan ibaret. Peki ama eğer bölge halkının iddiaları doğru ise nasıl oluyor da Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, incelemeden tesisin yapılmasına masa başında yaptığı çalışma ile ilgili uygun görebiliyor.

En azından bölgeye gidip bir çalışma yapsalar; yapılabilmesinin sebeplerini insanlara anlatsalar, insanlar belki de bu kadar tepkili olmaz, bu kadar da itiraz etmezdi.

Ama bırakın Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu yetkililerini Taşönü’ne çıkmayı, şehrin dinamikleri de oraya çıkıp inceleme yapmadılar.

Artık Katı Atık için karar verildi; süreç nasıl ilerler bilinmez yalnız bu saatten sonra oraya çöp tesisinin yapılmasını uygun görenler, bölgenin geçmiş yıllarda heyelanlı olmasından dolayı orada yaşanacak olan herhangi bir olumsuzluğu da üstlenmiş oluyorlar.

Yanlış anlaşılmasın sakın. Dileğimiz ve duamız o ki oraya tesis yapılsa bile Allah korusun herhangi bir facia yaşanmaması yönündedir.

İnşallah meslek odaları, bölge halkı ve bizler yanılmış olalım, mahcup olalım.

Turizmi de zaten hiç söylemiyorum. Orada dikitleri olan doğal güzelliği takan zaten yok. Ama lafa gelince turizm şehriyiz. Ama icraata gelince herkes yan çiziyor.

FEN LİSESİ GELİYOR…
Araklı’da hep olumsuzluklardan bahsetmek olmaz. Az da olsa bazı sevindirici gelişmelerde yok değil.

Şöyle ki geçtiğimiz günlerde Araklı’nın en güzide okullarından biri olan Araklı Anadolu Öğretmen Lisesi’nin şimdiki Anadolu Lisesi’nin Fen Lisesi’ne dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği tartışılıyordu. Bu konuyu bu satırlarda gündeme taşımıştık.

Araklı’daki eğitimciler, geçmişi başarılarla dolu olan okulun Fen Lisesi’ne çevrilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi.

Aldığım duyumlara göre Araklı’da Katı Atık Tesisi konusunda gerekli tepkiyi koyamadığı için eleştiri oklarını üzerine çeken AK Parti Araklı İlçe Başkanı Şaban Bıyık’ın bir milletvekilimiz ile görüşmesi neticesinde o okulun Fen Lisesi’ne çevrileceği yönünde.

İnşallah bu duyum gerçeğe dönüşür.