SONNOKTA RÖPORTAJ: Amatör Futbolcular Federasyonu Genel Başkanlığına yeniden seçilen Şerif Kunt, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Tüm engellemelere rağmen dernek çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Kunt, Futbol Federasyonun kendilerini tanıması konusunda kararlı bir şekilde mücadelelerini sürdürdüklerini vurguladı, Yavuz Selim Sahası’nın yıkılmasına sessiz kalanlara da ateş püskürdü.

AMATÖRÜN SESİYİZ
Kunt, “Federasyon çalışmalarımıza çok iyi bir şekilde devam ediyoruz. 21 Ekim’de yaptığımız genel kurul bunun bir ispatıdır. Ankara’da güzel bir genel kurul yaptık. Hep beraber olduk. Önce Türk sporuna, Türk gençliğine ve amatör futbolculara hayırlı olsun. Amacımız Türk Amatör futboluna yön vermek, futbolcuların sesi olmak, onları Futbol Federasyonundan alacağımız yetkiyle temsil etmek”

BİR ŞANS İSTİYORUZ
“Bunu biz yapabilirsek Türk sporunu, Türk futbolunu yabancı ve devşirme oyunculardan kurtarmış oluruz. Bu bilgi ve birikimimiz var. Yeter ki bize şans verilsin, yeter ki biz Futbol Federasyonuna üye yapılalım. Bu aşamadan sonra plan ve programlarımızı güzel bir şekilde ne yapılması doğrultusunda bilgi ve birikimimizi Futbol Federasyonuna aktarırız” diye konuştu.

AMATÖRE İHANETTİR
Kunt, amatör kümede yabancı oyuncunun oynamasının Türk futboluna yapılmış bir ihanet olduğunu belirterek, “Devşirme oyuncularımız var. Milli takım bunlara emanettir. Lig takımlarımızda yabancı oyuncu ve devşirme oyuncu sayısı çok fazladır. BAL’da dahi 150 tane yabancı oyuncu var. Bu Türk futbolunun iflasıdır. Bir yabancı oyuncunun BAL’da veya amatör kümede gelip te mücadele etmesi bütün amatör futbolcularına ve Türk futboluna yapılan bir ihanettir. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bunun içinde bir plan ve program yapılmalı” dedi.

ATEŞ TRABZON’DA YANDI BİRİLERİ RAHATSIZ OLDU!
Yıllardan beri Futbol Federasyonuna üye olamamalarının nedenlerini bir bir sıralayan Kunt, “İstanbul dışında bir Federasyon teşkilatının ilk kuruluş yerinin taşra ilinden olmasıdır. Yani Trabzon ilinden olması. Bu durum futbolu  yönetenler tarafında benimsenmedi. Destek verilmedi. Çünkü  İstanbul, Ankara dışında küçük  ama mazisi büyük olan, futbol aşkıyla büyüyen, Anadolu’ya  ilk kez şampiyonluğu getiren  Trabzon’dan bu ateşin yanması birilerini rahatsız etmiştir” dedi.

Türkiye’de sistemin yanlış çalıştığını belirten Kunt, “Ülke futbolunu yanlış yöneten birimleri bu durum rahatsız etmiştir. Bu nedenle de bizim zorluklarla karşılaşmamız, sıkıntılarla boğuşmamız, var olan derneklerimiz baskıyla kapatılma noktasına gelmiştir. Bu Türk futbolunun gelişimini önleyecek hareketlerdir. Sistem yanlış. Bizde bu sisteme haklı olarak direniyoruz. Futbol Federasyonuna üye olan kurumlar göz önüne alındığında Amatör Futbolcular Federasyonunun, Futbol Federasyonuna üye olmaması, alınmaması çok büyük bir sıkıntı” diye konuştu.

BU YAPININ İÇİNDE OLMALIYIZ
Amatör Futbolcular Federasyonunun, Türkiye Futbol Federasyonu yapısı içerisinde yer alması gerektiğine dikkat çeken Kunt, “Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu 10 delege ile TÜFAD 6 delege ile, Hakem ve Gözlemciler Derneği’nin  6 delege ile, Engelli Spor Adamları Derneği’nin 1’er başkanların üye olunması, Özel Sporcuların Derneklerinin orada üye olarak alınması. Daha önce Futbol Federasyonda başkanlık yapmış kişilerin orada oy kullanması Profesyonel Futbolcular Derneği’nin Futbol Federasyonunu yapısı içerisinde bulunurken niçin Amatör Futbolcular Federasyonu bu yapının içerisinde olmuyor” dedi.

TABANIN SESİNİ KESİYORLAR
Kunt, Futbol Federasyon’unun yapısının değişmesi gerektiğini söyledi. “Yapının iskeleti yanlış. Fatih Terim bile Futbol Federasyon’unun yapısının yanlış olduğunu söylemiştir. Haklıdır da. Yeniden dizayn edilmelidir. Tabanın sesi orada dile gelmelidir. Tabanın sesini kısıyorlar. Taban demek amatör futbolcular demektir. Türkiye’de herkes amatör futbolcuların içerisinden gelir. Orada başlarlar hayata. Gözlerini orada açarlar. Sporun içerisinde kalırlar. Bundan dolayı Amatör Futbolcuların,  Türkiye Futbol Federasyonu’nda üye olma hakları vardır. Profesyonel Futbolcular Derneği’nin üye olduğu yerde amatör futbolcularının sesi olmaması orada seslerini dile getirmemesi yanlış bir sistemdir” dedi.

MENFAAT PEŞİNDE OLAN İNSANLARLA KARŞILAŞTIK
“Ben mücadeleci bir insanım. 55 yıldır futbol oynayan biriyim” diyen Amatör Futbolcular Federasyonu Genel Başkanı Şerif Kunt, “Bu benim ruhumda var. Ruhumda pes etmek yoktur. Amatör futbolcuların ruhunda pes etmemek vardır. Yola çıktığımda böyle bir güç imparatorluğu ile karşı karşıya kalacağımı inanın tahmin etmemiştim. Bu insanların bu kadar güçlü bu kadar Türkiye’de bu işe hakim olacağını bilmiyorduk. Biz bu Amatör Futbolcular Derneği’ni kuralım, amatörün sesini duyuralım dedik”

“Zaman geçtikçe buradan menfaat besleyen, çıkarı olan insanların bu işe hakim olduğunu gördük. 2005 yılından sonra Türkiye’yi gezmeye başladık. Bu gezmeler sonunda 30-40 yıldır ASKF başkanlıkları yapan insanlar var. Bunu görünce bunu anladım. Kulüpçülüğü bırakmamın ana nedenlerinden biri budur. Hiçbir zaman taş oranlığı kabul etmem. Yapımda yoktur. Biz iyi niyetle birlikte hizmet ediyorduk. Bunları görünce isyanım daha da büyüdü. Bu yapının bozukluğuna hırslanmaya başladım. Mücadelem devam edecek” dedi.

DERNEKLERİN KAPISINA KİLİT VURULDU
Kunt, 27 tane derneğin kapısına kilit vurulduğunu ifade ederek, “Teşkilatıma, bu bayrağı taşıyan herkese teşekkür ediyorum. Onlarda illerinde büyük baskılarla mücadele ediyor.  Ancak 27 tane hayata geçirdiğimiz derneğimizin kapısına kilit vuruldu. Kimi baskıyla kimisi çeşitli görevler verilerek bu arkadaşlarımız derneklerini kapatmak zorunda kaldı. Türk futbolunu yönetenlere karşı nasıl suç işlediklerini düşününce anlamalıdırlar. Çok büyük zorluklarla bu dernekleri açtık. Şuanda var olan 30 derneğimiz var. Durmayacağız. Mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu işin meclis ve futbol federasyonu ayağı var. Ben inanıyorum ki meclise bu işi gündeme getirecek vekil arkadaşlarımız çıkacaktır. Bu kişiler tarihi bir sorumluluk alacaktır. Bu işi yapacak olan vekil ve bakan arkadaşlarımız yeter ki bunu meclise taşısınlar. 600 milletvekilinin buna imza atacağına inanıyorum” dedi.

FUTBOL ELÇİSİ OLACAĞIM
Kunt, Ocak ayında futbol yaşantısına Mardin’de devam edeceğini belirtirken Guinness rekorunu kırmak istediğini ifade etti. Kunt, “Rekor İtalyanlarda 56 yaşında. İstek ve arzum var. Ayrıca maratona katılıyorum. 11 Kasım’da yapılacak maratona katılacağım. Şuanda bile idman yapıyorum. Bu doğrultuda Türkiye’ye dünyanın en yaşlı amatör futbolcusunu unvanın getireceğim. Guinness rekorunu getirmek bizi memnun edecek. Bu rekor için oynama isteğimiz vardır. Ama bu rekor Türkiye’ye geldikten sonra ayaklarımız, gönlümüz, kalbimiz bu işe el verdiği sürece futbolun içerisinde kalacağım. Bu yıl yaptığımız anlaşmaya göre Ocak ayında Mardin’de futbol hayatımı sürdüreceğim.  Mardin’de futbol hayatımı sürdürmenin nedeni bir nevi futbol elçisi olmak. 70 yaşında futbol oynamam insanlara bir mesajdır” dedi.

HAKSIZLIĞI GÖREBİLİR
Amatör Futbolcular Federasyonu Genel Başkanı Şerif Kunt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. Kunt, “Buradan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmek istiyorum. Sesimizi duymasını istiyorum. Kendisi de amatör futbol oynamış, amatör futbolculuktan gelmiş, bu işe gönül vermiş bir Cumhurbaşkanımız olmasından dolayı gururlanıyoruz. İnşallah bizi Ankara’da kabul eder bizimle bir görüşme, tanışma fırsatımız olur. Belki de bizim bu konuda haklılığımızı da görür” dedi.

TARİH SİZİ AFFETMEZ
Kunt, Trabzon’da futbolun sevilip, güçlenmesinde Yavuz Selim Sahası’nın öneminin olduğunu söyledi. Kunt şöyle devam etti: “Amatör futbolun Trabzon’da sevilip, sayılmasında, güçlenmesinde Kavakmeydan Mahallesi’nin etkisi büyüktür. Tam merkezde olan bir yerdir. Daha sonraları 72-73 yıllarda bize Yavuz Selim’i yaptılar. Yavuz Selim bütün gençlerin idman yaptığı bütünleştiği bir yerdi. Gençlerin çok yoğun olduğu bir yerdi. Yavuz Selim’de yetişen bir çok yıldız futbolcu olmuştur. Öğrencilerin futbol aşkı burada başlıyordu. Yavuz Selim’in buradan kaldırılışı Trabzon futboluna zarar verecektir”

“İdarecilik yapan, antrenörlerin şevki kırılacaktır. Sporcunun şevki kırılacaktır. Futbol görsel bir oyundur. Amatör kulüplerde idarecilik yapan kişiler karşılıksız hizmet etmekte. Yavuz Selim’in kalkması sporu seyreden velilerin bile uzaklaşmasına neden olur. Yavuz Selim Sahası’nın yerine tekrar yenisinin güzel bir şekilde inşa edilmesidir. Biz Amatör Futbol Federasyonu olarak beklerdik ki Trabzon’da bu sahayı savunacak taban birlikleri olarak bütün arkadaşlarımız bir araya gelsinler, bu işin başını da ASKF çekerek tek ses ve tek yürek olarak mesaj vermeliydi. Maalesef bir dağınıklık meydana geldi”

“Biz Futbol Federasyonu bünyesinde yer almadığımızdan bu işi yapacak olan bizi bir araya getirecek olan ASKF’yi idare edenlerdir. Hep beraber tek vücut tek ses olabilirsek bu işi aşarız. Amatör futbolunu yöneten, idare eden insanlar bu işte sessiz kalmışlardır, suç işlemişlerdir. İleride onlar için tarihi sorumluluktan kaçmak gibi bir olaydır. Vicdanları sızlayacaktır. Bu konuda sessiz kalmaları, siyasete teslim olmaları ki aslında siyaset her görüşe ve düşünceye açıktır. Yeter ki önlerine plan ve projeyle gidelim. Cumhurbaşkanımızda bu işe sıcak bakacağına inanıyorum. Bu işi yönetin kişilerin sessiz kalmaları Trabzon adına utanç verici bir durumdur. Bu işin vicdani sorumluluğunu ileride çekeceklerine inanıyorum.” 

KUNT’UN SIRRI
Amatör Futbolcular Federasyonu Genel Başkanı Şerif Kunt, zinde kalmanın sırlarını açıkladı. Aktif futbolculuk hayatının devam edeceğini belirten Kunt, “Aktif futbolculuk hayatımı Mardin’de geçireceğim. Bunun yanında atletizmde yapıyorum. Gençlere örnek olmak onları sporun içine çekmek bakımından. Devamlı koşuyorum. 14 yıldır atletizm yapıyor. Bisikletim vardır. Hedefim bisikletle insanları spora çekmektir. Örnek olmak her bakımda futbol, atletizm ve bisiklet ile sporun içerisinde kalmaktır. Erken yatarım. 21.00’da yatarım, erkenden kalkıp sporun içinde olmaya özen gösteriyorum. Bu toplum ve insanlar sağlıklı bir yaşam sürmesi için bunları yapması gerekiyor.  Böyle yaşarsanız sağlıklı olursunuz. Hastaneye az düşersin. Doktora az gidersin” dedi.

Editör: Haber Merkezi